Cărturești lansează seria de întâlniri „Interpretări ale realității”. Prima ediție: Cum va arăta viitorul într-o lume hiperconectată?

Tehnologia şi societatea evoluează într-un ritm amețitor, pendulăm permanent între realități și ne redefinim identitatea. De la crearea unor joburi, atât în mediul virtual, cât și în cel real, până la mixul de relații interpersonale, care produc schimbări la nivel neuronal, fizic, internetul a intervenit și a modificat structura umană rapid în ultimii ani. Iar acest proces se intensifică. Suntem în permanență conectați, căutăm noul și ne fascinează descoperirile științifice, vrem să ne depășim limitele, suntem uimiți de inteligența artificială. Modificăm continuu segmentele de timp la care ne raportăm și intensificăm provocările, fie că vorbim despre viața profesională, fie despre cea personală. Explorăm teritorii noi în univers și descoperim lucruri interesante despre cum funcționează corpul și mintea noastră, subțiem granițele dintre cunoscut și necunoscut. 

Deopotrivă pentru pasionații de știință, inginerie, biologie, biodiversitate, astrofizică, neuroplasticitate, neuroștiință, chimie, filosofia științei sau pentru curioși amatori și profesioniști, Cărturești lansează seria de evenimente numite generic Interpretări ale realității, unde organizatorii și invitații vor încerca, prin apelul la o cultură a dezbaterii constructive, să se apropie de domenii care plac sau care ne sunt încă necunoscute.

Trăim într-un secol fascinat de inteligența artificială, în care timpul a devenit o resursă extrem de prețioasă și în care avem o misiune dificilă: ce sens dăm civilizației noastre prin prima descoperirilor pe care le realizăm în domeniul tehnologiei?

Cine va învinge în lupta care se duce astăzi pentru viitorul omenirii? Tendința noastră de a umaniza tehnologia, sau tehnologizarea umanității dincolo de limita recognoscibilului? 

Cum va arăta viitorul într-o lume hiperconectată?

În ciuda progreselor biologiei sintetice și a ingineri genetice din ultimele decenii, nimeni n-a reușit să creeze viață pornind exclusiv de la materie neînsuflețită. Ce anume scapă înțelegerii noastre privind fenomenul vieții, cel mai uimitor din universul cunoscut?

Cum ne poate ajuta neuroplasticitatea, capacitatea creierului de a-și schimba funcțiile și structura, ca reacție la o activitate fizică sau la un proces mintal, să ne menținem și chiar să ne îmbunătățim sănătatea și funcțiile creierului pe măsură ce îmbătrânim? Și lista întrebărilor ar putea continua.

Întâlniri lunare

Întâlnirile vor avea loc lunar, în Librăria Cărturești Carusel, str. Lipscani 55, iar evenimentele vor fi realizate de Cărturești, în parteneriat și cu sprijinul editurilor Corint, Polirom, Paralela 45, Litera, Curtea Veche, Trei, Publica, Univers, Vellant, Nemira.

Parteneri media: Revista Golan, Reading is cool, Filme-cărți.ro, Observator Cultural, Matca. 

Evenimentul din 23 ianuarie

Primul eveniment din serie va fi o dezbatere pe tema moștenirii digitale, pornind de la cartea Toate fantomele din mașinărie, Elaine Kasket, traducere de Adina Barvinschi, și va avea loc la Cărturești Carusel, str. Lipscani 55, în data de 23 ianuarie, de la ora 19:00. Mai multe detalii vor transmite curând organizatorii. 

Carmen Florea este coordonatoarea acestui proiect.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici