Poeta şi editoarea Diana Iepure a gîndit şi a şi început să realizeze la Editura Paralela 45 o nouă colecţie de literatură contemporană, pentru adolescenţi, cu tineri scriitori români contemporani – „Prima dragoste”.
„Colecţia „Prima dragoste” își propune să promoveze literatura română și să aducă în fața publicului tînăr cărțile scriitorilor români contemporani. Lipsiţi de prejudecăţi şi suficient de tineri pentru a înţelege frămîntările unui segment larg de cititori, – numit pe piaţa internațională a cărţii young adult –, scriitorii români contemporani sînt deschişi dialogului prietenesc, abordînd, în cărțile pe care le semnează, tematici relevante pentru cei care se confruntă cu primele semne ale maturizării, ale îndrăgostirii, care au primele experiențe sexuale și care trebuie să învețe să facă față nenumăratelor schimbări, apărute simultan în viața lor. Prin forţa scriiturii, dar şi printr-o viziune realistă asupra literaturii şi vieţii, autorii colecției își doresc să-i apropie pe tineri de literatură, în general, şi de literatura română contemporană, în special”, spune Diana Iepure.
Prima carte din colecţie pe care am citit-o e Ceaikovski la walkman de Andrei Dósa, poet, prozator şi traducător admirabil. Personajul principal al cărţii e dragostea, care face prăpăd printre colegii de clasă dintr-un liceu din Braşovul omniprezent în roman. Protagonistul din prima parte, „Maria ar fi putut să mă înveţe”, e topit după Maria, fata rebelă a clasei, dar aceasta e mereu cu altcineva, chiar dacă nici pe el nu-l neglijează complet; îl ia în seamă doar cît să-l ţină fiert în propria lui oală clocotindă. În „Amalia ascultă Ceaikovski la walkman” musculosul şi încrezutul clasei ajunge într-o tabără de şah, unde soţia de 30 de ani a antrenorului îl foloseşte cum are ea chef şi-l abandonează ca pe-un mucea ce e, de fapt. În „O fată cuminte în banca ei (Jurnalul Melindei)” fata cuminte a clasei ţine un jurnal, din care vedem cum se îndrăgosteşte lulea de colega ei de bancă, o adventistă îndoctrinată, cu care are o relaţie copilărească, încheiată brutal de adventistă, pentru că „planul lui Dumnezeu este altul”. Ultima parte a cărţii, „Yurei îşi jeleşte iubitul”, e tot despre Maria („Armele ei fuseseră puterea, calmul şi sîngele rece. Cum însă pedala în gol, pierzînd altitudine, fără s-o ştie. O fată şmecheră şi rea, neiertătoare dacă era nevoie, cu care colegii nu prea ştiau cum să comunice, pentru că erau plăpînzi şi necopţi, pe cînd ea ieşise din cartier gata călită. Aşa cum nici profesorii nu ştiau cum să se raporteze la ea, percepîndu-i adesea agresivitatea şi mojicia, rareori şi agerimea minţii”), care tocmai îşi rupe logodna şi intră într-o depresie de care n-ai fi bănuit-o la începutul cărţii, stare care o bagă direct în casa de nebuni („Spitalul de psihiatrie şi neurologie se află pe strada Mihai Eminescu, într-o clădire veche, în stil neobaroc. Turnul clădirii zugrăvite în verde îi împrumută acestuia un aer de conac bîntuit. Pentru a ajunge la secţia de femei, de la etaj, trebuie să parcurgi un labirint de coridoare, apoi să urci pe scările înguste, cu ferestre care dau înspre pădure. Puţul scării este izolat cu o plasă metalică, pentru a preveni eventualele tentative de suicid. Saloanele sunt mici, paturile înghesuite unul lîngă celălalt. Seamănă mai degrabă cu un adăpost pentru sinistraţi”).
Iată cum îşi caracterizează scriitorul această carte în care Yurei îşi jeleşte iubitul şi Amalia ascultă Ceaikovski la walkman: „Personajele din cartea asta trec prin tot felul de experienţe amoroase. Sînt cu toţii colegi de clasă, unii dintre ei stau chiar în aceeași bancă, dar destinele lor sînt foarte diferite. Vulnerabilitatea fetei badass, care aleargă ca o flacără în jurul celorlalţi, gata să-i ardă, se manifestă prin atacuri de panică. Băiatul care merge la sală va ajunge să fie dominat și folosit de o femeie de treizeci de ani, apoi are un vis premonitoriu. Fetele care stau cuminţi în banca lor merg la biserică împreună, dar simt în același timp și o atracţie nemărturisită una faţă de cealaltă. Dragostea înflorește, o ia pe căi nebănuite, nu primește răspuns, se răzgândește, e năvalnică, mistuie inimile sau le îngheaţă pentru totdeauna”.
O minunată carte cu adolescenţi şi despre adolescenţi, pentru adolescenţi şi pentru părinţii lor, o colecţie dedicată adolescenţilor, care sper să-i intereseze şi s-o urmărească. Lectură plăcută şi utilă!
Andrei Dósa, Ceaikovski la walkman, Editura Paralela 45, Colecţia Prima dragoste
[…] Citiți textul integral pe site-ul revistei golan. […]