Distrîndu-ne, învățăm să mîncăm sănătos

Stop! Acum ne punem cu burta pe De-ale gurii. Carte de nutriție pentru copii și părinți, de Iulian Tănase & Simona Tivadar. Asta fiindcă mi-a fost dor de-o nouă carte de-a lui Iulian Tănase, dar mai ales de-a Simonei Tivadar. Mi-a plăcut la nebunie debutul ei, „Medicină, nutriție și bună dispoziție”, carte de „pamflete medicale”, care se citesc cu mult interes și cu mare plăcere, precum cele mai faine proze scurte, foarte utile, dar scrise cu umor și ironie. 

Chiar din primul text, „Nu mă mai înțeleg deloc cu părinții”, vedem că narator e Tase, un copil de 11 ani, care, după ce părinții lui pînă acum au fost exact cum și-i dorea, adică aveau grijă de toate poftele lui, acum au descoperit – brusc – nutriția sănătoasă. Iar asta nu-i mai convine deloc băiatului, ba, mai mult, nici nu-i mai poate înțelege: „Dacă vreau să mănînc înainte de culcare niște cartofi prăjiți, preferații mei din toate timpurile, mama îmi dă nu știu ce brînză de vacă, sau de oaie, sau de dinozaur (cu verdețuri), sau îmi dă paste integrale cu roșii și busuioc, sau salată de ton, sau pește la abur, ceea ce mi se pare o mare abureală. Pește la abur, asta e o chestie cringe! Bine că nu-mi dă să mănînc locomotivă la abur. Cînd vreau dulciuri, primesc fructe. Cînd mi se face poftă de chipsuri, primesc nuci, alune, migdale și chestii de genul ăsta. Mă gîndesc să sun la Protecția Copilului, să-i denunț”. Taică-său e scriitor („Taică-meu e un tip OK, chiar dacă e scriitor. (…) Tata știe să fie amuzant, de la mine a învățat”), nu cîștigă mai nimic, noroc cu mamă-sa, care lucrează la bancă. Tatăl scriitor scrie o carte despre nutriție cu Simona Tivadar („O știu pe Simona, e foarte tare, e medic nutriționist, nu ca taică-miu. Am cunoscut-o cînd au luat ai mei masa cu ea la un restaurant, și am fost și eu. M-am prins imediat că e deșteaptă și amuzantă”). 

Iar „De-ale gurii” e, de fapt, jurnalul lui Tase, pe care îl scrie pentru că a pierdut un pariu cu cel mai bun prieten al său, Lari. Cînd îi spune lui taică-său că scrie un jurnal, acesta îi propune să scrie împreună cartea de nutriție pentru copii („Nu eram pregătit să devin scriitor atît de curînd. Dacă Maria acceptă să fie prietena mea, va trebui să se angajeze la bancă, la fel ca mama, ca să avem din ce trăi”). 

Tase începe să înțeleagă că „nutriția e cool” cînd Maria, o colegă de clasă la care ține foarte, foarte mult, a avut de ales între chipsurile colegului lui de bancă și prunele lui uscate și a ales prunele. „De-ale gurii” e și o carte de aventuri imaginare, tatăl scriitor călătorind cu fiul său prin tot felul de țări cu nume amuzante, cu personaje deosebite, cum ar fi și Amidon Juan. Capitala Regatului Glucidelor e Glucozanzibar, iar singura casă de pariuri de aici se numește DiaBet. Albushington e capitala Regatului Proteinelor, condus de Regele Zgîrie-Brînză. Regatul Lipidelor e condus de Colea Sterol al II-lea și acolo se află Monumentul ColestEroului Necunoscut. 

Dar printre întîmplările astea haioase cititorul trece și prin informații mai complexe, mai complicate, teoretice și științifice, dar foarte utile („Nutrienții sînt niște substanțe care ne hrănesc pe noi. Îi luăm din alimente. Pe unii îi consumăm în cantități mai mari, și ăștia sînt macronutrienții, iar pe ceilalți, adică pe micronutrienți, îi consumăm în cantități mai mici, chiar foarte mici. Am înțeles de la tata că macronutrienții sînt glucidele, lipidele și proteinele, iar micronutrienți sînt vitaminele (A, B, C și așa mai departe) și mineralele (fier, calciu, din astea)”). 

Deși „De-ale gurii” e jurnalul unui copil despre cum scrie cu tatăl său scriitor o carte despre nutriție pentru copii, ghidați și ajutați științific de medicul dr. Simona Tivadar, recomand cartea nu numai copiilor, ci și maturilor, așa cum spune, de altfel, și subtitlul: „Carte de nutriție pentru copii și părinți”. E una din acele cărți pentru copii care se citesc cu mare plăcere și de părinți, bunici sau pur și simplu cititori – de orice vîrstă. La lectură te distrezi, dar și înveți, poate chiar fără să-ți dai seama, îți amintești, repeți, iar repetitio est mater studiorum

În încheierea încheierii le dăm cuvîntul și autorilor cărții, după ce-au terminat de scris cartea asta minunată: 

Dr. Simona Tivadar: „De-ale gurii este o poveste foarte captivantă, dar și didactică, scrisă în stilul realismului magic, în care ficțiunea se amestecă cu realitatea, poveste pe care copiii o vor citi cu plăcere și vor învăța totodată că mîncarea e importantă și trebuie să știe să aleagă”.

Iulian Tănase: „Mi-a făcut mare plăcere să scriu cartea asta împreună cu Simona Tivadar, o persoană pe care o admir și de la care mereu am avut ceva de învățat. Surprinzător sau nu, după ce am scris cartea asta, am început să fiu mult mai atent la ce mănînc”. 

Deșteaptă-te, gură! 

Lectură plăcută și utilă! 


Iulian Tănase, Simona Tivadar, De-ale gurii. Carte de nutriție pentru copii și părinți, Editura Pandora M, Colecția Panda, 2023. Ilustrații de Ioana Trușcă



Fotografii de Mihail Vakulovski.

mm
Mihail Vakulovski
Mihai Vakulovski (n. 1972, R. Moldova) a absolvit în 1994 Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, în 2002 își susține doctoratul la Universitatea București. Debut – în 1997, cu volumul de poezie Nemuritor în păpușoi. A publicat cărţi de poezie, proză, teatru, critică literară, eseu, istorie recentă, interviuri, antologii, majoritatea premiate (cea mai recentă – Tata mă citeşte şi după moarte (poVeste 18+ despre copilăria sovietică & despre copilăria Uniunii Sovietice), Humanitas, 2020). Prezent în mai multe antologii din țară și din străinătate, traduceri în engleză, germană, rusă, franceză, italiană, spaniolă, catalană, greacă, lituaniană. A făcut parte din echipa naţională a României la Finala Cupei Naţiunilor de la Baku (2007) la jocul intelectual „Ce? Unde? Cînd?”. Traducător din literatura rusă (Daniil Harms, Victor Erofeev, Vladimir Sorokin, Frații Presniakov, Venedikt Erofeev, Mihail Kononov, Zahar Prilepin, texte din muzica rock, Alexander Litvinenko & Yuri Felshtinsky etc.). A cîştigat Premiul Librarul Anului, oferit de Festivalul Internaţional de Poezie şi Muzică Poezia e la Bistriţa (2018). Fondator al revistei web Tiuk! (tiuk.reea.net), alături de Dan Perjovschi, Carmina & Alexandru Vakulovski. Fondatorul și realizatorul CenaKLUbului TIUK.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici