Dominic Fritz, la Deschiderea Timișoara 2023: Este un exemplu pentru Europa

Importanța culturii pe plan local în conexiune cu Europa a fost subiectul conferinței de presă internaționale care a avut loc vineri la Deschiderea Timișoara 2023. S-au abordat teme actuale care includ agenda europeană prin programul cultural și, în același timp, conexiunea cu specificul și caracteristicile Timișoarei cu Europa.

Gazda evenimentului, primarul Dominic Fritz, a vorbit despre vocația orașului gazdă și despre tripla responsabilitate a Timișoarei față de program, față de valorile UE și față de cetățeni. Angajamentul Timișoarei pentru a construi o strategie culturală sustenabilă și de durată constă în crearea „unui program cu adevărat european”:

Credem că Timișoara cu istoria ei de inovație, de diversitate și de curaj este un exemplu pentru Europa, prin cultură și prin artă anul acesta putem spune mai departe, nu doar  povestea Timișoarei, ci povestea Europei, iar prin asta putem aduce un nou focus pe rolul acestei regiuni a europei de est.” – Dominic Fritz

Comisarul European, Adina Vălean, a vorbit despre însemnătatea premiului Melina Mercouri și înmânarea oficială a acestuia Municipiului Timișoara:

Titlul de Capitală Culturală Europeană nu e numai simbolic, nu e numai promovarea brandului cultural și turistic al unui oraș, nici doar o diplomă sau un premiu. Este un program european, printre cele mai populare, creat pentru europeni pentru a pune în valoare patrimoniul cultural atât de divers și important pentru Uniunea Europeană”.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a discutat despre importanța unui cadru legislativ național coerent privind susținerea sectorului cultural și creativ, precum și  importanța diplomației culturale pentru sectorul cultural național:

Prin cultură, prin artă, putem să mobilizăm o comunitate.” Acestea sunt „instrumentele care să ducă la binele societății. De la timișoreni la timișoreni, și pentru Europa. La finalul anului vom avea un șir întreg de evenimente de succes.”

Ramona Laczko-David, coordonatoarea Proiectului Cultural Național Timișoara 2023, a  vorbit despre sustenabilitatea moștenirii pe termen lung a programului. Procesul de creștere și dezvoltare a acestuia este esențial, iar „independența echipei curatoriale, dă dovadă că premiul Melina Mercouri confirmă curajul orașului de a deschide un dialog despre viitorul acestuia într-un context european provocator”.

Transport public gratuit în Timișoara, în weekend, la deschiderea Capitalei Europene a Culturii

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici