„Cum îi mai supraveghem pe cei care ne supraveghează”. Lansare de carte

Facultatea de Comunicare și relații publice și Editura Tritonic invită publicul la prezentarea volumului Cum îi mai supraveghem pe cei care ne supraveghează. O cercetare etnografică a supravegherii mediate tehnologic, de dr. Vlad Niculescu Dincă, cercetător și profesor la Haga, în Institutul pentru Securitate și Afaceri Globale al Universității Leiden din Olanda. Evenimentul are loc pe data de 28 mai, la sediul SNSPA, Sala multifuncțională de la parter, începând cu ora 18:00. Invitați: Alina Bârgăoanu, Flavia Durach, Vlad Niculescu Dincă și Bogdan Hrib.

Volumul își propune să contribuie la o dezbatere mai amplă cu privire la fenomenul supravegherii, punând accent pe implicațiile filosofice, etice, politice și sociale ale supravegherii mediate tehnologic în organizațiile de securitate. În primul rând, volumul aduce publicului de limbă română ultimele concepte din domeniul filosofiei tehnologiei, a studiilor de supraveghere și a studiilor de poliție, fiecare dintre aceste domenii trecând prin schimbări semnificative în ultimele decade. În al doilea rând, volumul este ancorat empiric în cercetări etnografice în mai multe forțe de poliție din România, Olanda și Marea Britanie. 

Astfel, volumul oferă publicului românesc un acces unic la camerele de control precum și la percepțiile, deciziile și acțiunile practicienilor. În acest mod, volumul supune dezbaterii o serie de practici de securitate și în același timp contribuie la demitizarea unor percepții publice legate de fenomenul supravegherii. În al treilea rând, volumul sintetizează argumentele și observațiile etnografice și le subliniază relevanța pentru dezbaterile actuale legate de guvernarea tehnologiilor de inteligență artificială, a orașelor inteligente și a securității viitorului. 

Despre autor

Dr. Vlad Niculescu Dincă este cercetător și profesor la Haga, în Institutul pentru Securitate și Afaceri Globale al Universității Leiden din Olanda. În acest context, lucrează în cadrul unei echipe multidisciplinare de studii polițienești cu scopul de a contracara fragmentarea domeniului și de a crea profunzime științifică. Și-a dat doctoratul la Universitatea din Maastricht cu o cercetare de filosofia tehnologiei și supravegherii, bazate pe studii etnografice în diferite organizații de poliție europene. Pentru o lucrare derivată din această cercetare a fost distins cu premiul Early Career Award de către Societatea pentru Filosofie și Tehnologie, organizație internațională care promovează reflecția filosofică față de tehnologie. 

Pentru realizările sale academice, precum și pentru activitățile extra-curriculare mai ample legate de înființare și conducere a Școlii Românești din Eindhoven, a fost inclus de Președinția României în Ordinul „Meritul pentru Educație” în grad de Cavaler. 

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici