Documentar despre formația „Phoenix”, în cinematografe din 20 ianuarie

Filmul documentar „Phoenix. Har/Jar”, regizat de Cornel Mihalache, un proiect realizat în 2022 de Televiziunea Română prin Casa de Producţie TVR, va putea fi văzut pe marile ecrane din 20 ianuarie 2023, potrivit News.ro.

„Este un film despre oameni, nu despre muzică. Oameni frumoşi cu orgolii mari, bătrâni cu suflet de copil. Stăpânii României, la un moment dat”, spune Cornel Mihalache.

„Phoenix. Har/Jar” reuneşte membrii formaţiei din perioada de dinaintea plecării din 1977 şi punctează momentele importante din cronologia tumultuoasă a trupei, de la primele apariţii din 1962 sub numele de „Sfinţii”, până în prezent, povestind, în premieră, întâmplările prin care au trecut în ţară, relaţia cu Securitatea, momentele în care au hotărât să fugă din România şi cum au reuşit s-o facă, dar şi viaţa pe care au dus-o peste hotare înainte şi după Revoluţia din ’89.

„Iată în sfârşit un documentar realizat de o echipă absolut profesionistă, care reuşeşte să transmită istoria unei Legende, văzută prin prisma acelora care au creat-o şi trăit-o!”, mărturiseşte Josef Kappl.

În volumul omonim apărut la finalul anului trecut la Editura Integral se regăsesc transcrierile complete ale interviurilor realizate de Cornel Mihalache şi Claudia Nedelcu Duca (producătorul filmului) în pregătirea documentarului, alături de inserturi grafice din Arhivele Securităţii, deţinute de C.N.S.A.S.

„Dacă ar fi s-o înscriem în seria titlurilor legate de Phoenix la Editura Integral, atunci această carte s-ar fi putut chema: «Însă noi…», ea fiind prima în care sunt adunate vocile tuturor membrilor formaţiei etalon. Asta îi dă întâi de toate o valoare documentară”, spune Andrei Ujică.

Filmul va putea fi văzut în cinematografele din Bucureşti şi din ţară din 20 ianuarie şi este distribuit de Cineplexx România. Primele proiecţii pe marele ecran vor avea loc, în avanpremieră, la Cineplexx Băneasa iar biletele s-au pus deja în vânzare şi pot fi achiziţionate de .

„Am întrebat: «Ce nu aţi vrea să vedeţi în filmul ăsta, domnule Nicu Covaci?». Răspunsul a fost: «Realitatea!» Nu l-am ascultat. Am încercat să ajung dincolo de legendă”, a declarat regizorul Cornel Mihalache.

„Phoenix. Har/Jar” este un film documentar al Casei de Producţie TVR după un scenariu semnat de Cornel Mihalache şi Claudia Nedelcu Duca. Montajul filmului îi aparţine Roxanei Elekes, regia lui Cornel Mihalache, iar Claudia Nedelcu Duca este producător.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici