Despre furie, tristețe și depresie ca „Emoții în farfurie”, în opinia terapeutei Ancuța Coman-Boldișteanu. Turneu în 6 orașe din țară

„Durează, în medie, 90 de secunde între momentul de când s-a format o emoție în interior și momentul în care a plecat”, afirmă dr. Jill Bolte Taylor, specialist în neurologie, citat de Ancuța Coman-Boldișteanu, psihoterapeut și autoare a cărții „Emoții în farfurie. Cum să faci pace cu tine și cu farfuria ta”. 90 de secunde care fac diferența între alegerile noastre. „90 de secunde de decizie în care putem încerca să fim conștienți de acea emoție, să o lăsăm să se manifeste, să o înțelegem sau să o reprimăm, pentru că e prea dureroasă. Însă ceea ce reprimăm și ținem în noi, la un moment dat se va croniciza pe interior sau se va exterioriza într-o formă sau alta: atacuri de panică, depresie, anxietate, accese de furie, consum de alcool, kilograme în plus etc. Toți avem nevoie de o reglare emoțională, mai precis de o restabilire a echilibrului interior și ea se întâmplă oricum. Fie prin moduri sănătoase, fie prin unele nesănătoase”, afirmă autoarea volumului recent publicat la Editura Trei, în colecția „Psihologia pentru toți”. 

Emoțiile pe care le trăim, uneori ca răspunsuri prea puternice față de un eveniment, o persoană, un comportament, vorbesc în primul rând despre noi. Aceasta este una dintre cele mai importante perspective de conștientizat pentru o schimbare funcțională pe care scriitoarea o propune cititorilor săi. În aparență, credem că reacționăm la ceva exterior. Ne îndreptăm atenția în afara noastră pentru a găsi explicații sau „vinovați” pentru trăirile noastre. În realitate, primul loc spre care ne-ar ajuta cu adevărat să privim este în interiorul nostru. La locul în care s-a format acea emoție și ce ascunde ea. Ce legătură este între emoțiile pe care le trăim sau le ascundem de noi înșine, inconștient, și comportamentul nostru alimentar, explică pe larg Ancuța Coman-Boldișteanu, în cele 9 capitole dedicate subiectului.

Emoțiile nu vin pe rând. Sau separat. Pot coexista, alături de altele, cum ar fi invidia, vinovăția, rușinea sau frica. Pornind de la normalizarea acestora, tratându-le ca firești și nu ca negative în existența noastră, autoarea își invită cititorii să descopere cum pot deveni mai vulnerabili față de ei înșiși, cum pot trata și privi cu mai multă blândețe emoțiile și corpul. Și, nu în ultimul rând, cum pot vindeca ceea ce nu se vede, încă, în spatele greutății corporale. 

Evenimente în 6 orașe din țară

În luna octombrie, cititorii o pot întâlni pe Ancuța Coman-Boldișteanu în cadrul mai multor evenimente organizate la Timișoara (3 octombrie, ora 19:00, Cărturești Operei), București (10 octombrie, ora 19:00, Cărturești Verona), Brașov (17 octombrie, ora 18:00, Librăria Șt.O. Iosif), Târgu Mureș (19 octombrie, ora 19:00, Cărturești), Cluj-Napoca (24 octombrie, ora 19:00, Cărturești Platinia) și Oradea (26 octombrie, ora 19:00, la Cărturești).

Despre autoare

Ancuța Coman-Boldișteanu este psihoterapeut și fondator al proiectului „Emoții în farfurie”, cu o experiență de peste șapte ani în lucrul cu persoanele care se confruntă cu dificultăți în relația cu mâncarea și cu propriul corp, fiind specializată în terapia traumei, a atașamentului și în terapia relațională. Face parte din echipa de formatori a Institutului de Terapie Familială și Practică Sistemică „Areopagus” din Timișoara și este autoarea cardurilor terapeutice „Emoții în farfurie. De ce mănânci când mănânci?”.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici