Câștigătorii celei de-a doua ediții a concursului „SuperPovești din București”. Cartea va fi lansată în decembrie

Cea de-a doua ediție a proiectului „SuperPovești din București”, campania de promovare a lecturii și a scrisului creativ lansată în 2021 de Compania de Librării București (CLB) alături de Headsome Communication, și-a desemnat câștigătorii celei de-a doua ediții. Este vorba despre zece elevi din capitală, cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani, ale căror povești vor fi reunite într-un volum care va fi lansat în decembrie, fiind apoi distribuit cu acces gratuit în toate librăriile din rețeaua CLB. 

Câștigători

Cei zece sunt elevi la școli și colegii din capitală pasionați de scris, aleși drept câștigători în urma unei evaluări realizate de organizatori, alături de autori români de literatură pentru copii și tineret. Jumătate dintre elevii selectați sunt câștigători la categoria 8-10 ani, iar cealaltă jumătate, la categoria 11-14 ani:

  1. Matei Alexandru Neacșu, în vârstă de 9 ani, elev la Școala Generală nr. 280
  2. Tiniche Antonia-Teodora, în vârstă de 9 ani, elevă la Școala Generală nr. 117
  3. Tiniche Petra-Alessia, în vârstă de 9 ani, elevă la Școala Generală nr. 117
  4. Thea Ilinca Jianu, în vârstă de 10 ani, elevă la Liceul Teoretic Național
  5. Mara Miloș, în vârstă de 10 ani, elevă la Liceul Teoretic Național 
  6. Anastasia Nica, în vârstă de 11 ani, elevă la Liceul Teoretic Național 
  7. Maria Cioflec, în vârstă de 12 ani, elevă la Școala Internațională HLA
  8. Matei-Andrei Petrescu, în vârstă de 12 ani, elev la Colegiul Național „Cantemir-Vodă” 
  9. Teodora Mateescu, în vârstă de 13 ani, elevă la Școala Generală nr. 178
  10. Andreea Rotaru, în vârstă de 14 ani, elevă la Școala Generală nr. 280

Biserica Stavropoleos, Ateneul Român, Strada Mântuleasa, Calea Victoriei, Palatul Elena Kretzulescu, Palatul C.E.C, Teatrul Național București „I.L. Caragiale”, Muzeului de Artă Populară „Prof. Dr. Nicolae Minovici”, Casa Poporului, Hanul lui Manuc, Delta Văcărești, Hanul Gabroveni, Banca Naţională a României sau Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” sunt personaje prezente în cele 10 povești câștigătoare.

În perioada următoare, 10 autori români de literatură pentru copii și tineret vor „adopta” câte una dintre povești, urmând să lucreze la stilizarea textelor celor 10 elevi desemnați câștigătorii celei de a doua ediții a concursului „SuperPovești din București”.

„În vremuri în care totul pare ușor destabilizat în jurul nostru, ne bucurăm că reușim să ducem acest proiect mai departe. Să fim alături de cititorii noștri este ceea ce facem în mod natural de 72 de ani. Iar, când cititorii pe care îi avem în vedere sunt elevi, iar susținerea înseamnă să îi ajutăm să-și descopere abilitățile de scriere creativă și imaginat povești, bucuria este cu atât mai mare”, a declarat Marieta Seba, directoarea Companiei de Librării București. 

Lansată în ianuarie 2021, de Compania de Librării București, și Headsome Communication, „SuperPovești din București” este un proiect care își propune să contribuie la educația pentru lectură, punând în valoare poveștile. Mai exact, este vorba despre legendele și poveștile despre București, orașul de care CLB este legat identitar. 

Cu ajutorul campaniei „SuperPovești din București”, reprezentanții tinerei generații de cititori și adolescenții din capitală sunt invitați să se transforme în „detectivi”, să caute poveștile ascunse din istoria orașului: să le documenteze în familie, în cadrul comunității locale, la școală, prin dialog cu profesorii, în biblioteci, apoi să le readucă la viață în compoziții proprii. Să se conecteze la istoria și poveștile orașului în care trăiesc și să ajute la păstrarea memoriei locului, apoi să readucă în actualitate toate aceste legende în povești proprii. 

„«SuperPovești din București» s-a născut, pe de o parte, din dorința de a stârni curiozitatea copiilor și tinerilor în legătură cu poveștile despre București – ivite de-a lungul istoriei sale zbuciumate – și, pe de altă parte, cu gândul de a veni în ajutorul profesorilor și al părinților care vor să îi învețe pe elevi să privească dincolo de «marginea farfuriei». Creativitatea și curiozitatea celor mici se manifestă mai ales în afara programei școlare și a temelor de acasă, atunci când li se oferă șansa de a fi independenți, de a începe și a duce la capăt un proiect din proprie inițiativă”, a mărturisit Oana Boca Stănescu (Headsome Communication), inițiatoarea campaniei.

Cartea rezultată la finalul primei ediții a fost lansată în luna decembrie a anului trecut, fiind mai apoi distribuită cu acces gratuit în toate librăriile din rețeaua Companiei de Librării București. Ulterior, în ianuarie 2022, organizatorii au lansat un amplu turneu de promovare cu autorii cărții în școlile din București. Primul volum poate fi consultat pe site-ul oficial al proiectului.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici