Cu Constantin Cheianu despre perestroika, Cioran, Bourdain ș.m.a. 

Deşi Constantin Cheianu este printre cei mai buni, cunoscuţi şi populari oameni de teatru şi jurnalişti din R. Moldova (încă din mileniul trecut!), în ultima vreme a devenit – evident – şi unul din cei mai faini & profi prozatori, după publicarea a trei romane extraordinare – „Sex & Perestroika”, „Ultima amantă a lui Cioran” şi, iată, „Dependenţa”. 

Protagonistul romanului „Ultima amantă a lui Cioran” e un bucătar talentat şi afemeiat, cu gînduri şi porniri sinucigaşe, alcoolic, cu un alter ego negativ foarte puternic, mare fan Anthony Bourdain, din care-s motourile tuturor capitolelor (în afară de ultimul, unde nu-s din „Kitchen. Confidential”-ul lui Bourdain, ci-s despre Bourdain). Acţiunea are loc în R. Moldova, omul a învăţat meserie în comunism (cînd bucătarii nici măcar nu erau luaţi în seamă), dar trebuie să muncească în capitalism (unde „mîncarea este parte a culturii, ca şi arhitectura, monumentele, operele de artă”). Un roman existenţial, dar şi social, pentru că vedem prin ochii bucătarului elita din timpul comunismului – lucrează la restaurantul unde papă nomenclaturiştii, dar şi noii îmbogăţiţi peste noapte, mafioţii moldoveni, care aleg să bage în ei la acelaşi restaurant. Vedem viaţa din spatele zidurilor bucătăriei, intrăm în sufletul şi-n dormitorul donjuanului, îl urmărim cum într-o singură zi fericeşte trei femei cu totul diferite, din toate punctele de vedere, dar mai ales din p.d.v. erotic, sexual. Nu-l judecăm, pentru că-l psihanalizează mai mult decît destul văru-so, mare intelectual, cu n facultăţi absolvite, care are nevoie de compania personajului nostru, care-l învaţă mai mult să bea decît să mănînce. Un roman cinematografic, foarte interesant şi original, cu un protagonist plin de viaţă (chiar dacă se gîndeşte mereu şi la moarte – sau tocmai d’aia), foarte plăcut de urmărit. Iar viața i se schimbă radical după relația cu Ea, scorpia clasică, nimfomana nimfomanelor, cum pățise și Cioran la sfîrșitul vieții, dar și idolul său, Anthony Bourdain. Cum se îndrăgosteşte fatal, se lasă de băut, trece printr-o relaţie sexuală bolnavă cu femeia-fîntînă, cum ajunge părăsit, disperat, terminat, dar în echipa naţională a bucătarilor şefi care pleacă la un festival din Franţa, unde e şi Anthony Bourdain, în fine, cît de ingenios îşi încheie povestea Constantin Cheianu vedeţi citind acest roman foarte bun, „Ultima amantă a lui Cioran”, care-ţi face poftă să citeşti şi alte cărţi, în primul rînd „Kitchen. Confidential”, dar şi să reciteşti „Sex & Perestroika”, roman – spectaculos – care ar cam trebui reeditat. 

„Dependenţa” este un roman psihologic, erotic și social-politic, care se citește aproape la fel de pe nerăsuflate precum celelalte două dinainte. Cartea are două planuri total diferite, primul e despre copilăria unui băiat dintr-un sat din Moldova Sovietică, al doilea – despre viața unui celebru ziarist, de 50 de ani, din Chișinăul anilor noștri. Fiecare plan merita un roman de sine-stătător, dar combinate astfel, autorul reușește să ne dăruiască o poveste și mai intensă, și mai puternică, și mai tare. Vedem societatea sovietică prin ochii copilului care trăiește într-o familie normală dintr-un sat moldovenesc – adică cu un tată bețiv și violent, mamă nefericită în relația de familie, dar autoritară și nedreaptă cu copilul (și cu animalele, firește). Mamă care are o părere proastă despre copil doar pentru că acestuia îi e frică să se ducă, la 6 ani, la furat mere cu băieții și la furat piersici cu tat-so beat („nu am avut curajul să arăt că mi-e frică”). Chiar dacă la școală poza lui e mereu pe panoul de onoare, acasă e tot timpul certat, ironizat și bătut. Copilul înțelege viața, știe de mic să trișeze, el pe lîngă compunerea „frumoasă” scrie și o compunere „adevărată”. Această dedublare îl însoțește toată viața, inclusiv la mitingul unde miile de oameni îi scandează numele, cerîndu-i să fie în fruntea lor în lupta împotriva regimului criminal din țară. Și-n copilărie, și acum, femeile sunt foarte importante pentru personajul nostru, Dănuț, apoi Dan Mătăsaru – de la mamă la colega de clasă care i se pare cea mai frumoasă din lume, datorită căreia învață cuvinte noi („elegantă”, „grațioasă”, „ideală”, „iubire”) și la iubitele de mai apoi, față de care-și creează o dependență la fel de obsesivă ca-n copilărie față de semnele de prețuire din partea părinților – Susana, Blonda și Sonia. Cine a mai citit ceva de Constantin Cheianu știe deja că-l așteaptă și lecturi fierbinți despre relații erotice patologice, iar romanul va avea o încheiere surprinzătoare, pe care vă las s-o descoperiți la lectura plăcută și utilă! 

(Între timp, Constantin Cheianu a mai publicat și o carte de proză scurtă, „Hotel California”, tot la celebra editură chișinăuiană Cartier, volum despre care rămîne să povestim data viitoare). 

mm
Mihail Vakulovski
Mihai Vakulovski (n. 1972, R. Moldova) a absolvit în 1994 Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, în 2002 își susține doctoratul la Universitatea București. Debut – în 1997, cu volumul de poezie Nemuritor în păpușoi. A publicat cărţi de poezie, proză, teatru, critică literară, eseu, istorie recentă, interviuri, antologii, majoritatea premiate (cea mai recentă – Tata mă citeşte şi după moarte (poVeste 18+ despre copilăria sovietică & despre copilăria Uniunii Sovietice), Humanitas, 2020). Prezent în mai multe antologii din țară și din străinătate, traduceri în engleză, germană, rusă, franceză, italiană, spaniolă, catalană, greacă, lituaniană. A făcut parte din echipa naţională a României la Finala Cupei Naţiunilor de la Baku (2007) la jocul intelectual „Ce? Unde? Cînd?”. Traducător din literatura rusă (Daniil Harms, Victor Erofeev, Vladimir Sorokin, Frații Presniakov, Venedikt Erofeev, Mihail Kononov, Zahar Prilepin, texte din muzica rock, Alexander Litvinenko & Yuri Felshtinsky etc.). A cîştigat Premiul Librarul Anului, oferit de Festivalul Internaţional de Poezie şi Muzică Poezia e la Bistriţa (2018). Fondator al revistei web Tiuk! (tiuk.reea.net), alături de Dan Perjovschi, Carmina & Alexandru Vakulovski. Fondatorul și realizatorul CenaKLUbului TIUK.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici