Celula de Artă: expoziții simultane în 5 orașe, portaluri live și instalații din materiale reciclate, de Ziua Mediului

Arta reciclată și tehnologia și-au dat mâna în 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului. Timp de mai multe zile, artiștii din cadrul Asociației Culturale Art Mirror și Celula de Artă au organizat expoziții simultane în 5 orașe: Barcelona, Londra, Cluj-Napoca, Bistrița și Chișinău. La Chișinău, evenimentul a avut loc sub Arcul de Triumf, în perioada 3-5 iunie, iar accesul a fost gratuit.

Sub numele Environment days – connecting realities, vizitatorii au putut descoperi zeci de lucrări artistice realizate din materiale reciclate; în lucrările lor, artiștii abordează diferite subiecte existențiale pentru societatea actuală.

În plus, din 4 iunie, cu ajutorul unor instalații tip portaluri cu transmisie live, realizate tot din materiale reciclate, vizitatorii s-au putut conecta în timp real cu participanții din Cluj-Napoca, Bistrița, Barcelona și Londra, orașe care au făcut și ele parte din eveniment.

Lucrăm la acest proiect de aproximativ 11 luni. Inițial, conceptul a pornit de la conectarea a două orașe și comunități diferite, dar cu interese și activități comune de Ziua Mediului. Conflictul din Ucraina ne-a forțat să schimbăm nu doar conceptul, ci și cauza acestui proiect. Astfel, 3 portaluri sunt conceptualizate în solidaritate cu situația din Ucraina”, afirmă Cristina Cantemir, fondatoarea Asociației Art Mirror. 

Instalația din Chișinău care a făcut livestreamul este creată din câteva sute de flori din pudră de piele naturală în cromatica steagului Ucrainei. Portalul este format din ecran led modular rezistent la apă, special pentru evenimente în exterior. 

Tone de materiale, reciclate pentru realizarea portalurilor live și a lucrărilor artistice

Toate portalurile de conectare live streaming și toate lucrările artistice sunt realizate din produse reciclate: hârtie, sticlă, plastic.

Pentru realizarea instalațiilor tip portal am refolosit aproximativ 100 kilograme de CD-uri, 300 kilograme de hârtie reciclată, 70 kilograme de dopuri plută, 20 kilograme de sticlă și 30 kilograme de pulbere de piele”, declară Cristina Cantemir. 

Solidaritate față de situația din Ucraina

În cadrul evenimentului, vernisat exact în ziua 100 a războiului pornit de Rusia în Ucraina, organizatorii și-au arătat solidaritatea față de artiștii ucraineni. Au fost expuse zeci de lucrări și ilustrații ale artiștilor ucraineni, iar prin intermediul portalurilor conectate între ele, mesajele de solidaritate ale participanților au ajuns la ucraineni aflați în mai multe colțuri ale lumii.

Accesul a fost liber la toate atelierele și activitățile, iar artiștii care au expus sunt Viktoria Cherniakhivska, Cristina Cantemir, Florin Marc, Daniel Loagăr, Mihai Rusen și Andrei Cornea.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici