Cum ne influențează stilurile de atașament interacțiunile cu ceilalți și sănătatea emoțională. „Arta prieteniei”, dr. Marisa G. Franco

Ce impact au percepțiile noastre despre viață și comportamentele noastre asupra relațiilor de prietenie? Cum suntem noi în calitate de prieteni și cum am ajuns să fim în acest fel? Reflectarea la răspunsurile acestor întrebări, spune dr. Marisa G. Franco, le va aduce cititorilor bestsellerului New York Times, Arta prieteniei. Cum ne poate ajuta știința atașamentului, recent publicat la Editura Trei în colecția „Psihologie practică”, revelații în ceea ce privește interpretările realității construite prin intermediul experiențelor de viață și a evaluării propriei persoane. Aceste interpretări se bazează, de asemenea, și pe stilurile de atașament fomate în copilărie. 

„Chiar dacă atașamentul evoluează pe baza relațiilor noastre prezente, teoria atașamentului arată totuși că modul în care noi privim relațiile nu este obiectiv: el este influențat de trecutul nostru și de modul în care părinții, iar apoi și alte persoane din viața noastră au reacționat față de noi. Însă cei mai mulți dintre noi nu recunosc acest lucru. Noi credem că percepțiile noastre – modulate de stilul de atașament – sunt o reprezentare corectă a realității.(…) Personalitatea noastră, alături de felul în care ne manifestăm în calitate de prieteni, este modelată de trecutul nostru: simțim că putem fi iubiți întrucât cineva ne-a iubit în modul potrivit.” (dr. Marisa G. Franco)

Pentru cei interesați să descopere ce stil de atașament au și cum acesta le ghidează comportamentele, dr. Franco explică pe larg, atât prin expunerea teoretică și explicarea acestora, cât și prin teste și exemple din cazuistica profesională.

Trei stiluri principale de atașament reprezintă tot atâtea mecanisme de răspuns în situații conflictuale sau în interacțiunea și abilitatea de a ne face prieteni, iar de acestea depind adaptarea, sentimentul de bine și sănătatea noastră emoțională și fizică. 

Atunci când au format un stil de atașament securizant, persoanele presupun că merită să fie iubite și că pot avea încredere în faptul că ceilalți le vor oferi această iubire. Această credință devine un model inconștient, care își face simțită prezența în toate relațiile din viața lor, ajutându-i să plece de la presupunerea că oamenii nu au intenții rele, să se deschidă, să ceară ce au nevoie, să-i susțină pe cei apropiați, să presupună că aceștia îi simpatizează și să fie capabili de intimitate. Cei cu stil anxios, completează autoarea, presupun, ca și cei cu stil evitant, că oamenii îi vor abandona. 

Vulnerabilitatea, a cere sprijin, a gestiona un conflict, a-i accepta pe ceilalți  – toate aceste comportamente pe care cei cu stil de atașament evitant nu le practică de teamă – sunt, de fapt, esența prieteniei și a relațiilor de sprijin care pot schimba nu doar percepția și stima de sine, dar și calitatea vieții, în general. 

Cum pot fi schimbate aceste comportamente și transformate în interacțiuni pline de semnificație și în conexiuni autentice cu cei din jur, autoarea expune pe larg în volumul Arta prieteniei. Cum ne poate ajuta știința atașamentului. 

Marisa G. Franco este psiholog, profesor la Universitatea din Maryland, SUA și speaker. Scrie despre prietenie pentru Psychology Today și colaborează cu New York Times, Vice și The Telegraph.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici