Despre creativitate ca mod de a accesa cea mai bună versiune a sinelui: „Actul creativ”, de Rick Rubin

„Mi-am propus să scriu o carte despre ce trebuie să faci pentru a crea o operă de artă excepțională. În schimb, a ieșit o carte despre cum să fii”, dezvăluie Rick Rubin despre volumul său de debut, Actul creativ, publicat de Editura Trei. Nominalizată de GoodReads la categoria „cea mai bună carte de nonficțiune din 2023”, Actul creativ este o introducere în lumea artei, o reflecție despre creație, ce înseamnă să fii artist și creativitate ca mod de a accesa cea mai bună versiune a sinelui. 

Celebru în lumea muzicii, Rick Rubin a contribuit la popularizarea hip hop-ului și la lansarea unor trupe precum Beastie Boys, Geto Boys, Run-DMC, Public Enemy și LL Cool J. Carierele unor artiști heavy metal (Danzig, Metallica și Slayer), de rock alternativ (The Cult, Red Hot Chili Peppers, Rage Against the Machine, The Strokes și Weezer), hard rock (Audioslave și Aerosmith), nu-metal (Linkin Park, System of a Down) și country (Johnny Cash și The Chicks) au fost, de asemenea, marcate de influența producătorului de la Columbia Records. 

Cel care a transformat zeci de muzicieni în super vedete care fac istorie și de numele căruia se leagă o varietate de hituri de toate genurile, Rick Rubin debutează cu o carte de nonficțiune la fel de provocatoare și inovatoare precum cariera sau chiar viața lui. Celebrul producător mărturisește că de-a lungul vieții a reflectat constant la tema creativității. De unde vin marile idei, ce înseamnă să fii artist, cum poate fi stimulată creativitatea și ce este arta, în sine sunt doar câteva dintre întrebările care își găsesc răspuns în Actul creativ.

Paradoxal, cartea celebrului producător nu este adresată doar celor care practică o artă, indiferent de forma ei, ci publicului larg. Rick Rubin este de părere că „indiferent dacă facem sau nu artă în mod formal, trăim toți ca artiști”. Creativitatea este o însușire a firii umane, este „un mod de a fi în lume. O cale de a o percepe. Un exercițiu de a acorda atenție lucrurilor. Înseamnă să-ți ascuți simțurile așa încât să perceapă cele mai subtile tonuri. Să cauți acele lucruri care te atrag și care te resping. Să observi ce note se disting din întreg și încotro te conduc acestea”.

Creativitatea, aspect fundamental

Contrar credinței comune, care atribuie arta unui grup restrâns de oameni, celebrul producător muzical crede că suntem cu toții creatori. Creativitatea nu este o calitate rară, nici dificil de accesat, ci un „aspect fundamental al condiției de a fi om. Este dreptul nostru din naștere”.

Mai mult decât atât, creativitatea nu este legată neapărat de practicarea vreunei forme de artă, ci poate apărea în orice aspect al vieții – într-o conversație care ne mișcă, o soluție ingenioasă la o problemă, e prezentă în modul prin care abordăm o relație sau în ingenioasa reinterpretare a unei rețete. „Chiar prin simpla noastră existență suntem deja creatori în cel mai profund mod”, este de părere Rick Rubin. Universul este, de asemenea, o revărsare enormă de creativitate, vibrează de energie productivă, iar rolul artistului este acela de a o capta și de a exprima.

Însă „scopul nu este să faci artă, ci să fii în starea aceea minunată care face arta inevitabilă” – afirmația pictorului american Robert Henri, care servește drept moto al cărții, sintetizează opinia celebrului producător muzical. 

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici