Cum am experimentat Romanian Design Week, evenimentul care îmbină cultura și creația

În cazul în care nu știai deja, Romanian Design Week este cel mai mare eveniment interdisciplinar din România – un festival care promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația ca instrumente pentru creșterea culturală, socială și economică. De-a lungul timpului, sub umbrela Romanian Design Week au fost și sunt organizate expoziții și evenimente care au ca scop să facă designul accesibil pentru un public larg. În fiecare an, peste 30.000 de vizitatori participă la evenimentele din programul RDW. Fiecare ediție prezintă peste 150 de proiecte recente semnate de studiouri locale de arhitectură și design.

Tocmai ce s-a încheiat cea de-a 12 ediție Romanian Design Week – Unlock the city, festivalul dedicat industriilor creativ-culturale din România. Anul acesta, festivalul și-a propus să investigheze metodele prin care creativitatea și inovația pot modela orașele și să contribuie totodată la explorarea Bucureștiului și la descoperirea potențialului și a straturilor acestuia, a spațiilor creative din oraș și a organizațiilor sau proiectelor culturale care le animă și definesc.

Restaurantul Cina – un spațiu aparte pentru instalații creative

Expoziția centrală de la Romanian Design Week a fost organizată în fostul restaurant CINA, care s-a remarcat întotdeauna prin arhitectura lui. Acesta era cunoscut drept restaurant de lux în perioada interbelică și, apoi, în comunism. CINA a fost, la origini, reședința lui Vasile Boerescu, un avocat liberal, care a fost inclusiv Ministru de Afaceri Externe al României și Ministru al Justiției al României la sfârșitul secolului XIX.

Astfel, printre ruinele acestei bijuterii arhitecturale s-au regăsit unele din cele mai creative instalații și expoziții de la Romanian Design Week.

Din 24 mai până pe 2 iunie, oamenii au putut ajunge la RDW Concept Store, un spațiu dedicat consumului de design românesc. De asemenea, RDW Exhibition promovează profesioniștii industriilor creative locale prin oferirea unui context în care studiourile și designerii își pot prezenta cele mai recente proiecte, atât către colegii de breaslă, cât și către publicul larg.

O altă categorie care mi-a plăcut în mod special a fost RDW Young Design, formatul care prezintă publicului o serie de designeri și arhitecți tineri care s-au remarcat în cadrul festivalului DIPLOMA Show cu proiectele lor de absolvire și care au dat dovadă de un potențial enorm.

Toate aceste bijuterii ne-au fost aduse de către curatorii RDW: Andrew Ibi, James Goggin, Marian Pălie, Maria Surducan, Yuko Shimizu, Andrei Șerbănescu, Alexander Manu, Bruno Andreșoiu, Raymond Bobar, Stella Nikolakaki, Irene Pérez, Jaume Mayol și Matthias Hillner.

Instalația feministă a Adinei Ochea

Am văzut online instalația Adinei Ochea cu o zi înainte să merg la RDW. Mi-a plăcut atât de mult ideea, conceptul, realizarea încât m-am dus țintă la ea.

„Postere pe mușama”, proiectul ei, a avut un rol simplu, acela de a provoca discuții pe teme feministe. Fiecare mesaj a fost pulverizat pe câte o mușama pentru a face aluzie la spațiul casnic, care încă este considerat exclusiv feminin.

„Sunt femeia vieții mele” a fost mesajul care m-a însoțit de atunci.

Haus of creative rebellion – când designul vestimentar prinde viață

În centrul unei săli nu puteai să nu remarci manechinele urcat pe piedestal și ascunse de un voal alb. 

Acolo s-au regăsit mai multe piese semnate de diverși designeri. Mi-a plăcut colecția Heavy Metal Lover, care explorează etichetele pe care le purtăm care ne influențează gândurile și impresia pe care o avem asupra lumii. 

Mad Woman este o colecție inspirată de puterea femeii, care constituie un semn de recunoștință pentru războaiele duse de toate femeile care, de-a lungul istoriei, au distrus granițele impuse de societate.

Nici colecția (In)corporate, a Cristinei Alexandru, nu a fost mai prejos. Ea a prezentate șapte ținute, fiecare dintre acestea reprezentând o tipologie de corporatist. 

La fel, colecția Spring Summer 2024, a Ioanei Ciolacu, a fost compusă din 20 de ținute care urmăresc, prin continuitate, estetica brandului. 

Spațiul românesc reinterpretat

O altă instalație care mi-a plăcut în mod deosebit a fost cea care te-a transportat la rădăcinile românești. Cu vase, haine, spice de grâu, două roți de piatră uriașe, elemente bordate și chiar un film proiectat pe perete. 

Acel loc se rupea de agitația festivalului. 

Mic preview în viitor

La demisol, chiar înainte de intrarea în Concept Store, participanții au putut avea parte de o experiență imersivă inedită – EVENT HORIZON.

Mega Mall a invitat trecătorii de la RDW să descopere o instalație new media realizată de ISPACE, care a explorat natura enigmatică a găurilor negre. EVENT HORIZON este termenul științific care descrie limita de unde nimic nu mai poate evada gravitației găurilor negre. Nici măcar lumina. 

Inspirată de puterea incredibilă a acestor corpuri cerești, instalația a reflectat natura imprevizibilă a acestui teritoriu aflat la limita legilor fizice. Reprezentările vizuale ale găurilor negre în media și știință sunt bazate de cele mai multe ori pe modele teoretice și demersuri artistice, în loc de fotografii sau observații reale.

Poți vedea EVENT HORIZON, până pe 15 iunie, la Mega Mall.

Bineînțeles, lista instalațiilor artistice nu se oprește aici. Acestea au fost doar câteva dintre cele care mi-au rămas în minte și mi-au plăcut în mod deosebit. Din punctul meu de vedere, cea de-a 12 ediție Romanian Design Week – Unlock the city a arătat minunat. Abia aștept să văd ce pregătesc organizatorii la anul!


Fotografii de Cristiana Pantici

mm
Cristiana Pantici
Jurnalistă, feministă, consumatoare de artă, în toate formele ei. Și uneori doar o fată care trăiește în două lumi, una fiind o lume a cărților.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici