Cuba legalizează căsătoriile gay și autorizează adopţia homoparentală: „Codul familiei a fost aprobat de popor”

foto: Alejandro Ernesto/EPA

Autoritatea Electorală din Cuba a anunţat, luni, că noul cod al familiei, care include căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi mama surogat, a fost „aprobat” prin referendum, precizând că rezultatele parţiale, care arată 66% dintre sufragii favorabile, sunt „ireversibile”, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Codul familiei a fost aprobat de popor”, voturile numărate arătând o „tendinţă ireversibilă”, a declarat preşedinta Consiliului Electoral Naţional (CEN), Alina Balseiro, la televiziunea de stat. Circa 8,4 milioane de cubanezi au fost chemaţi duminică la urne să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea: „Sunteţi de acord cu codul familiei?”.

Conform unor rezultate aproape definitive, participarea la vot a fost de 74,01%, cu 66,87% în favoarea noului cod, şi 33,13% împotrivă, precizează CEN. Rezultatele din 36 de circumscripţii nu sunt cunoscute deocamdată, din cauza intemperiilor care au lovit estul insulei. Noua lege trebuia să obţină peste 50% din voturi pentru a fi aprobată şi a intra în vigoare.

foto: afd.fr

Textul, care înlocuieşte acum vechiul cod al familiei, care data din 1975, este unul dintre cele mai progresiste din America Latină în privinţa drepturilor sociale. El defineşte căsătoria ca uniunea între „două persoane”, legalizând astfel căsătoria între persoane de acelaşi sex şi autorizează adopţia homoparentală.

Codul întăreşte drepturile copiilor, ale persoanelor în vârstă şi ale persoanelor cu handicap şi introduce posibilitatea de a recunoaşte legal mai mulţi taţi şi mai multe mame, în afară de părinţii biologici. El permite de asemenea posibilitatea unei mame surogat „solidare”, adică fără scopuri lucrative.

Susţinut puternic de guvern, votul în favoarea opţiunii „da” a făcut obiectul unei intense campanii oficiale, în stradă, la televiziune şi pe reţelele de socializare. Este pentru prima dată când cubanezii au fost chemaţi să se pronunţe asupra unei legi prin referendum, acest tip de scrutin fiind până acum rezervat textelor constituţionale.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici