Climate Change Summit anunță primii speakeri și deschide înscrierile pentru a treia ediție 

CCS 2023, fotografie de Mihnea Ratte

Climate Change Summit revine cu a treia ediție, fiind cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est axat exclusiv pe soluții pentru provocările climatice. Extins în acest an pentru a include mai multe zile și locații, Climate Change Summit va avea loc în perioada 15-17 octombrie, la Opera Națională din București și în alte locuri din capitală și din țară. Evenimentul reunește profesioniști de top care oferă soluții inovatoare și relevante pentru problemele stringente cauzate de schimbările climatice. Climate Change Summit este deschis publicului în limita locurilor disponibile, iar aplicațiile se pot face pe climatechange-summit.org.

Timp de trei zile, zeci de lideri în inovarea climatică, experți în politici de mediu, cercetători, antreprenori și oficiali guvernamentali se vor întâlni pentru a găsi soluții locale și regionale pentru un viitor sustenabil.

Sub deviza „Solutions for a greener tomorrow on the horizon / Soluții pentru un viitor mai verde la orizont”, evenimentul din acest an promite o abordare multidisciplinară, anunțând primii șase speakeri de renume internațional care vor aduce perspective diverse și soluții inovatoare la provocările schimbărilor climatice: Bas van Abel, promotor al designului sustenabil, fondator al Fairphone – cel mai sustenabil smartphone din lume – și De Clique; Julia Okatz, Director la Systemiq, specializată în planificare urbană și orașe reziliente; Barbara și Christoph Promberger, directorii executivi ai Fundației Conservation Carpathia, renumiți pentru activitatea lor de pionierat în domeniul conservării faunei sălbatice; Oliver Bolton, CEO al Earthly, concentrat pe regenerarea ecologică; Pauline Grumel, fondatoarea UNISOAP, care inovează soluții de igienă prin reciclare; Dr. Theresa Spandel de la Climate and Company, expert în managementul guvernanței sustenabilității (ESG); și Thomas Kolster, fondator al mișcării Goodvertising, care susține marketingul etic.

Speakeri și teme

În cadrul Climate Change Summit, speakerii invitați vor prezenta diverse soluții inovatoare, din domenii complet diferite, ce reflectă abordarea multidisciplinară necesară pentru a rezolva problematica provocărilor climatice. De la conservare și regenerare, la etică în design și publicitate, soluțiile prezentate de profesioniști de top vor acoperi tematici ca:

  • Smartphone cu design sustenabil – Bas van Abel, fondatorul Fairphone și co-fondatorul De Clique, este renumit pentru abordarea sa revoluționară a designului durabil. Cu peste două decenii de experiență în inovarea socială, Bas pledează pentru transformarea sistemelor economice printr-un design sustenabil. Cu Fairphone a stabilit noi standarde pentru producția de smartphone-uri etice și durabile, demonstrând că întreprinderile pot deschide calea în crearea unei economii circulare.
  • Spații urbane reimaginate – Julia Okatz, director la Systemiq, este specializată în crearea de medii urbane reziliente și pentru oameni. Munca ei se concentrează pe utilizarea eficientă a spațiului, planificarea bazată pe inteligența artificială și soluțiile de finanțare pentru dezvoltarea durabilă a orașului. Experiența vastă a Juliei cu instituții publice și private, împreună cu rolul ei de consilier special în cadrul International Resource Panel (IRP), o poziționează ca o voce cheie în modelarea viitorului durabilității urbane.
  • Munții Făgăraș – un Yellowstone al Europei: Barbara și Christoph Promberger sunt fondatorii Fundației Conservation Carpathia, una dintre cele mai mari inițiative private de conservare a pădurilor din Europa. Pasionați de protejarea peisajelor naturale și a faunei sălbatice, aceștia s-au dedicat conservării Carpaților Meridionali din România. Barbara, biolog, și Christoph, silvicultor, au venit în România în anii ’90 pentru a studia marii carnivori. În fața defrișărilor masive începute în 2005, au fondat Fundația Conservation Carpathia pentru a opri tăierile ilegale și a crea un parc național de clasă mondială. Cu peste 100 milioane de euro strânse, Barbara și Christoph au făcut pași importanți în regenerarea ecosistemelor naturale din România.
  • Regenerarea planetei Pământ – Oliver Bolton, CEO al Earthly și antreprenor în serie, și-a asumat misiunea de a proteja și regenera peste 1% din planetă până în 2030. Cu un număr impresionant de businessuri durabile și de succes, inclusiv prima companie de băuturi sănătoase certificată B-Corp din Europa, Waterbomb, Oliver este lider în domeniul creditelor pentru biodiversitate și Business Advisor pentru Stop Ecocide International.
  • Reciclare pentru igiena globală – Pauline Grumel, fondatoarea UNISOAP, transformă sectorul de igienă cu inițiativa ei de pionierat de reciclare a săpunului. Înființată în 2017, UNISOAP colectează și reciclează săpunurile de hotel pentru a oferi comunităților defavorizate acces la igienă. Angajamentul lui Pauline față de cauzele sociale și de mediu a extins aria UNISOAP în Emiratele Arabe Unite, cu planuri de extindere globală. Munca ei exemplifică modul în care spiritul antreprenorial și sustenabilitatea se pot intersecta pentru a crea schimbări pozitive pe scară largă.
  • Transparență în managementul guvernanței sustenabilității – Dr. Theresa Spandel este expert în investigații și dezvăluiri de mediu, sociale și guvernanță (ESG). Munca ei cu Climate and Company, un think tank important din zona de finanțare sustenabilă, se concentrează pe ridicarea gradului de transparență  și a răspunderii în raportarea corporativă. Experiența sa cu Non-Financial Reporting Directive (NFRD) și contribuțiile ei la standardele globale de raportare a sustenabilității o fac o figură esențială în promovarea practicilor ESG.
  • Publicitate pentru un impact pozitiv – Thomas Kolster, fondatorul mișcării Goodvertising, este dedicat transformării industriei de publicitate pentru a acorda prioritate oamenilor și planetei. Cu aproape două decenii de experiență, Thomas a consiliat o gamă largă de organizații, de la companii din Fortune 500 până la startup-uri. Cărțile sale, „Goodvertising” și „The Hero Trap”, și angajamentele sale globale au inspirat schimbarea către o publicitate mai responsabilă.

Climate Change Summit Awards

După două ediții de succes, care au reunit peste 2.900 de participanți, aproape 2 milioane de spectatori online și peste 160 de speakeri, summitul adaugă sub umbrela sa Climate Change Summit Awards.

Competiția va oferi 6 premii în valoare totală de 12.000 de euro, oportunitatea de crowdfunding, dar și recunoașterea soluțiilor inovatoare și ideilor practice la provocările climatice prezentate de tineri sub 30 de ani, dar și întreprinderilor mici și mijlocii, cu minim 3 ani de activitate, din România și  Europa Centrală și de Est (CEE).

Cei interesați pot aplica aici.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici