Coregrafi și dansatori din Grecia, Polonia, Ungaria și România invită publicul la o discuție unică despre dans nu ca spectacol, ci ca mod de a percepe și de a înțelege realitatea. Fă parte din conversație la Centrul Național al Dansului București în perioada 7–12 aprilie, ne înseamnă CNDB prin comunicatul pe care îl redăm și noi în continuare.
Dezbaterile sunt organizate de CNDB și desfășurate în parteneriat cu Moving Balkans, o platformă dinamică de dans contemporan care colaborează cu numeroase instituții de dans din Balcani. DanceTalk este un eveniment dedicat atât publicului larg, cât și publicului profesionist, iar accesul este gratuit.
Programul DANCEtalk
7.04.2025, ora 19:30 – Patricia Apergi [Grecia] – Bătălia Diversității
În această prelegere, Patricia Apergi propune aprofundarea răspunsurilor la întrebări precum „ce este dansul contemporan sau dacă putem pune în centrul reflectoarelor orice corp?”.
Patricia Apergi este profesoară de dans, coregrafă și fondatoarea companiei de dans Aerites din Atena și a coregrafiat numeroase spectacole pe care le-a prezentat la nivel internațional.
8.04.2025, ora 19:30 – Rita Gobi [Ungaria] – Cum să descoperi momente și mișcări ascunse
Coregrafa ne propune ca subiecte de discuție două unelte prin care să ne descoperim și acceptăm autenticitatea: joaca și mișcarea. Prin acestea, creativitatea se eliberează, iar în acest mod învățăm să ne asumăm expresia personală.
Rita Góbi este dansatoare, coregrafă și profesoară de dans. A fost distinsă cu numeroase premii naționale și internaționale, iar stilul său are o estetică geometrică, minimalistă și reducționistă.
9.04.2025, ora 19:30 – Joanna Leśnierowska [Polonia] – Introducere în dramaturgia vizuală
Cum este posibil ca design-ul de lumini, precum și alte elemente vizuale, să aducă alte semnificații, să potențeze un performance și să servească precum un dispozitiv dramaturgic? Coregrafa poloneză va dezvolta conceptul și principiile dramaturgiei vizuale, pornind de la propriile practici.
Joanna Leśnierowska este performer, curatoare coregrafă independentă și dramaturgă vizuală. Practica ei se situează la graniția dintre artele vizuale şi performance, explorând intersecția acestora.
10.04.2025, ora 19:30 – Mihai Mihalcea [România] – Mișcări neautorizate, de la Taylorism la dans și supraveghere digitală, o conferință performativă
Mihai Mihalcea este performer și coregraf. Prin activitatea sa a contribuit la recunoașterea internațională a dansului contemporan românesc și, totodată, a avut o contribuție majoră la înființarea și activitatea unor structuri și instituții devenite repere ale acestei arte: Grupul Marginalii, Centrul Multi Art Dans, Festivalul IndepenDans, subRahova, Căminul Cultural (inițiat împreună de Manuel Pelmuș și Brynjar Bandlien). Este co-fondator al Centrului Național al Dansului București (CNDB), al cărei director a fost în perioada 2005-2013, iar în prezent, este Director de Programe și Proiecte.
25 de tineri coregrafi și dansatori din 12 țări
DanceTalk se desfășoară cu ocazia organizării unui atelier de coregrafie inițiat de proiectul Moving Balkans în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București. Workshop-ul se va desfășura între 7 și 12 aprilie și vor participa 25 de tineri coregrafi și dansatori din 12 țări (Bulgaria, Serbia, Slovenia, Croația, Albania, Grecia, Macedonia de Nord, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Kosovo și România).
Despre Moving Balkans
Moving Balkans este un o platformă dinamică care reunește organizații de dans din Balcani. Misiunea sa este de a promova dansul contemporan în această regiune. Printr-o o rețea de parteneriate regionale, inițiative de mobilitate a artiștilor, ateliere, co-creații și activități de consolidare a capacităților, se urmărește conștientizarea scenei de dans vibrante din Balcani.