Cum a fost la Climate Change Summit 2024. București, centrul inovației pentru mediu

Pare destul de ironic că București a fost gazda Climate Change Summit 2024 sau poate că nu e deloc întâmplător, de fapt. În perioada 15-17 octombrie, aici a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente dedicate schimbărilor climatice din Europa Centrală și de Est. Cu un accent puternic pe inovație, soluții sustenabile și politici responsabile, summitul atrage atenția asupra crizei climatice și provoacă lideri și experți din diverse domenii să găsească soluții concrete.

Înainte de participarea la summit am vorbit cu Thomas Kostler, unul dintre invitați, despre importanța leadershipului responsabil, a schimbării comportamentului colectiv și despre cum pot brandurile și companiile să aibă un impact real în lupta împotriva crizei climatice astfel încât să avem o tranziție către o economie mai verde. Într-o lume în care presa abundă de titluri despre temperaturi record și dezastrele naturale sunt la ordinea zilei, Climate Change Summit a adus laolaltă acele minți strălucite, activiști, lideri politici și antreprenori care împărtășesc aceeași viziune: găsirea unor soluții sustenabile pentru a combate criza climatică. Un astfel de summit este esențial deoarece creează un spațiu dedicat schimbului de idei și inițiativelor interdisciplinare care pot genera schimbări reale. Am trăit mult timp cu impresia că la aceste summit-uri oamenii doar se întâlnesc pentru a pălăvrăgi, mânca și vizita câteva cârciumi, însă de data asta sper ca atât oamenii care au fost invitați, cât și cei care au participat să fie aceia care produc cu adevărat o schimbare.

Evenimentul a început în data de 15 octombrie la Opera Națională din București, o locație simbolică ce reflectă poate și angajamentul organizatorilor față de un viitor mai verde. Au avut loc discursuri inspiraționale și sesiuni de networking, dar cel mai important a fost faptul că prezentările au fost susținute de experți globali. Sesiunile de networking s-au desfășurat pe cele două scene principale: Green Stage și Blue Stage. În pauzele dintre sesiuni, participanții au avut ocazia să interacționeze direct cu peste 60 de speakeri și moderatori din întreaga lume, discutând despre teme esențiale precum descentralizarea ecologică și turismul sustenabil. Nu am putut să nu mă întreb cum au călătorit invitații prin atâtea țări până să ajungă în România.

Un moment special a fost și Ceremonia Premiilor CCS, unde au fost celebrate cele mai inovative idei și soluții sustenabile, eveniment care s-a încheiat la un cocktail unde discuțiile au continuat în aceeași atmosferă relaxată și prietenoasă, moment în care m-am gândit din nou cât o fi Truman Show în toate astea și câți ani mai are planeta de fapt, cu sau fără soluții sustenabile.

Pentru că summitul din acest an a explorat tema descentralizării în contextul ecologic, a fost explicat în primul rând ce înseamnă descentralizarea resurselor și a energiei în contextul schimbărilor climatice și cum poate aceasta să ne ajute în tranziția către un viitor mai verde. Filosofia ecologică a invitaților s-a bazat exclusiv pe idei inovative și propuneri pragmatice, ceea ce mi-a dat speranța că se va schimba totuși ceva în acest sens, atât în lume, cât și în proximitate, dacă tot ne-am întâlnit în această parte a Europei. Și dacă te gândești oare cât se poate discuta în trei zile despre impactul climei asupra bunăstării noastre, ei bine, câteva dintre întrebările apărute au fost de tipul: Cum poate fi folosită arta ca mijloc de educare și mobilizare a publicului în privința crizei climatice? Ce impact are descentralizarea asupra turismului responsabil și cum putem evita supraaglomerarea în anumite zone? Cum putem folosi cunoștințele din neuroștiințe pentru a ne schimba comportamentul de consum și a susține o viață mai sustenabilă? Ce ne pot învăța aceste discipline despre importanța descentralizării și cum pot contribui artiștii și oamenii de știință la dezvoltarea unor soluții ecologice inovative? Avem deci întrebări ridicate de artiști, experți în turism, specialiști în neuroștiințe ș.a.m.d. Soluții sunt, să vedem și cât de mult durează implementarea. 

Organizatorii summitului au încurajat participanții să vină la eveniment folosind mijloace de transport ecologice, subliniind poate mai degrabă că parcarea nu este disponibilă la fața locului. Opera Națională este până la urmă la doar 5 minute de mers pe jos de stația de metrou Eroilor deci a fost foarte ușor de ajuns. Apoi, pentru a reduce utilizarea plasticului, pe tot parcursul summit-ului au fost amplasate stații de realimentare cu apă, ceea ce a încurajat participanții să folosească propriile sticle reutilizabile. O acțiune aparent minoră, pe care mi-am transformat-o deja în obicei, dar contează și lucrurile astea mărunte atunci când vorbim despre sustenabilitate și despre reducerea consumului.

Diversitate și implicare

După prima zi de activități, zilele de 16 și 17 octombrie au fost dedicate evenimentelor secundare organizate în diverse locații din oraș. Aceste evenimente au fost menite să ofere participanților șansa de a explora teme mai specifice și de a se implica direct în ateliere și discuții tematice. Unele dintre ele au fost deschise publicului, oferind oportunitatea celor interesați să se înregistreze și să participe, chiar dacă nu erau parte din programul principal. În plus, pentru a oferi o experiență completă, summit-ul s-a desfășurat simultan și online. Cei care nu au putut participa în persoană au avut deci ocazia să urmărească transmisiunile live, interacționând virtual cu experții și participând la dezbateri și ateliere.

Climate Change Summit 2024 nu este doar un eveniment, ci un apel la acțiune pentru toți cei care cred în puterea colaborării și inovației pentru a salva planeta. Organizatorii ne invită chiar și posteveniment să ne alăturăm eforturilor globale de combatere a crizei climatice. Indiferent de domeniul în care activăm, summit-ul este o platformă de schimb și de conectare cu oameni ce împărtășesc aceleași valori. Folosind hashtag-ul #CCS2024 puteți rămâne conectați la rezultatele și noutățile evenimentului.


Fotografii de pe Facebook Climate Change Summit Romania.

mm
Carla Francesca Schoppel
Carla Schoppel este absolventă de filosofie, dar în continuă sondare a artei vizuale. Când nu citește despre Grecia Antică, decupează și lipește pentru a crea colaje analog, prin care își ilustrează propriile poezii. Sau trage cu Nadir, arcul ei tradițional mongolez.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici