”Close”, nominalizat la Oscar, acum în cinematografele din România

Close, câștigătorul Grand Prix la Cannes și unul dintre filmele favorite în cursa pentru Oscar al „cel mai bun film străin” are premiera în cinematografele din România în 27 ianuarie, distribuit de Bad Unicorn. Filmul rulează deja în avanpremieră într-o listă scurtă de cinematografe.

La 13 ani, prietenia este un sentiment de neprețuit. Léo şi Rémi împart totul de când se ştiu, însă primele semne ale adolescenței le pune intimitatea relației la grea încercare. O legătură profundă care se rupe brusc și tragic, lăsându-l pe Léo să înţeleagă cu ce a greşit.

Close este prilejul ideal să descoperiți noul copil minune al cinematografului european – regizorul belgian Lukas Dhont de numai 31 de ai, adorat de mai toate marile festivaluri, cu Cannes-ul în frunte. Până în prezent, filmul a adunat peste 30 de premii internaționale și peste 40 de nominalizări, dintre care, cea mai recentă, la Oscar, categoria „cel mai bun film internațional”.

Filmul oferă ocazia de a descoperi doi actori copii fenomenali. Cu atât mai impresionantă e performanţa lor, cu cât a fost rodul întâmplării. Regizorul l-a întâlnit pe Eden (care îl interpretează pe Léo) în trenul care mergea de la Anvers la Gent, la scurt timp după ce a scris prima scenă a filmului, şi a fost frapat de expresivitatea puştiului. Procesul de casting a fost laborios. În final, au fost selectaţi 40 de copii care au dat probe în perechi. Când cineastul i-a văzut pe Eden și Gustave (care îl joacă pe Rémi) împreună, a știut că au o legătură specială, pentru că „au reușit să se scufunde în emoția scenelor ca apoi să-și revină rapid. Au fost copilăroși și totuși și-au abordat rolurile cu maturitate”.

Close are un scor aproape perfect (91%) de cronici pozitive pe site-ul Rottentomatoes.com. Criticii de film îl consideră, în cvasiunanimitate, un studiu profund emoţionant al iubirii frăţeşti şi unul dintre cele mai sfâșietoare portrete ale bullying-ului filmate vreodată. Pentru aceştia, filmul este o perspectivă tandră, extraordinar interpretată, asupra inocenței pierdute în copilărie.

Te va face să te gândeşti la propriile prietenii. La urma urmei, ce este viața dacă nu punctul culminant al drumului parcurs alături de tovarășii de drum? S-ar putea să-i rănești, dar şi ei pe tine, însă acesta este riscul atunci când cauţi dragostea”, scrie criticul Patrick McDonald.

Pe 27 ianuarie, odată cu lansarea Close în SUA de către A24, filmul va putea fi vizionat și în 28 de cinematografe din 14 orașe din România. Programul complet.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici