Cartea și librăria sunt un diptic: „Librăreasa din Paris”, Kerri Maher

Încă de la înființarea sa în 1919, Shakespeare and Company a fost un spațiu unic pentru scriitorii în devenire și în timp a devenit un etalon pentru lumea librăriilor, fiind de neegalat în ceea ce privește faima și influența sa. Sylvia Beach a fondat librăria originală Shakespeare and Company din Paris cu sprijinul partenerei sale (de viață și de afaceri), Adrienne Monnier. Când vorbim despre Shakespeare and Company, vorbim adesea despre două librării distincte. Prima care a fost deschisă sub numele devenit acum iconic, pe rue de l’Odeon în Cartierul Latin, fondată de Sylvia Beach în 1919, și a devenit o a doua casă pentru F. Scott Fitzgerald, James Joyce, T.S. Eliot, Ernest Hemingway, Gertrude Stein și alți scriitori anglofoni. Acea librărie s-a închis în 1941, în urma presiunilor din partea soldaților germani. George Whitman a deschis Librarie le Mistral pe rue de la Bûcherie în 1951; iar Beach i-a oferit numele „Shakespeare and Company” în 1958. Acesta și-a consolidat locul în imaginația populară ca moștenitor de drept al tradiției celebrei librării.

„A avea o librărie înseamnă mai mult decât să vinzi niște fraze. Înseamnă să pui frazele potrivite în mâinile potrivite.”

Librăreasa din Paris aduce un omagiu Sylviei Beach, femeia influentă din spatele librăriei emblematice Shakespeare and Company din Paris. Plasat în scena artistică vibrantă a anilor 1919-1936, romanul îi poartă pe cititori într-o călătorie prin lumea literaturii, prezentându-le scriitori și artiști celebri precum James Joyce, Gertrude Stein, Ezra Pound și Ernest Hemingway. Cu o atenție meticuloasă la detaliile istorice, Maher pătrunde în poveștile personale din spatele evenimentelor binecunoscute, oferindu-le cititorilor o privire în spatele demersului pe care l-a presupus publicarea revoluționarului Ulise al lui Joyce, și se constituie ca pledoarie emoționantă a importanței librăriilor, a cărților și a legăturilor umane pe care acestea le facilitează.

O comunitate în jurul cărților

„Am scris alte două romane istorice, iar după ce am trecut de 25 de ani am început să caut un al treilea subiect și am găsit-o foarte repede pe Sylvia. Editorul meu a fost foarte încântat de ea ca subiect, pentru că povestea ei este cu adevărat remarcabilă. Nu numai că a deschis Shakespeare and Company și a condus-o timp de două decenii, prin anii 20 și prin Marea Criză. Ernest Hemingway îi este prieten de-o viață și are un fel de rivalitate amicală cu Gertrude Stein. Ea a luptat împotriva forțelor cenzurii din țara sa de origine, SUA, preluând ștafeta și publicând Ulise după ce a fost interzis. Iar [editorii americani ai cărții] Margaret Anderson și Jane Heap din New York sunt de fapt o parte destul de importantă a poveștii. Joyce nu este cel judecat, ci cele două femei editor, care au fost suficient de îndrăznețe pentru a publica romanul în revista lor literară de avangardă, [The Little Review]. Și cred că și feminista din [Sylvia Beach] a fost de asemenea de genul: „Nu pot permite asta!”. Pur și simplu mi-au plăcut toate aceste lucruri la ea și am decis să scriu povestea.” (Kerri Maher într-un interviu)

Autoarea invită cititorii să se angajeze în conversații cu artiști, scriitori și compozitori renumiți, precum Somerset Maugham, E. M. Forster, Albert Einstein, Ezra Pound și George Bernard Shaw și îi transportă în lumea vibrantă a aclamatului Ballet Mécanique al lui George Antheil. Shakespeare and Company oferea refugiu literar pentru expatriați, scriitori americani (în Paris trăiau în anii 1920 o mulțime de scriitori americani, stilul de viață fiind în contrast total cu cel din America, intens conservator și prohibitiv) și francezi, iar ceea ce inițial părea un vis imposibil a devenit rapid o realitate minunată pentru Sylvia Beach. 

Rezistența în fața cenzurii

Odată cu publicarea manuscrisului interzis în SUA al romanului Ulise de James Joyce, fragmentele apărute în reviste fiind etichetate drept pornografie, traiectoria vieții ei este iremediabil modificată. Succesul și notorietatea publicării celei mai blamate cărți a secolului vine cu costuri mari. Viitorul librăriei este amenințat atunci când succesul acesteia atrage alte edituri pentru a-l ademeni pe James Joyce, iar cele mai prețioase relații ale ei sunt puse la încercare pe măsură ce Parisul se afundă și mai mult în Marea Criză, iar mulți prieteni expatriați se întorc în America. În timp ce se confruntă cu dureroase crize personale și financiare, Sylvia — o femeie care și-a făcut o misiune din a onora impactul cărților care îi schimbă viața — trebuie să decidă ce înseamnă cu adevărat Shakespeare and Company pentru ea.

„Dar oare scăpase cu adevărat? Și-a dat seama deodată că până și la Paris era afectată de Anthony Comstock și de legea lui infamă, răspunzătoare de interzicerea atâtor scrieri însemnate, de la cartea despre contracepție a lui Margaret Sanger, până la marele roman al lui James Joyce. Dacă Serviciul Poștal al Statelor unite, arma predilectă de nimicire a lui Sumner,  aruncat în foc The little review înainte ca revista să ajungă la paris, nu însemna că și ea și cititorii săi erau supuși aceleiași cenzuri ca toți cei din New York?”

Romanul oferă sentimentul unei comunități puternice, totul învârtindu-se în jurul celebrei librării. Prin portretizarea vie a acestei lumi, împletită cu perspective atât liberale, cât și conservatoare, Maher prezintă o societate nuanțată care există între New York și Paris. În timp ce Statele Unite impuneau restricții precum Prohibiția, legea Comstock și legea spionajului, înăbușind libertatea intelectuală, Parisul a îmbrățișat și acceptat cultura gay alături de cabaretele și barurile clandestine înfloritoare din Chicago și New York.

Romanul surprinde romantismul și magia Parisului, explorând în același timp teme legate de schimbările sociale, drepturile femeilor și lupta pentru libertatea intelectuală. 

Prin determinarea și viziunea sa, Sylvia Beach devine nu doar o editoare, ci și o mare susținătoare a literaturii, aducând în fața publicului cărți interzise și deschizând calea pentru acceptarea lor. Librăreasa din Paris este un omagiu adus lui vestitei librărese, dar și o celebrare a puterii de durată a librăriilor și bibliotecilor, în special a celor conduse de femei pasionate și angajate.

Kerri Maher, Libăreasa din Paris, Editura Humanitas Fiction, 2023, traducere Rodica Ștefan


Fotografii de Carmen Florea.

mm
Carmen Florea
Carmen Florea a visat să aibă propria librărie, însă pentru că a navigat cu sau fără voie către alte domenii, de câțiva ani a adoptat una la Cărturești (Carusel). Face PR și comunicare, realizează interviuri și redactează cărți. Booklover by default, are o slăbiciune pentru scriitorii sud-americani, portughezi și japonezi. Plăceri (ne)vinovate: clătitele, fotografia, drumețiile.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici