Defibrilatoare externe automate au fost instalate în zone intens circulate din Cluj-Napoca

foto: facebook.com/bugetareparticipativa

Primăria municipiului Cluj-Napoca, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, a instalat 5 defibrilatoare cu acces public în zone intens circulate din oraș. Medicii SMURD au realizat o demonstrație pentru a-i instrui pe angajații primăriei cum trebuie să folosească aparatura medicală.

Dispozitivele care pot face diferența între viață și moarte sunt amplasate la Baza Sportivă „La Terenuri”, Baza Sportivă Gheorgheni, BTarena Cluj-Napoca, Cinema Dacia Cluj și CINEMA MĂRĂŞTI. Proiectul a fost implementat în urma procesului de bugetare participativă, valoarea investiției fiind de 12.500 lei, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Cluj-Napoca.

foto: facebook.com/bugetareparticipativa

Defibrilatoarele automate externe sunt o modalitate ușoară și sigură prin care persoanele fără pregătire medicală pot interveni în cazul asistării la un caz de stop cardio-respirator, scurtând considerabil timpul în care persoana afectată nu beneficiază de tratamentul corespunzător.

„Un defibrilator extern automat poate salva o mulțime de vieți pentru că poate fi folosit de oricine. Încă de la pornire, aparatul oferă instrucțiuni vocale clare celui care intervine: se așează electrozii pe pieptul pacientului și se așteaptă. În acest timp, aparatul înregistrează ritmul cardiac pentru a vedea dacă este sau nu nevoie de defibrilare”, precizează instituția.

foto: facebook.com/bugetareparticipativa

În cazul unui stop cardiac timpul este critic. Un studiu al Asociaţiei Americane de Cardiologie (AHA) arată că pentru fiecare minut de întârziere, de la momentul apariţiei stopului cardiac şi până la defibrilare, şansele de supravieţuire ale victimei scad cu 7-10%.

Cu o viteză de reacţie a serviciilor de urgenţă în mod tipic de peste 10 minute, cel mai probabil scenariu de salvare a vieţii rămâne în mâinile salvatorilor aflaţi în preajma victimei.

foto: facebook.com/bugetareparticipativa
mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici