De văzut la #TM2023: Feminine Journeys, expoziție de ilustrație, fotografie & diapozitive

Mai ales în acest an, Timișoara este un furnicar cultural: în fiecare loc din oraș se întâmplă ceva, expoziții apar și se reînnoiesc, spectacolele abundă (cel mai recent v-am recomandat să vedeți Tinerețe fără Bătrânețe și Viață fără de Moarte), iar elementele vieții de zi cu zi capătă noi sensuri în contexte istorice, sociale și culturale, transformând orașul într-un reper și un foarte bun profesor pentru lecții pe care le-am uitat sau poate nu le-am știut niciodată.

La HEI – House of European Institutes, noul centru multicultural din Timișoara, se poate vedea, până pe 12 august 2023, expoziția de ilustrație, fotografie și diapozitive Feminine Journeys. Așa cum îi spune și numele, vorbim despre o călătorie-tribut ce vizează femeile care au făcut posibil prezentul, deci drepturile de care ne bucurăm astăzi și care se referă la educație, muncă, sănătate și nu numai.

Trei colecții de povești @HEI

La HEI găsim trei colecții de povești care prezintă portrete și viziuni ale femeii de ieri și azi. Aceste femei provin nu doar din România, ci și din Polonia, Cehia, Franța și Ucraina.

La puțin peste 100 de ani de când femeile au dobândit mai multe drepturi în societăți profund patriarhale, expoziția de față reușește să sublinieze modurile în care aceste femei au contribuit la schimbarea mentalităților și a percepției asupra femeilor, a ceea ce „trebuie” și „nu trebuie” să fie, luptând cu stereotipuri atunci când și-au ales căile personale și profesionale care le-au făcut cunoscute și chiar reprezentative pentru ariile în care și-au lăsat amprentele.

Eroinele

„Eroinele” este o expoziție alcătuită din ilustrațiile realizate de studenții de la Facultatea de Design și Arte Ladislav Sutnar ca omagiu adus unor personalități din istoria Cehiei la puțin peste un secol de când a fost promulgată, în 1920, legea care permitea femeilor cehe să voteze.

Ilustrațiile sunt însoțite de descrieri ale acestor femei, precum și ale realizărilor lor, cu accent pe tot ce depășește sfera laudelor pentru calitățile ce țin de maternitate, singurele recunoscute înainte de emancipare și deseori invocate încă și-n zilele noastre, parte dintr-un set de credințe sociale limitative.

Proiectul este realizat de Centrul Ceh din București.

Poloneze și românce care au schimbat lumea

17 poloneze și 17 românce sunt cele care alcătuiesc expoziția organizată de Institutul Polonez din București.

Luptătoare pentru independență și drepturile femeilor, artiste, sportive ori pasionate de știință, figurile prezente în cadrul expoziției sunt dovezi de curaj, ingeniozitate și pricepere într-o lume care încerca să mențină la minimum volumul glasurilor feminine.

Incluse în expoziții

Ca să vă faceți o idee despre diversitatea uimitoare și binevenită de la Feminine Journeys, încerc să-mi amintesc, bineînțeles că menționând aleatoriu, numele unora dintre aceste femei incluse în cele trei proiecte ce alcătuiesc expoziția.

Așadar, vorbim despre nume precum: Măriuca Talpeș (antreprenoare cu contribuții în educație), Sofia Nădejde (controversată politic, dar reprezentativă ca scriitoare feministă), Hanna Podolská (designer vestimentar), Adriena Šimotová (pictoriță și artistă grafică), Nicoleta Bițu (activistă, printre primele femei rome cu doctorat în științe politice), Františka Plamínková (jurnalistă ce a organizat mișcarea cehă interbelică ce a militat pentru legi care consolidau poziția femeii), Eliška Junková (prima femeie cehă pilot de curse), Smaranda Brăescu (prima româncă parașutistă), Elena Farago (poetă trimisă la închisoare în 1907 pentru că a fost de partea țăranilor răsculați), Elena Pagu (sportiva care s-a apucat de alergat la aproape 60 de ani), Pola Negri (star de cinema despre care am reținut că „îi plăceau luxul și belșugul”, ceea ce mi s-a părut înduioșător și frumos prin sinceritate), Helena Rubinstein („împărăteasa cosmeticelor”), Simona Halep, Nadia Comăneci, Sanda Marin, Maria Tănase.

Și multe, multe altele. Numele de mai sus sunt doar câteva, pe restul vă invit să le descoperiți dacă sunteți în sau din Timișoara, garantez o experiență de câteva ore neplictisitoare, ba chiar dimpotrivă: educativă și emoționantă, frumos curatoriată și cu elemente dintre care vă vor rămâne în minte cel puțin o parte.

Sunt sigură că există povești care să rămână cu privitorul mai mult decât celelalte, poate și prin prisma faptului că veți regăsi aici idei, parcursuri sau istorii personale și profesionale care vă vor aminti fie de cele proprii, fie de pași similari ai altor femei din jurul nostru, mame, mătuși și bunici, poate străbunici care n-au dat înapoi când feminitatea le-a fost amenințată de societate și politic.

Unde și când?

La Feminine Journeys (Galeria 1, parte din Bastionul Maria Theresia, str. Popa Șapcă 4 – str. Hector 1, Timișoara), accesul este gratuit și se face în zilele de miercuri-vineri între 16:00-20:00 și sâmbătă-duminică între 11:00-20:00. Expoziția este închisă lunea și marțea.

Citește mai multe și despre centrul multicultural HEI – House of European Institutes aici.


Fotografii de Anca Zaharia.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici