Arta cunoaște o altfel de expresie în locuri neconvenționale, zdruncinate de istorie și lăsate în uitare. Spațiile convenționale devin adesea lipsite de interes, lipsite de atractivitate și ignorate. Un loc de 10.000 mp, fără uși și fără geamuri, poate deveni o galerie de artă dacă ești creativ, te înconjori de oameni dârzi și îmbrățișezi o doză de nebunie. Cazarma U din centrul orașului Timișoara reprezintă un exemplu perfect de astfel de loc, unde probabil nu m-aș fi aventurat dacă l-aș fi descoperit înainte ca orașul să fie desemnat Capitală Culturală Europeană.
Cazarma Vienei a fost construită în 1752, cu parter şi un etaj, închisă pe toate cele patru laturi și cu fațadă în stil baroc austriac. Redenumită în 1859 „Cazarma Franz-Joseph”, a devenit în 1923 „Școala Militară de Artilerie”, pentru a fi ulterior transformată în depozit în mijlocul secolului al XX-lea. Edificiul a suferit daune semnificative în timpul asediului din 1849, care a durat 107 zile. După 1849 s-a reconstruit o nouă cazarmă, în formă de U, cu trei niveluri – parter şi două etaje. Astăzi este o ruină și se află în proprietate privată.
Cum a fost transformată într-o galerie de artă atractivă
Revitalizarea și însuflețirea unei construcții masive, mai ales cu iubitori de artă, este o provocare. Însă menținerea acestei atmosfere pline de viață pe termen lung devine chiar mai dificilă. Dar uite că niște oameni încăpățânați, cu „entuziasm de nebun”, după cum spune chiar inițiatoarea proiectului, au reușit. Organizatorii după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după au atras zeci de mii de oameni în cadrul #TM2023. Numărul vizitatorilor a depășit așteptările tuturor: peste 40.000 de suflete numai în primele trei luni de la deschidere, deși estimările erau de 30.000 de persoane până la sfârșitul anului.
„În două luni de zile am născut acest proiect. Am primit bani în 25 februarie, când a început Capitala Culturală Europeană. A fost o dilemă dacă cineva se încumetă să pornească acest proiect. S-au încumetat sponsori cu care mai lucrasem și pe care i-am sunat. Am pornit pe bani privați. Într-o bună dimineață m-am trezit că am angajat lucrări de câteva zeci de mii de euro peste fondurile pe care le aveam, motiv pentru care m-a apucat disperarea și am aplicat la un proiect al primăriei pentru a suplimenta bugetul. De atunci, lucrurile au crescut.” (Sorina Jecza, inițiatoarea proiectului)
Și au crescut atât de bine! Ce i-a atras pe vizitatori? Expoziția de sculptură despre „timpurile decăzute” în care trăim, realizată de artiști cu viziuni și orientări diferite, curatoriată de Ioana Vlasiu, după un concept dezvoltat de Sorina Jecza și Attila Kim prin Fundația TRIADE și Attila Kim & Architects.
„Trăim timpuri decăzute”
„50 de ani, toți sculptorii din România au trăit sub modelul Brâncuși. Fie au avut motiv de a se entuziasma, fie dimpotrivă: când ai un model atât de sus te oprimă. Am zis că este momentul să se legitimeze și să se dea credibilitate acestei forme de manifestare, în raport cu modelul pe care îl are, iar întrebarea simplă de la care am pornit a fost: se mai poate inventa ceva după Brâncuși? Mai există sculptură după sculptură? Am dat o șansă și sculpturii de după sculptură. Este un circuit, un fel de axă temporală pe care am sugerat-o, că există o voluție și în formele de expresie și e normal să fie. Toate lucrurile evoluează și se exprimă în raport cu timpul lor. (…) O să găsiți o coloană fragilă din sfoară a Victoriei Zidaru, coloane cârpite din materiale reciclabile ale soților Scutaru, o să vedeți coloana în foarte multe forme decăzute, semn că trăim timpuri decăzute. Noi nu ne mai putem raporta la coloană cu exact aceeași relație cu care se raporta Brâncuși comemorând eroii războiului.” (Sorina Jecza)
La reușita evidentă au contribuit, de asemenea, concertele de muzică live organizate de asociația Codru și o eficientă campanie de comunicare publică. Dacă ajungeți la Timișoara până la sfârșitul lunii noiembrie, nu ratați expoziția. Clădirea se identifică ușor, fiind vizibilă din Piața Unirii, iar accesul se face de pe strada General Eremia Grigorescu. Va fi și ultima dată când o puteți vedea, pentru că proprietarii au inițiat demersurile pentru a o transforma într-un hotel de lux.
„după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după” se încheie pe 30 noiembrie 2023, Cazarma U fiind deschisă de miercuri și joi între orele 13:00–20:00, iar de vineri până duminică în intervalul orar 12:00–20:00. Accesul este permis pe bază de bilete, care se achiziționează de la librăria „La Două Bufnițe” din cadrul cazărmii și costă 20 de lei. Intrarea este liberă pentru copiii sub vârsta de 14 ani, elevii și studenții legitimați cu carnet de elev/student și pentru pensionari.
Fotografii de Liviu Ardelean