Corul Madrigal, Institutul Național al Patrimoniului și Art Safari anunță evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Institutul Național al Patrimoniului și Art Safari deschid anul 2024 cu o serie de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale. Începând cu 13 ianuarie 2024, șapte noi evenimente sunt incluse pe agenda culturală din România.

Pe 15 ianuarie va avea loc Concertul Extraordinar „Despre cultură”, dăruit publicului de Corul Madrigal. Evenimentul este programat să înceapă la ora 19:00, la Palatul Patriarhiei.

Calendarul evenimentelor 

Sâmbătă, 13 ianuarie 2024 | 11:00 

Galeriile „Madrigal – Marin Constantin”, Senatul României, Palatul Parlamentului

Expoziția „Muzică și Patrimoniu”

Publicul va avea ocazia să cunoască în avanpremieră noul proiect „Muzică contemporană românească în spații antice universale”, prin care situri antice aflate în patrimoniul UNESCO sunt puse în valoare prin creații muzicale contemporane românești, în interpretarea Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Expoziția este deschisă publicului în intervalul orar 11:00 – 16:00. Accesul este gratuit și se realizează începând cu ora 11:00, pe la intrarea A1 a Palatului Parlamentului.

Sâmbătă, 13 ianuarie 2024 | 12:00 

Senatul României, Palatul Parlamentului

Conferința „Importanța educației prin muzică și patrimoniu”, organizată de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” alături de Institutul Național al Patrimoniului, pune pe agenda publică două subiecte esențiale pentru școala românească: educația muzicală și pentru patrimoniu. Conferința va analiza politicile publice existente în domeniu, beneficiile implicării copiilor și tinerilor în mișcarea corală, după modelul de succes al Programului Național Cantus Mundi, precum și impactul programelor educaționale desfășurate de Institutul Național pentru Patrimoniu. Evenimentul este dedicat autorităților și profesioniștilor din domeniu. Accesul se realizează pe bază de invitație.

Duminică, 14 ianuarie 2024 | 11:00 – 14:00

Art Safari, București, Palatul Dacia-România, Atrium 

„Șezătoarea de la Ozun – atelier de cusut ii” este un eveniment care aduce tradițiile românești într-o veritabilă șezătoare culturală, organizată alături de membrele Șezătorii la Ozun. Publicul are ocazia să învețe arta cusutului iei românești, recunoscute în patrimoniul UNESCO, de la artiste care continuă acest meșteșug străvechi și în prezent. Accesul publicului la șezătoare este gratuit.

Luni, 15 ianuarie 2024 | 9:30

Palatul Cesianu-Racoviță (Casa de licitații Artmark)

Institutul Național al Patrimoniului lansează programul RO HAEREDITAS, o serie de conferințe care pun bazele unei conversații la nivel național pentru protejarea, conservarea și punerea în valoare a moștenirii culturale. Programul urmărește să identifice probleme și să aducă soluții prin conversații, schimburi de idei și bune practici în mai multe orașe din țară pentru a identifica provocările pe care autoritățile naționale și locale din domeniu le întâmpină, dar și pentru a trece în revistă ultimele noutăți în materie de restaurare, conservare și punere în valoare a patrimoniului cultural românesc.

Luni, 15 ianuarie 2024 | 10:00

Spațiul public

Lansarea Programului „Muzică contemporană românească în spații antice universale”

Corul Madrigal și Institutul Național al Patrimoniului lansează primul episod, „Sarmizegetusa – Flăcări și roți”, o producție video care invită publicul la un exercițiu de arhitectură sonoră. Emblematica piesă „Flăcări și roți” scrisă pentru Madrigal de compozitorului român Corneliu Cezar, reconstruiește prin sunet spațiul unic al sitului dacic Sarmizegetusa Regia, parte a Patrimoniului universal UNESCO, și îi conferă noi semnificații.

Luni, 15 ianuarie 2024 | 12:00 – 21:00

Art Safari, București, Palatul Dacia-România

Art Safari marchează Ziua Culturii Naționale și își prelungește programul expozițional cu o zi. Publicul este invitat să viziteze toate cele șase expoziții din cadrul Art Safari Stars Edition, iar tururi ghidate sunt oferite la orele 14:00, 16:00, 19:00, 20:00. Accesul se face pe bază de bilet. Biletele sunt disponibile pe platforma Art Safari.

Luni, 15 ianuarie 2024 | 19:00 

Palatul Patriarhiei, București

Concertul Extraordinar „Despre Cultură”, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, avându-i ca invitați pe actorii Victoria Cociaș, Claudiu Istodor și Adrian Titieni. Evenimentul este un omagiu adus compozitorilor români din toate timpurile. Structurat ca un periplu prin creația românească din secolele XVII–XX, repertoriul include o colecție amplă de muzică veche, modernă și contemporană autohtonă, în care sunetul unic al Corului Madrigal se împletește cu emoția și expresivitatea unor lucrări emblematice. Concertul este organizat în co-producție cu Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul este cadoul Corului Madrigal pentru public, de Ziua Culturii Naționale. Accesul la concert este gratuit și se realizează pe bază de rezervare pe platforma Bilete.ro.

Evenimentele organizate de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Institutul Național al Patrimoniului și Art Safari, se înscriu în seria manifestărilor Ministerului Culturii, care marchează data de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici