DANS. Artă și tehnologie într-un proiect european la CNDB

Centrul Național al Dansului București (CNDB) găzduiește în luna februarie o rezidență artistică la care participă patru artiști internaționali. Sarah Fdili Alaoui, John Sullivan, Bartosz Ostrovski și Léo Chédin, artiști și cercetători la intersecția muzicii, coregrafiei și dansului, se află la București în luna februarie și lucrează la piesa „For Patricia”, o odă adusă postmodernismului în dans. 

„Pentru Patricia sau pentru Trisha” este o piesă realizată în onoarea uneia dintre inventatoarele postmodernismului, Trisha Brown (1936-2017), ale cărei stiluri coregrafice au contestat noțiunile tradiționale despre dans și-au împins limitele dansului prin extinderea a ceea ce înseamnă mișcare și coregrafie. 

O piesă care se actualizează de fiecare dată

Fiecare reprezentație este o piesă reînnoită în care atât dansatorii, cât și muzicienii interpretează o partitură nouă pe care IA îi conduce să o interpreteze. Aceste partituri sunt afișate vizual pe scenă pentru ca publicul să descifreze modul în care se dezvoltă dansul și muzica, menținând totuși un sentiment de ambiguitate care oferă o experiență estetică a mișcării și muzicii în sine. 

Rezidența are loc în cadrul proiectului european „Mișcare, inteligență digitală și public interactiv” (MODINA). Proiectul își propune să extindă posibilitățile creative ale spectacolelor de dans contemporan și să sporească experiența publicului cu ajutorul tehnologiei digitale – cu accent pe explorarea inteligenței artificiale (AI) și a interacțiunii cu publicul, la fața locului și online. 

Partenerii proiectului sunt trei instituții academice și cinci centre de dans, din șase țări, și anume: Universitatea din Tallinn (Estonia), Sõltumatu Tantsu Lava (Estonia), Hochschule Düsseldorf (Germania), tanzhaus nrw (Germania), ITI, IST-ID – Universitatea din Lisabona (Portugalia), Kino Siska (Slovenia), Trafo (Ungaria), Centrul Național al Dansului București – CNDB (România).

Acces

Prezentarea publică work-in-progress a lucrării dezvoltate în cadrul rezidenței va avea loc vineri, 1 martie, de la ora 19:30. Intrarea este liberă, cu rezervarea locurilor aici.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici