Concurs de eseuri pe tema fake news și platformă de educație media pentru tineri, lansate de Institutul Goethe din București

Institutul Goethe din București lansează un concurs de eseuri dedicat elevilor de liceu și studenților din România și Republica Moldova, prin care își propune să contribuie la dezvoltarea educației media și la creșterea rezistenței la fake news în rândul tinerilor consumatori de știri.

Derulat sub motto-ul „Detectiv de FAKE NEWS”, concursul debutează public pe data de 17 iunie 2024 și se încheie pe 17 noiembrie 2024, când vor fi anunțați câștigătorii, pe site-ul Institutului Goethe din București și pe platformele de social media ale instituției. 

Cine se poate înscrie și cum

Tinerii care doresc să ia parte la competiție sunt invitați să trimită un eseu de aproximativ 1000-1500 de cuvinte, în limba română, la adresa Francesca.Szoeke@goethe.de, până pe 31 octombrie 2024, data limită de înscriere în concurs. 

Concret, tinerii sunt invitați să depisteze în mediul online o știre falsă, să o relateze, apoi să explice de ce consideră că materialul respectiv este fake news și, în plus, sunt provocați să explice ce impact consideră că poate avea respectivul material asupra cititorilor cu o slabă educație media.

Juriul

În perioada 1-16 noiembrie, un juriu format din jurnaliști profesioniști din România și Republica Moldova va evalua eseurile înscrise în competiție. Juriul este alcătuit din: Paula Erizanu (Republica Moldova) –  scriitoare și jurnalistă freelancer, Luiza Vasiliu (România) – jurnalistă freelancer, co-fondatoare și editor colaborator Scena9 și Matei Martin (România) – redactor-șef al săptămânalului Observator cultural

Câștigătorii și premiile

Toți participanții la competiție vor primi diplome de participare și premii în cărți. 

Eseurile clasate pe locurile I, II și III vor fi publicate în revista Observator cultural. În plus, câștigătorul locului I va beneficia de un curs integral de limba germană la Institutul Goethe din București.

„Ne bucurăm să lansăm acest proiect, pentru că suntem convinși că educația media a devenit nu doar importantă, ci crucială. Avem nevoie de educație media pentru a ști cum să ne apărăm, pentru a ne proteja de manipulare și de limbajul urii. 

Prin toate evenimentele derulate de Institutul Goethe din București ne propunem nu doar să facem cunoscute proiecte culturale, contribuind la o mai bună educație culturală a publicului, ci avem în vedere și dezvoltarea responsabilității civice a celor care ne urmăresc.” (Joachim Umlauf, directorul Institutul Goethe din București)

Platforma Fakeless

De-a lungul desfășurării concursului, participanții sunt invitați să intre pe platforma special creată de Goethe-Institut, în cooperare cu Kunsht (Ucraina) pentru a contribui la îmbunătățirea utilizării conștiente a știrilor și a mass-media de către toate generațiile. Este vorba despre Fakeless, o platformă disponibilă în limbile germană, engleză, bosniacă, greacă, croată, macedoneană, română, sârbă și turcă, ușor de utilizat și care permite folosirea conținutului său atât individual, cât și colectiv. 

Toți cei care accesează Fakeless vor reuși să înțeleagă cum ne putem imuniza împotriva informațiilor false: vor regăsi aici 16 jocuri împărțite în patru blocuri. Fiecare bloc reprezintă o doză de vaccin împotriva informațiilor false și a tentativelor de ascundere a adevărului

Cum putem recunoaște informațiile false și dezinformarea?, Cum putem verifica dacă anumite informații sunt corecte?, Cum ar trebui să vorbim cu persoanele care cred în conspirații? – Fakeless îi ajută pe tineri să găsească răspunsuri la aceste întrebări, pentru a obține imunitate față de dezinformare.

Rezultatele concursului de eseuri vor fi publicate pe site-ul Institutului Goethe din București și pe platformele din sfera social media ale instituției. 

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici