Diversitate în comunitatea de gaming: concert cu Sebastian Burneci Quartet la București

Game Music Concert cu Sebastian Burneci Quartet featuring Simona Strungaru va avea loc pe 25 noiembrie 2022, de la ora 19:00, la Universitatea Națională de Muzică București, în sala George Enescu. Accesul este gratuit.

Conceptul creativ Game Music presupune o serie de compoziții muzicale clădite pe detaliile grafice ale scenelor din jocul video. Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului #EveryGamerCounts, ce are ca scop sublinierea diversității în comunitatea de gaming și a sporturilor electronice, promovând corectitudinea politică și egalitatea de gen în această industrie.

Lumile din jocuri conțin personaje de tipul supereroilor salvatori de pe Marte,  asasini vicleni, generali din antichitate etc.: în jocurile digitale poți juca multe roluri și poți trăi numeroase povești. Cu toate acestea, multe dintre aceste personaje au atribute foarte asemănătoare – feroce, curajos, masculin, puternic – și medii culturale unilaterale. Stereotipurile sunt adesea folosite.

Pentru a combate stereotipurile din lumea gaming-ului în România, Goethe-Institut București a inițiat în 2022 proiectul #EveryGamerCounts. În ultima etapă, organizatorii propun un concert de Game Music, care va reuni creațiile celor două Game Jam-uri din octombrie și noiembrie 2022, din cadrul proiectului #EveryGamerCounts, alături de  jocurile rezultate în urma Tales of Us Game Jam, organizat de Tales of Us în colaborare cu Romanian Game Developers Association – RGDA, care a avut ca temă Romanian Myth.

Pe lângă programare, writing și design, aspectul muzical este si el o parte vitală  în realizarea de jocuri și nu trebuie minimalizat, de aceea organizatorii invită publicul bucureștean la o altfel de experiență muzicală creată de Sebastian Burneci.

Cvartetul Sebastian Burneci are în componența sa pe Johnny Bica la sintetizatoare, Dan Incrosnatu la percuție acustică și electronică și, ca invitat special, pe Simona Strungaru, cu live electronics și „game sounds”. În prima parte a concertului, fiecare dintre cei patru instrumentiști va urmări îndeaproape personaje sau alte elemente dinamice ale jocurilor, conform partiturii compuse de Sebastian Burneci. Cea de a doua parte a conceptului muzical va fi un „live performance total”, în care muzicienii vor crea pe loc muzica ce va acompania jocul video, care de asemenea va fi jucat în timp real de gamer-ul Robert Șerban.

Prim trompetist și solist al Big Band-ului Radio și absolvent al Prince Claus Conservatoire din Olanda, sub îndrumarea lui Alex Sipiagin, Sebastian Burneci este membru activ în mai multe proiecte internaționale de jazz, fondator şi leader al ansamblului Bucharest Jazz Orchestra. Este autorul proiectul de jazz simfonic Unspoken, pe care îl definește ca „un experiment muzical și social“, și descrie colaborarea cu Simona Strungaru drept „cea mai intensă experiență muzicală pe care am trăit-o până acum“. Născut la Constanţa, în 1983, într-o familie de muzicieni, fiul unuia dintre membrii fondatori ai legendarei trupe rock Roşu şi Negru, Sebastian este parte integrantă a celor mai importante înregistrări şi producţii live din ultimii 20 de ani.

Simona se implică cu aceeaşi pasiune în repertoriul clasic, contemporan, de jazz, de muzică de film, de teatru sau rock. Pianistă, dirijoare de orchestră, orchestratoare și compozitoare de muzică de film, Simona Strungaru a absolvit, în 2010, masteratul la Conservatorul din Amsterdam, unde a studiat pianul cu profesorul Jan Wijn și dirijatul orchestral cu Lucas Vis. A urmat cursurile de masterat în dirijat orchestral la Universitatea Natională de Muzică București, iar din 2006 este licențiată în interpretare pianistică a aceleiași instituții de învățământ. Ca dirijor, a condus, un număr impresionant de proiecte. Anul acesta, Simona Strungaru a devenit dirijorul Big-bandului Radio.

Istoricul proiectului

Jocurile video au devenit o parte din viața noastră și cu toate acestea conținutul lor nu s-a adaptat complet la realitatea actuală, lipsindu-le diversitatea și incluziunea. Pornind de la această idee, în perioada 07-09.10.2022 a avut loc un Game Jam #EVERYGAMERCOUNTS organizat de Goethe-Institut București pentru tineri până în 20 ani la care au participat 40 de elevi, care în doar 48 de ore au creat 6 jocuri inovatoare din categoria de „serious games”. Tema propusă pentru competiție a fost Access and Diversity.

Programul a continuat în noiembrie cu tema diversitate și incluziune, cu un al doilea Diversity Game Jam  ”In căutarea eroinei”  adresat dezvoltatorilor profesioniști de jocuri. În cele 46 de ore, cei 37 de participanți au creat 6 jocuri video cu personaje subreprezentate pe scena de gaming.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici