Cititorii din zone defavorizate cultural se întâlnesc online cu autorii români de cărți pentru copii

Zilele acestea, până pe 20 octombrie, 18 autori cunoscuți de literatură română pentru copii și tineret se întâlnesc online cu micii cititori din 18 biblioteci comunale, în cadrul unor ateliere de lectură interactive inițiate de Asociația De Basm, cea mai cunoscută instituție autohtonă ce promovează acest gen literar.

Cele 18 ateliere de lectură, parte a proiectului „Noi facem povești”, își propun să promoveze scriitorii de literatură pentru copii și tineret din România și să facă acest segment literar mai accesibil în locurile unde scriitorii și cărțile copilăriei sunt rare sau lipsesc cu desăvârșire. Pe termen lung, aceste întâlniri își propun încurajarea circulației creațiilor literare contemporane către un public cât mai larg din România, folosirea literaturii ca vector de educație și de cultură.

Astfel, bibliotecile publice Buzoiești, Merișani și Rucăr (județul Argeș), Ocnița, Raciu și Conțești (județul Dâmbovița), Buturugeni, Florești-Stoenești și Vărăști (județul Giurgiu), Tulburea, Scoarța și Țînțăreni (Gorj), Dorobanțu, Peceneaga și Somova (Tulcea), Galicea, Mihăești și Tomșani (Vâlcea) vor fi gazdele comunității locale de mici cititori în întâlnirea cu scriitorii Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Florin Bican, Laura Grunberg, Iulia Iordan, Ioana Nicolaie, Cosmin Perța, Carmen Tiderle, Cristina Andone, Alex Moldovan, Simona Epure, Andreea Iatagan, Sînziana Popescu, Claudia Groza, Luciana Grosu, Cristina Beatrice Preda, Laura Pamfiloiu și Iulian Tănase.

Atelierele de lectură din cadrul proiectului „Noi facem povești” se desfășoară în parteneriat cu România EduCab, o platformă națională, inter-instituțională, inter-disciplinară ce are drept scop creșterea capacității bibliotecilor publice de a răspunde nevoilor locale, precum și alături de bibliotecile județene din Argeș (Biblioteca „Dinicu Golescu”), Dâmbovița (Biblioteca „Ion Heliade Rădulescu”), Giurgiu (Biblioteca „I.A. Bassarabescu”), Gorj (Biblioteca „Christian Tell”), Tulcea (Biblioteca „Panait Cerna”) și Vâlcea (Biblioteca „Antim Ivireanul”).

„Pentru a deveni cititori, copiii au nevoie de povești bine spuse și de întâlniri cu cei care știu să le dea viață: cu scriitorii. Bibliotecile, prin natura lor deschisă și lipsită de formalismul școlar, oferă un spațiu perfect pentru copii de a descoperi povești și scriitori, dar și de a-și pune în cuvinte propria imaginație. În fiecare județ, zeci de biblioteci publice sunt pregătite să crească cititori, împreună cu partenerii care iubesc poveștile, cărțile și oamenii. Nu ratați aventura De Basm!”, a declarat Claudia Șerbănuță, reprezentanta România EduCab, partener principal al proiectului.

Lecturi publice, dezbateri, recomandări de lectură, precum și un concurs național de întrebări adresate de către copii scriitorilor cu titlul „CĂRȚI FERMECĂTOARE DOAR PENTRU O ÎNTREBARE”, în cadrul căruia cele mai ingenioase, mai surprinzătoare, mai inocente sau mai amuzante întrebări adresate de către copii vor fi premiate cu pachete cu cărți – acestea sunt principalele activități care compun arhitectura primei părți a „Noi facem povești”, unul dintre cele două mai proiecte ale Asociației De Basm din această toamnă. În desfășurător vor urma șase dezbateri la care vor lua parte echipele celor șase biblioteci județene partenere, dialoguri în care vor fi aduse în discuție probleme la zi din viața bibliotecilor autohtone: situația achizițiilor și fondului de carte pentru copii, modalități prin care biblioteca poate deveni un loc atractiv pentru tinerele copii și tineri, prezența scriitorilor în biblioteci, proiecte de succes de promovare a literaturii pentru copii, modele de urmat, precum și investigarea unor posibile proiecte viitoare realizate în parteneriat.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici