Demersul în progres Her Letters, o expoziție de văzut la Timișoara la începutul lunii octombrie

Her Letters este un proiect multidisciplinar care reunește aspecte din cercetarea și activitatea artistică a celor cinci inițiatoare ale sale, artistele Anca Boeriu, Delia Călinescu, Magdalena Pelmuș, Ana Petrovici-Popescu și Silvia Trăistaru.

Luând drept reper și pretext practica socială a scrisorii, proiectul reține din semantica și influența largă și eterogenă a acesteia asupra culturilor, obișnuințelor, valorilor și convingerilor sociale elementul personal, dimensiunea autoreferențialității și a autenticului, linia de forță a identității și raporturile dintre descifrare și inteligibilitate, sens și comunicare, interior și exterior, public și privat, intimitate și autoexprimare, confesiune și chestionare, solitudine și comunitate.

Fiind un demers în progres, Her Letters prezintă odată cu secvența de expunere de la Timișoara un număr de lucrări care traversează o gamă mai largă de genuri, cadraje și formate, de la desen grafic la video performance și instalație. Forma grafică, litera și scrierea, textualitatea și materialul, intervenția mâinii și dimensiunea de embodiment, masca și ascunderea sau revelarea de sine, introspecția și proiecția în exterior, natura subiacent documentară și încărcătura sau dorința exorcizării, precum și problematica memoriei și a autoarhivării (prin ficțiune conceptuală sau artefact manual) sunt doar câteva din ariile de sens la care lucrările artistelor reunite fac trimitere. Le apropie de metafora scrisorii faptul că lucrările au o dimensiune arhaizantă și primară (desenul, cuțitul, casa, metalul, masca), după cum în mod similar formele și protocoalele scrisorilor de-a lungul istoriei păstrează iremediabil ingrediente de ancestralitate și primitivism care le sunt definitorii (scrisoarea – printre primele forme de comunicare scrisă). Adăugată acestora, componenta de gen a proiectului indică, de o manieră în același timp gravă și autoironică, subtextul feminiza(n)t al întregului demers și implicațiile lui critice și chiar polemice.

Expoziția Her Letters se poate vedea sâmbătă (7 octombrie) și duminică (8 octombrie) 2023, în intervalul orar 16.00-20.00 la DIGITAL:CANVAS\ și Lapsus (Spl. Peneș Curcanul nr. 4-5, et 1, cu intrarea prin clădirea Azur).

Her Letters este un proiect autofinanțat și promovat de Centrul de Proiecte Timișoara, prin evenimentul Timișoara 2023 – Celebrarea orașului.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici