În perioada 23-27 octombrie, tinerii din cadrul Liceului Teoretic „Școala Mea” participă la patru ateliere-laborator dedicate elevilor și liceenilor din București, pentru a explora efectele digitalului și responsabilitatea utilizării sale.
Noi forme de exprimare artistică
ARTLAND ACADEMY 2023 este un proiect de educație culturală și comunitară, organizat de Asociatia 4Culture, ce propune comunității formate din tineri de gimnaziu și liceu din București, explorarea unor noi forme de exprimare artistică, cu potențial generator de inițiative civice la nivel local, noi perspective și idei creative asupra lumii digitale și a efectelor acesteia asupra tuturor utilizatorilor, în special, a copiilor și adolescenților. Pornind de la tematici legate de sănătatea mintală, modul în care au fost afectate interacțiunile umane în perioada pandemiei și a dezinformării care a urmat precum și dilemele etice care pot apărea atât în interacțiunea cu mediul digital, cât și în desensitivizarea tinerilor prin expunerea la o cantitate exhaustivă de informație nefiltrată, proiectul își propune să utilizeze noi metode pentru a ajunge la publicul tânăr, prin intermediul unei experiențe directe (jocurile video) și complet interactive (VR). Astfel scopul proiectului este de a căuta metode alternative de educație culturală prin instrumente creative și contemporane precum jocurile video, platformele social media sau interacțiunea foto-video virtuală.
Atelier-laborator open source gratuit
Proiectul propune un format de atelier-laborator open source gratuit, special conceput spre a putea fi multiplicat și adaptat ulterior în diferite contexte educaționale și culturale, în parteneriat cu școli și instituții de cultură locale. La finalul laboratorului va fi dezvoltată și prezentată public o creație artistică interactivă. Temele abordate în cadrul proiectului vor fi legate de scena digitală, etica interacțiunii digitale și efectele ei asupra sănătății mintale a tinerilor.
Structura laboratorului cuprinde dezvoltarea unei componente teoretice adaptată la nivelul de înțelegere a limbajului și la vârsta participanților – introducerea unor elemente privind beneficiile și exemple privind riscurile și impactul negativ al dependenței de tehnologie/gaming, o etapă practică, prin experimentarea unor metode de abordare interdisciplinară, introducerea unui concept de creație open source, realizată de către echipa artistică (Bobi Pricop – regizor, Andrei Dosa – dramaturg, Edi Gabia – sunet, Flavia Giurgiu – performer/mentor, Pedro Aurelian Gafei – performer/mentor, Istvan Teglas – performer/mentor, Mihai Răzvan Trăsnea – performer/mentor).
Rezultatele laboratorului vor fi prezentate public în cadrul unui webinar colectiv marca ARTLAND ACADEMY.