Centenar Constantin Chiriță. 70 de ani de la scrierea primului volum „Cireșarii”

În 2025 sărbătorim o sută de ani de la nașterea scriitorului Constantin Chiriță (1925-1991) care ne-a oferit, printre altele, Cireșarii, prima serie care a creat un fenomen de fandom în România, transmit reprezentanții grupului editorial prin comunicatul redat în continuare. 

Cu ocazia centenarului Chiriță, Grupul de edituri Cartex și Roxel va organiza o serie de evenimente menite să-l readucă în atenția cititorilor pe marele prozator român. În același timp, Roxel Cart a publicat o ediție aniversară din Cireșarii, îngrijită de Diana Chiriță, cu un eseu introductiv și referințe critice de Lucian Pricop. Cele cinci volume sunt cartonate și sunt într-o casetă, cu un design de graficianul Andrei Crăciun. 

Expoziția

În perioada 12-31 martie, Biblioteca Națională a României va organiza (cu participarea Cartex și Roxel Cart) expoziția „100 de ani de la nașterea lui Constantin Chiriță. 70 de ani de la scrierea primului volum Cireșarii”. În cadrul acestei expoziții vor exista mai multe elemente importante, precum: 

  • toate cărțile publicate de Constantin Chiriță în țară (în limba română și în alte limbi) și în străinătate; 
  • manuscrise ale unor romane publicate sau ale unor proiecte de romane; 
  • dactilograme ale unor cărți cu corectura lui Constantin Chiriță; 
  • articole sportive; 
  • manuscrisul Cursului de Istoria Literaturii Române de la Institutul de Artă Cinematografică; 
  • recenzii critice ale cărților lui Constantin Chiriță;
  • mașina sa de scris; 
  • poeme și texte manuscrise de la Nichita Stănescu dedicate lui Constantin Chiriță; 
  • obiecte cu dedicații și mesaje din partea unor scriitori: Geo Bogza, Nichita Stănescu, Mircea Micu, Fănuș Neagu și alții; 
  • fotografii cu Constantin Chiriță; 
  • filmele cu scenarii pornind de la Cireșarii: Andrei Blaier – 1972, serial TV; Adrian Petrigenaru – 1984, 1985, 1987;
  • Vinilul Cireșarii, dramatizare de Dinu Nicolescu, Electrecord 1986.

Fondul muzical al expoziției va fi asigurat de muzica originală a lui Nicu Alifantis pentru filmul din 1985 (Aripi de zăpadă).

Expoziția va putea fi vizitată până la finele lunii martie. În același timp, Grupul Cartex îi invită pe cititorii de toate vârstele și la o serie de evenimente pe care le va organiza pe parcursul anului. Vernisajul expoziției va reuni, în vederea unei dezbateri, mai mulți istorici, critici, scriitori, actori, regizori și specialiști în cinema. 

Expediții în puncte-cheie

De asemenea, se vor organiza evenimente la Vulturești (eveniment-expediție, pe urmele Castelului Fetei în alb), la Câmpulung (la Colegiul Național Pedagogic „Carol I“), dar și în alte locuri din țară și din București pe care le vom anunța treptat. 

În această primăvară, suntem invitați și la un club de carte special: Sufrageria literară. Sînziana Mocanu și Ramona Boldizsar organizează un club de carte aniversar despre Cireșarii, unde se va descoase importanța acestui fenomen în zilele noastre.

Centenarul Chiriță este o ocazie excelentă de a crea un dialog cu tinerii care îl descoperă astăzi pentru prima oară, dar și de a oferi un omagiu unui scriitor special care ne-a captivat cu aventura Cireșarilor

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici