Despre META-CINEMA, în cel mai recent număr al revistei FILM MENU, care va fi lansat pe 30 noiembrie

Miercuri, 30 noiembrie, de la ora 18.30, la Cinemateca Eforie din București va avea loc lansarea celui mai recent număr al revistei Film Menu, cel de-al 31-lea. Evenimentul va fi completat de proiecția filmului „Cât de mult ne-am iubit” / „C’eravamo tanto amati” (1974, r. Ettore Scola). 

Redactată de studenții de la Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), Film Menu continuă să ofere o platformă cu ajutorul căreia viitori cineaști și critici să-și găsească o voce și să-și împărtășească ideile cu un public larg de cititori pasionați de cinema. 

„Revista FILM MENU #31 se axează în jurul temei de Meta-Cinema, un concept care, credem noi, este deosebit de relevant în peisajul actual cinematografic și merită studiat mai îndeaproape. Dacă în ultimul nostru număr am prelungit discuțiile din jurul canonului cinematografic și diferitele forme de cinefilie, de data aceasta ne îndreptăm spre un tip de cinema care, din anumite puncte de vedere, ar putea fi văzut ca o continuare a acestor căutări. În ce măsură auto-referențialitatea cinemaului tinde să încurajeze anumite forme de cinefilie sau să ajute la canonizarea anumitor filme? În ce fel realitate și ficțiunea se pot împleti într-un film? De câte straturi de ironie e nevoie ca un discurs să devină din nou sincer? «Înarmați» cu astfel de întrebări am pornit la drum, încercând să disecăm diverse filme și nu numai.” (Iulia Necșulescu, redactor-șef Film Menu)

Dialogul de la evenimentul de lansare al cel mai recent număr al revistei va fi moderat de Iulia Necșulescu și Dora Leu, redactori Film Menu. 

Filmul care va urma dialogului, „Cât de mult ne-am iubit” / „C’eravamo tanto amati” (1974, r. Ettore Scola), este o comedie în stil italian ce urmărește povestea de viață a trei prieteni (Nino Manfredi, Vittorio Gassman și Stefano Satta Flores), ale căror destine se intersectează pe fundalul schimbărilor economice și sociale de după cel De-al Doilea Război Mondial, inclusiv dezvoltarea cinemaului italian, prin filme ca „Hoții de biciclete” sau „La dolce vita”. O comedie romantică despre idealism și pragmatism, dragoste și dragoste de cinema, filmul simbolizează o punte de legătură între numărul anterior al revistei și cel actual: Canon și Cinefilie și Meta-Cinema.

Revista Film Menu apare de două ori pe an, sub umbrela UNATC PRESS, și este distribuită în mod gratuit. Începând cu 2022, Film Menu se află și sub egida Centrului de Pedagogie și Studiu al Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, din cadrul UNATC. 

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici