CE 2024. Un cuvînt pe zi | 19 iunie: „mangleală”

Azi nu mai deschid la întîmplare cartea „101 cuvinte argotice” de Rodica Zafiu (Humanitas) pentru un cuvînt argotic din lexicul limbii române, ci aleg unul cu mai puțin text, mai puține explicații. Asta pentru că-s în ziua mea liberă, cînd încerc să fac cît mai multe chestii și mai am și televizorul deschis la Campionatul European de Fotbal. Scriu în pauza meciului Croația – Albania (v-am mai spus că n-aș vrea să jucăm cu albanezii, așa-i?). Celelalte două meciuri de azi sînt Germania – Ungaria și Scoția – Elveția (mi-a plăcut mult echipa Germaniei din meciul trecut). 

MANGLEALĂ are doar două pagini și știm (aproape) toți că „a mangli” înseamnă „a fura”, adică a ciordi, a șparli, a șuti. Se trage dintr-un cuvînt romani, firește, „mangaw”. 

Cel mai interesant e că în perioada interbelică „a mangli” nu însemna „a fura”, ci „a cere, a cerși”, deci era mai apropiat de verbul din care se trage, „mangaw” – „(eu) cer” și „cerșesc”. 

Dar cum a apărut sensul „a fura”, se întreabă profesoara Rodica Zafiu. Păi, „din „a cerși”, prin apropierea activităților din mediul interlop (un manglitor putîndu-se ocupa cu ambele)? Sau direct din „a cere”, eufemistic? Ultima ipoteză mi se pare mai probabilă, pentru că e susținută de existența altor eufemisme prin care furtul este prezentat ca o activitate necesară și onorabilă (a achiziționa, a completa, a împrumuta etc.). O evoluție semantică similară a făcut ca verbul țigănesc să intre și în argoul spaniol, în forma mangar și cu sensul a fura”. 

„Manglitor” inițial însemna „cerșetor”, iar din interbelic e „hoț”, „ciorditor”, „șutitor”. „Mangleală” înseamnă actul de „a fura”, dar și, metonimic, rezultatul său, obiectele furate – a ascuns mangleala. „Manglă” = „furt”, „a da cu mangla” = „a fura”. 

Mai nou, „mangleala” s-a mai dezvoltat și a mai căpătat o semnificație, mai apropiată de „vrăjeală” și „abureală”, însemnînd și „discurs înșelător”. 

Cuvînt folosit și în Camera Deputaților, nu doar în lumea interlopă și în dicționarele de argou. 

Ce e de-a dreptul uimitor la acest Campionatul European de Fotbal e că nimeni nu comentează arbitrajul, asta în primul rînd pentru că deocamdată arbitrii nu au fost prinși cu manglitul, n-au viciat rezultatele, n-au greșit intenționat. Să avem în continuare un campionat frumos și cinstit. Hai, România! 

mm
Mihail Vakulovski
Mihai Vakulovski (n. 1972, R. Moldova) a absolvit în 1994 Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, în 2002 își susține doctoratul la Universitatea București. Debut – în 1997, cu volumul de poezie Nemuritor în păpușoi. A publicat cărţi de poezie, proză, teatru, critică literară, eseu, istorie recentă, interviuri, antologii, majoritatea premiate (cea mai recentă – Tata mă citeşte şi după moarte (poVeste 18+ despre copilăria sovietică & despre copilăria Uniunii Sovietice), Humanitas, 2020). Prezent în mai multe antologii din țară și din străinătate, traduceri în engleză, germană, rusă, franceză, italiană, spaniolă, catalană, greacă, lituaniană. A făcut parte din echipa naţională a României la Finala Cupei Naţiunilor de la Baku (2007) la jocul intelectual „Ce? Unde? Cînd?”. Traducător din literatura rusă (Daniil Harms, Victor Erofeev, Vladimir Sorokin, Frații Presniakov, Venedikt Erofeev, Mihail Kononov, Zahar Prilepin, texte din muzica rock, Alexander Litvinenko & Yuri Felshtinsky etc.). A cîştigat Premiul Librarul Anului, oferit de Festivalul Internaţional de Poezie şi Muzică Poezia e la Bistriţa (2018). Fondator al revistei web Tiuk! (tiuk.reea.net), alături de Dan Perjovschi, Carmina & Alexandru Vakulovski. Fondatorul și realizatorul CenaKLUbului TIUK.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici