Despre filosofie ca mod de a trăi. „Viața este grea”, de Kieran Setiya

Singurătatea, durerea, boala, nedreptatea sau eșecul sunt realități strâns legate de condiția umană. Mult mai frecvente decât momentele de fericire și serenitate, deloc „instagramabile”, nu pot fi evitate, ci – în cel mai bun caz – bine gestionate. Dar unde învățam cum să ne confruntăm cu situații de la care preferăm, de cele mai multe ori, să întoarcem privirea? 

În Viața este grea, volum publicat de Editura Trei, filosoful Kieran Setiya, profesor la MIT, arată „Cum ne poate ajuta filosofia să ne găsim calea”. „Uitându-mă în jur, văd suferință la o scară colosală”, spune Kieran Setiya, care dezvăluie că și-a scris cartea pe parcursul a optsprezece luni, în plină pandemie, în timp ce lumea se năruia în jurul lui. 

„Sunt un filosof care scrie despre cum să trăiești, iar provocările vieții nu mi s-au părut niciodată un subiect mai urgent ca acum”. Profesorul la Massachusetts Institute of Technology propune un exercițiu de luciditate și curaj, descriind realitatea în care ne aflăm fără să-i estompeze duritatea. Umanitatea se confruntă cu urmările unei pandemii, dar și cu o „epidemie de suferință”, cu șomaj, sărăcie, disperare, se află „în toiul renașterii fascismului și în zorii catastrofei prefigurate de schimbările climatice”. Peisajul este sumbru, viața pare un teren accidentat și nimeni nu primește instrucțiuni despre cel mai bun mod să o parcurgă. Dar, deși „nu există leac pentru condiția umană”, sunt totuși căi de a trăi o viață bună. Din perspectiva filosofului de origine britanică, există un instrument care poate fi folosit cu succes în confruntarea cu adversitățile vieții, iar acela este filosofia. Însă, nu una pur teoretică, ci testată în „malaxorul experienței morale nemijlocite”.

Viața este grea este o invitație la dialog despre existența umană și cel mai bun mod de a trăi. Filosofia coboară în cetate, în ringul vieții, oferind suport și consolare celor care suferă. Combinând eseul, confesiunea, cu un stil colocvial, apropiat de cititor, cartea profesorului de la MIT tratează în cele 7 capitole tot atâtea experiențe-limită pentru oameni. Cum gestionăm în secolul 21 infirmitatea, singurătatea, doliul sau eșecul? Cât de bine (sau rău) reacționăm la confruntarea cu nedreptatea sau absurditatea? Și mai este speranța una dintre valorile pe care ne putem baza în lumea modernă? 

Kieran Setiya aduce gândirea filosofică mai aproape de omul obișnuit, demonstrând că și aceasta este un mod de viață.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici