Cât de aproape suntem de descoperirea Sfântului Graal al fizicii, care explică misterele universului?

Profesor de fizică teoretică la City University din New York și coautor al Teoriei corzilor, Michio Kaku este în același timp autorul unor bestselleruri de popularizare a științei, precum „Viitorul minții umane” și „Viitorul omenirii”, ambele publicate de Editura Trei. Iar dacă majoritatea cărților lansate până acum de celebrul fizician scrutau viitorul omenirii, Ecuația lui Dumnezeu, ultima apariție semnată de Kaku și, de asemenea, publicată de Editura Trei își îndreaptă atenția spre trecut. Sfântul Graal al fizicii, teoria finală care unifică toate forțele cosmosului și guvernează tot, „de la mișcarea universului în expansiune până la dansul infinitezimal al particulelor subatomice” a obsedat dintotdeauna fizicienii. 

Formula unică, din care derivă tot și în care sfârșește totul, începând de la Big Bang și terminând cu sfârșitul universului, ecuația prin care „să‑i citească mintea lui Dumnezeu“ – după cum spunea Einstein – reprezintă o preocupare a oamenilor de mai mult mult de 2000 de ani. Mai exact, spune Michio Kaku, încă de când anticii și-au pus pentru prima dată întrebarea „Din ce e făcută lumea?”. 

În cele nici 200 de pagini ale cărții sale, Michio Kaku își conduce cititorii într-o aventură științifică mai palpitantă decât un roman, îi poartă în zona unde fizica se învecinează cu filozofia și religia, la poarta marilor întrebări ale umanității, care nu și-au găsit răspunsul până acum. 

Într-un limbaj cât se poate de simplu, care poate fi ușor înțeles chiar și de nespecialiști, fizicianul se întoarce în timp și descrie eforturile oamenilor de știință de a găsi ecuația care înglobează toate răspunsurile. Einstein o numea „Teoria câmpului unificat”, dar cu toată genialitatea sa, nu a reușit să găsească soluția. „Drumul spre teoria câmpului unificat este presărat cu cadavrele tentativelor eșuate”, observa fizicianul Freeman Dyson de la Princeton. Însă, eforturile nu au fost în zadar, ci au avut efecte concrete asupra vieții de zi cu zi a oamenilor, asupra evoluției civilizației. Newton a scris Legile mișcării și gravitației și prin aceasta a pus bazele Revoluției Industriale. Faraday și Maxwell au evidențiat unitatea între forțele electrice și magnetice, iar urmarea a fost revoluția electrică. Și dacă în zilele noastre ne bucurăm de o adevărată revoluție high‑tech, aceasta are la bază eforturile lui Einstein și ale pionierilor mecanicii cuantice de a dezvălui „natura probabilistică și relativistă a realității”. 

Cum ar influența viața de zi cu zi descoperirea unei teorii a tuturor lucrurilor? Michio Kaku este de părere că efectele concrete ar fi minime. Însă, în plan științific și filosofic s-ar produce adevărate revoluții, pentru că ecuația aceasta ar răspunde la întrebări precum:

  • Ce s‑a întâmplat înainte de Big Bang și de ce s‑a produs această explozie?
  • Ce se află de cealaltă parte a unei găuri negre?
  • Este posibilă călătoria în timp?
  • Există găuri de vierme care să ducă spre alte universuri?
  • Există dimensiuni superioare?
  • Există un multivers format din universuri paralele?

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici