Comorile României din Palatul Vechi al BNR

Am trecut de nenumărate ori pe lângă Palatul Vechi al Băncii Naționale a României (BNR) de pe Lipscani, admirându-i doar fațada impunătoare fără să știu despre bogățiile pe care le adăpostește. Am avut ocazia să explorez muzeul, însoțit de un ghid, și am descoperit comorile României. Așa am aflat de ce moneda națională este rudă cu dolarul, că nu pot ridica un lingou din aur de 13 kg cu o singură mână sau cum acustica sălii ghișeelor stă la baza regulilor de confidențialitate din băncile comerciale de azi.

Nu doar obiectele expuse sunt impresionante, ci și arhitectura interioară a palatului, cu sălile sale grandioase și detalii impresionante de design. Fiecare colț al clădirii pare să spună o poveste, invitându-te să explorezi și să înțelegi mai bine istoria și importanța instituției. Considerat de arhitectul Ion Mincu „cea mai frumoasă clădire din Bucureşti”, Palatul Vechi este prima clădire bancară importantă a Bucureştiului și cea mai impunătoare a unei instituţii din domeniul financiar, fiind inclusă în lista monumentelor istorice. Destinația inițială a spațiilor ample de la parterul clădirii s-a schimbat odată cu modernizarea şi dezvoltarea activității bancare. Nu mai corespundeau activităţii funcţionarilor bancari, astfel că au fost redate publicului larg datorită valorii artistice și simbolice.

foto: Liviu Ardelean

Aici s-a amenajat Muzeul Băncii Naționale a României, iar fosta sală a ghișeelor, cel mai mare spațiu al clădirii, este cunoscută acum ca Sala de Marmură. Ce nu vei vedea, dar vei putea sesiza, este acustica segmentată în centrul sălii și clară pe laterale, care a fost proiectată în mod intenționat pentru a păstra secretul publicului în timpul operațiunilor. Sala ghișeelor BNR a fost o precursoare a cerințelor de confidențialitate din băncile comerciale actuale.

Expozițiile permanente

Muzeul are expoziții permanente unde vei descoperi, oricând ai alege să mergi, una dintre cele mai valoroase colecții numismatice din România, care acoperă o perioadă de peste două milenii și jumătate; cea mai veche monedă bătută pe teritoriul României de astăzi; cei mai mici bani din hârtie tipăriți în România; cea mai numeroasă expunere de monede și medalii din aur. Poți afla toate etapele parcurse de moneda națională de la începuturile sale până în zilele noastre, dar și povești interesante despre două edificii remarcabile ale patrimoniului național sau fapte mai puțin cunoscute despre oamenii care au condus Banca Națională.

Fotografíe de Liviu Ardelean

Cea mai nou amenajată secțiune a expunerii permanente este organizată într-un spaţiu special, securizat, cu uşă de tezaur, pe care nu îl recomand claustrofobilor. Muzeul te provoacă să descoperi informații inedite despre metalul prețios și vei putea admira lingouri autentice din aur. Aici vei vedea cum arată aproximativ 3 milioane de euro în obiecte strălucitoare. Înainte de a intra în această încăpere sau după ce vei ieși, în funcție de alegerea ghidului, vei fi provocat să ridici cu o singură mână un lingou din aur ce cântărește 13 kg. A fost singura mea oportunitate de a atinge un lingou, nu a mai contat că nu l-am ridicat. Să-mi spui dacă tu reușești.

Expoziția numismatică îți va dezvălui istoria circulației monetare în România. Casele de bani încastrate în pilaştrii sălii sunt surpriza neaşteptată, imposibil de identificat în alte muzee din ţară. Vei vedea și moneda Leeuwendaalder, adică taler-leu, a Olandei, cea mai importantă putere economică a vremii. Mari, din argint, cu o greutate de aproximativ 28 de grame, monedele erau ușor de recunoscut datorită leului reprezentat pe revers. Românii au preluat „leeu” din denumirea în neerlandeză de „Leeuwendaalder” și l-au transformat în „leu”, în timp ce americanii au transformat talerul (daalder) în „dollar”. 92 de taleri olandezi sunt prezenți în colecția permanentă a BNR.

Fotografie de Liviu Ardelean

Expozițiile temporare

Muzeul Băncii Naționale a României organizează și expoziții temporare fascinante. Până la finalul lunii mai 2024 găzduiește, în Galeria Guvernatorilor, expoziția „Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I – 100 de ani de istorie militară”. Gândită ca o incursiune în istoria militară a României în perioadele modernă și contemporană, expoziția surprinde câteva dintre cele mai importante momente ale devenirii și consacrării noastre ca națiune europeană.

Vei avea ocazia să afli detalii despre Tudor Vladimirescu și revoluția de la 1821, revoluția de la 1848 și câțiva dintre conducătorii acesteia (Mihail Kogălniceanu, Avram Iancu, Christian Tell, Gheorghe Magheru), Unirea Principatelor, Alexandru Ioan Cuza și despre Războiul de Independență din anul 1877, prin intermediul uniformelor, decorațiilor, documentelor și altor obiecte valoroase. Atenția îți va fi captată și de exponatele dedicate Familiei Regale a României, dar și familiei Brătianu, de spectaculoasele drapele și stindarde militare din perioada 1872-1941, precum și de secțiunea dedicată sistemului național de decorații.

Fotografie de Liviu Ardelean

Până la sfârșitul lunii martie 2024 mai sunt deschise expozițiile temporare „Moneda în cetățile grecești Histria, Tomis, Callatis. Imagine și context archeologic” și „Cele două fețe ale monedei. Mijloace de schimb – Capodopere ale artei”.

Bineînțeles că nu am reușit să cuprind aici tot, va trebui să programezi o vizită pentru a descoperi ce oferă Muzeul BNR. Tururile cu ghidaj în limba română încep zilnic la orele 10, 12, 14 și 16, iar cele în limba engleză se desfășoară de la orele 12 și 16, de luni până vineri, cu excepția sărbătorilor legale. Durata turului este de aproximativ o oră și jumătate. Vei fi așteptat la intrarea din strada Lipscani nr. 25 cu 10 minute înaintea orei programate, pentru a derula formalitățile de acces.

sursa foto: bnr.ro

Grupurile pot avea maximum 20 de persoane. Accesul se va face pe baza actului de identitate, iar pentru operativitate este important ca datele de identificare ale tuturor persoanelor adulte care te însoțesc să fie precizate în formularul de înregistrare, pe care îl găsești aici. Muzeul BNR este recomandat și vizitelor școlare începând cu clasa a IV-a, iar grupurile pot avea maximum 30 de elevi și 3 adulți însoțitori. În formular, pe care îl găsești aici, se vor preciza datele personale ale tuturor adulților însoțitori. Programările se realizează cu minimum 2 zile lucrătoare înainte.

Exponatele din Muzeul BNR nu doar ilustrează evoluția sistemului bancar românesc, ci oferă și o perspectivă fascinantă asupra istoriei economice și sociale a României. Vei afla mai multe despre rolul crucial pe care Banca Națională l-a jucat în dezvoltarea economică a României de-a lungul secolelor.

mm
Liviu Ardelean
Și-a început activitatea în mass-media în anul 2007, făcându-și auzită vocea la mai multe posturi locale de radio din Transilvania. În 2020, a făcut tranziția către domeniul comunicării strategice și a devenit consilier de imagine. Pe lângă activitatea în PR, contribuie cu articole și analize la publicații precum Revista Golan și Educație Privată.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici