Cea mai ascultată carte a lunii aprilie pe platforma Voxa a fost Viața ca un râu, de Shelly Read, narată de Daniela Nane. Încă de la lansarea în original, cartea s-a vândut și este în curs de publicare în 31 de țări. Mai mult, a fost declarată printre cele mai bune debuturi din ultimii ani, iar în prima oră de la trimiterea manuscrisului, agentul autoarei a primit 15 oferte. Doar în Germania, 13 edituri au luptat pentru drepturi, oferind avansuri uriașe. Nici în România nu a stat diferit situația: la licitația de la noi din țară au participat nu mai puțin de 7 edituri.
Având titlul original Go as a River, cartea scrisă de Shelly Read este un debut bazat pe fapte reale și prezintă o dragoste interzisă într-o comunitate al cărei sfârșit este iminent.
Bazat de fapte reale
Ca de fiecare dată când e vorba despre o carte care își găsește inspirația în realitatea cotidiană, contextul istoric adaugă câteva straturi de emoție narațiunii. În acest caz, inspirația stă în anul 1962, în comitatul Gunnison din statul Colorado, când au început lucrările pentru viitorul lac de acumulare Blue Mesa, conceput să asigure stocarea apei, prevenirea inundațiilor și generarea energiei hidroelectrice. Însă acest proiect a presupus sacrificarea a trei mici așezări: Iola, Cebolla și Sapinero, care au fost sacrificate în ciuda protestelor celor câteva sute de locuitori ai fiecărei așezări. Astfel a luat naștere o acumulare de apă cu o lungime de 32 de kilometri și o suprafață de 3720 de hectare: în 1966, marele baraj a fost finalizat, deci și cele trei așezări au fost inundate. Cele trei localități, acum acoperite, au mai rămas doar ca nume ale celor trei bazine din lacul de acumulare Blue Mesa: Bazinul Iola, Bazinul Cebolla, Bazinul Sapinero. De parcă n-ar fi fost și-așa sfâșietor, schimbările climatice fac ca, în zilele noastre, nivelul apei din lac, diminuat până la 37% din cota nominală, să permită ochilor vizitatorilor să distingă rămășițele satelor scufundate, obiecte și părți componente ale clădirilor.
Despre Viața ca un râu
Tânăra adolescentă Victoria Nash conduce gospodăria și are grijă de livada de piersici a familiei ei din orașul Iola, fiind ultima femeie rămasă într-o familie de bărbați cu probleme. Wilson Moon, pe de altă parte, e un tânăr amerindian al cărui trecut misterios, cel mai probabil, îl face să trăiască după cum îl taie capul. Tânăra îl întâlnește întâmplător la un colț de stradă, iar de aici viața lor se schimbă profund, dominați de pasiune și înconjurați de pericol. Când lovește tragedia, Victoria părăsește singura viață pe care a cunoscut-o vreodată. Ea fuge în munții din jur, unde se luptă să supraviețuiască în sălbăticie fără nicio idee clară despre ceea ce îi va aduce viitorul.
Receptare critică
„Un debut frumos, plin de compasiune; un imn pentru ciclurile naturii și o mărturie a rezistenței spiritului uman.” (Daily Mail)
„O poveste convingătoare despre dragoste și o eroină care luptă împotriva destinului. M-a făcut să mă trezesc dimineața devreme ca să pot citi mai departe.” (Patrick Gale)
„O carte luxuriantă, frumoasă și puternică. M-a purtat într-o călătorie puternic transformatoare. N-am putut s-o las din mână.” (Clover Stroud)
„Viața ca un râu oferă atât de multe: tandrețea și curiozitatea iubirii tinere, durerile eterne ale pierderii, brutalitatea rasismului, puterea de susținere a naturii și miracolul iubirii unei mame. Plină de înțelepciune și compasiune, această mărturie zdrobitoare a vieții trebuie savurată, prețuită, împărtășită.” (Meg Waite Clayton)
„O tânără zdrobită de circumstanțe, care trebuie să găsească o modalitate de a ierta înainte de a putea iubi. Torie Nash este un personaj de neuitat, care trece prin pierdere și disperare pe drumul spre mântuire. Uimitor!” (Adriana Trigliani)
„Viața ca un râu m-a terminat. Este superb scrisă! Dorul, pasiunea și inima sfâșiată sunt toate așezate cu o asemenea frumusețe și reținere, încât a trebuit să las cartea jos de uimire. A fost o bucurie să citesc fiecare pagină. Magnific!” (Sue Fletcher)
„Un titlu-cheie pentru anul 2023. Această poveste plină de compasiune despre rezistența feminină este pusă în raport cu frumusețile uluitoare ale naturii – copacii, munții și lumina ei.” (The Independent)
„Shelley Read dezvăluie delicat atracția din ce în ce mai mare dintre Torie și Wil, împotriva bigotismului înrăit față de nativii americani. Dragostea lor este «mica întorsătură fatidică» ce schimbă pentru totdeauna traiectoria vieții lui Torie. Cu o precizie delicată, Read evocă atât sălbăticia naturală din Colorado, cât și peisajele inimilor tulburi ale personajelor ei. Un debut de bun augur.” (Kirkus Reviews)
„Liric… Shelley Read, nativă din Colorado la a cincea generație, desenează personaje și decoruri cu autenticitate de epocă, în imagini uimitoare și metafore iscusite.” (Booklist)
Cea mai nou lansată carte pe Voxa
Cea mai proaspătă lansare a celor de la Voxa este Mai aproape de iubire, scrisă de Vex King și narată în limba română de Alex Potocean. Vex King este urmărit de peste 1.2 milioane de fani pe Instagram, printre care și Barack Obama, iar cărțile s-au aflat pe pozițiile din top vreme de peste 120 de săptămâni. Cartea de față își propune să te învețe să găsești și să încurajezi relațiile pe care ți le dorești cu ceilalți, dar și cu tine însuți, iar cei de la Daily Mirror spun despre ea că este „o lecție amplă despre legăturile care ne unesc”.
Cea mai așteptată carte pe Voxa
Una dintre cărțile a cărei așteptare i-a entuziasmat pe cititori și care a făcut să fie foarte bine primită încă din prima clipă este Epoca Viciului, de Deepti Kapoor, narată de Cristina Stănciulescu. O scriere care a fost descrisă drept „spectaculoasă”, ce are în centru avuția seducătoare, corupția stupefiantă și violența însetată de sânge ale familiei Wadia – iubită de unii, detestată de alții, temută de toți. Pe fundalul reședințelor luxoase, petrecerilor extravagante, afacerilor rapace și influenței politice calculate, trei vieți ajung să se interconecteze: Ajay este servitorul competent, născut în sărăcie, care urcă în ierarhia familiei, Sunny este moștenitorul playboy care visează să-și depășească tatăl cu orice preț, iar Neda este jurnalista curioasă prinsă între moralitate și dorință.
„Cinematic… Un thriller somptuos, plasat la New Delhi, care străbate cu precizie de funambul linia dintre ficțiunea comercială și cea literară… Cartea are ecouri din Nașul lui Mario Puzo și din Vagabondul milionar al lui Vikas Swarup… E ușor de înțeles de ce a atras atâta atenție. Kapoor este o povestitoare înnăscută.“ (The New York Times)
Alte titluri care merită toată atenția ta pe Voxa
- Arta regală a otrăvurilor, scrisă de Eleanor Herman și narată de Veronica Soare
- Malnata, povestea unei prietenii în Italia fascistă, scrisă de Beatrice Salvioni și narată de Marcela Motoc
- Noi, copiii din Bahnhof Zoo, de controversata Christiane F. și narată de Alina Petrică.