Dezastrul ecologic a obligat societatea să-și stabilească locuințele sub pământ. Despre ”Once upon a time in the future: 2121” la Taifas

#TM 2023 – Capitala Culturală Europeană a adus și Taifas, un festival de film și cultură balcanică aflat la prima ediție, care s-a desfășurat la Cinema Victoria din Timișoara. Am pornit spre cinema fără să am așteptări ridicate. Dar lungmetrajul lui Serpil Altin, Once upon a time in the future: 2121/Bir Zamanlar Gelecek: 2121, a avut grijă să îmi spulbere preconcepțiile naive. Cel puțin pe cele legate de producțiile turcești.

Subiectul nu e nou, despre senectute s-a filosofat mii de ani. Dar, fiind necunoscător de turcă și conștient de limitările subtitrărilor care nu reușesc întotdeauna să redea cu exactitate replicile pentru a transmite mesajul dorit de creatori, mi-am îndreptat atenția către aspectele nonverbale ale interpretărilor actorilor. M-am bucurat de fiecare grimasă de pe chipurile lor, am savurat simplitatea și am experimentat o abordare diferită în abordarea subiectului.

Într-un viitor sumbru și distopic, consecințele dezastrului ecologic au obligat societatea să-și stabilească locuințele sub pământ, cu resurse limitate și o dependență critică de un Sistem autoritar. În această realitate crudă, Generația Tânără este venerată, Generația Medie este tolerată pentru a munci și a crește copiii, iar Generația Veche este tratată ca un simplu obiect de unică folosință. Cel mai în vârstă membru al familiei ajunge să fie ucis și organele îi sunt recoltate de fiecare dată când o Viață Nouă sosește în Lumea Divină. Membrul cărei generații din familia Öztürk credeți că a ajutat la înființarea Sistemului, iar acum se revoltă, evadează și se alătură rebelilor!?

14 producții noi, în premieră absolută în România 

Once upon a time in the future: 2121 a fost una dintre cele 14 producții noi, lansate în 2022 în 2023 și distinse la nivel internațional, care au rulat în premieră absolută în România la festivalul Taifas din Capitala Culturală Europeană. Prima ediție, care a avut loc între 5 și 12 noiembrie, a oferit publicului drame, comedii, documentare sau animații din Albania, Grecia, Cipru, Portugalia, Kosovo, Slovacia, Bulgaria, Turcia, Finlanda, Suedia ș.a.

Majoritatea proiecțiilor s-au încheiat cu sesiuni Q&A, cinefilii având oportunitatea de a discuta cu regizori și invitați din lumea filmului.

„Sunt surprinsă că au venit destul de mulți oameni pentru un festival la prima ediție, într-un oraș în care se întâmplă foarte multe lucruri. Aveam emoții despre cum o să fie primit un festival de film balcanic în Timișoara, pentru că întotdeauna partea asta a fost privită cu o sprânceană ridicată. Deși noi avem rădăcini balcanice și foarte multe lucruri în comun cu restul popoarelor din Balcani, întotdeauna am privit spre vest, spre Europa” (Monica Felea, Bad Unicorn)

Taifas a creat o experiență amplă și captivantă pentru publicul larg, axându-se și pe implicarea generatiei tinere. Festivalul a inclus șase proiecții educative dedicate copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, alături de programe de rezidențe special concepute pentru tinerii regizori și pentru scriitori.

„Studenți sau proaspeți absolvenți de regie din mai multe țări balcanice, inclusiv România, pe tot parscursul festivalului au fost aici și au lucrat cu mentorii pe scenariile lor, pe filmele pe care le au în lucru. Rezidența literară se desfățoară de o lună, patru scriitori sunt în Timișoara, desfășoară un soi de cercetare și vom vedea rezultatele la final” (Monica Felea)

A doua ediție, deja în planuri 

Aprecierile primite pe platformele de social media sunt o sursă de motivare pentru organizatori, care sunt hotărâți să realizeze a doua ediție a festivalului, ce urmează să aibă loc tot la Timișoara. Procedurile de obținere a fondurilor necesare au fost deja demarate.

Taifas este un proiect care face parte din programul Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană și este finanțat prin programul Ecouri Europene Timișoara 2023, cofinanțat de AFCN, implementat de Centrul de Proiecte Timișoara prin bugetul de Ministerul Culturii.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici