Chloé Silbano, pentru prima dată în România

Galeria de artă contemporană Borderline Art Space găzduiește joi, 10 aprilie, începând cu ora 18, vernsajul expoziției de pictură a artistei franceze Chloé Silbano, aflată pentru prima dată în România. Redăm, în continuare, comunicatul de presă trimis la redacție de către organizatori. Curatoriată de Cristian Nae, expoziția „O remodelare temporară a lumii” poate fi vizitată până pe 7 mai la Iași, urmând a fi itinerată între 13 mai și 2 iunie 2025 la Muzeul de Artă din Cluj.

Proiectul artistic „O remodelare temporară a lumii” conectează preocupările artistei Chloé Silbano pentru efectele climatice devastatoare asupra ecosistemului natural al planetei cu o reflecție personală, deopotrivă poetică și filosofică, asupra caracterului sacru al apei pentru diverse culturi și comunități, exprimate prin mediul picturii și al artei video.

La prima vedere, pictura lui Chloé Silbano este lipsită de dramatism, de strălucire, de contraste puternice sau de culori vii. Universul său vizual nu este nici sumbru, posomorât sau tenebros, încărcat de tonuri întunecate, griuri și contraste în ton, nici exaltat, plin de vigoare, de pastă densă sau de pensulații ample, energice. Însă acestea nu sunt nici fotografice, și sunt doar în aparență realiste prin omniprezența figurativului. Maniera sa specifică de tratare a reprezentării preferă brunurile, tonurile estompate și vaste suprafețe neterminate, în care figura umană se pierde sau este întotdeauna absentă.

În mod similar, subiectele pe care alege să le reprezinte sunt doar aparent triviale. Imaginile sale surprind activități deopotrivă mundane și sacre (strânsul apei în bidoane de plastic; rugăciunea) și sunt de cele mai multe ori redate prin focalizarea alegorică asupra unor detalii performative – mâini împreunate asupra unui rozariu; palme care țin în mână apă și care prezintă efigii ale puterii – inele cu pecete – întoarse către căușul palmei într-un gest de recunoaștere a umilității.

Elementul comun al acestor reprezentări, care extrag și pun în contrast elemente vizuale specifice puterii politice și religioase cu activități necesare supraviețuirii zilnice pentru comunitățile lipsite de putere o constituie prezența constantă a apei. Ea este prezentă atât în ritualul catolic (ce poate fi lecturat ca un simbol al dominației coloniale a planetei) cât și în activitățile specifice comunităților defavorizate din Asia sau nordul Africii. O atmosferă barocă discretă traversează aceste lucrări, în care aluziile la detalii ornamentale sunt rândul lor reconectate cu surse naturale primare, care oferă modelul reprezentărilor vizuale stilizate, atât prin intermediul lucrărilor video care însoțesc demersul pictural cât și prin intermediul unor schițe compoziționale prezentate sculptural sau a unor sculpturi în sticlă venețiană care evocă călătoriile lui Marco Polo către extremul Orient.

Ancorată într-o hermeneutică reparativă precum cea sugerată de Eve Kossofsky Sedgwick, practica artistică dezvoltată de Chloé Silbano pare a sugera că funcția artei este aceea de a furniza la rândul său o practică spirituală, capabilă să reconecteze modernitatea europeană cu o spiritualitate ancestrală aparent pierdută și să recupereze totodată o dimensiune etică necesară reconfigurării urgente a relației noastre cu natura.

Despre artistă

Chloé Silbano este absolventă a Beaux-Arts de Paris și a ENSCI în New Media Creation. Trăiește și lucrează în Paris, la Poush. A fost un artist invitat la Centre National d’Études Spatiales în 2023. Lucrările ei au fost expuse la Gr_und din Berlin, Moments Artistiques din Paris, Centrul de Artă din Villiers-sur-Marne, l’Approche din Bruxelles, Fondation Ferrnet-Branca din Basel, printre altele. Ea este câștigătoarea Premiului Yishu8 în 2020 și a expus în China la Maison des Arts din Beijing, Muzeul Național de Artă al Chinei, Circle Art Center din Beidaihe, HDM Gallery și Winland Hangzhou.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici