Cartea „Pe aripile vântului” nu va fi rescrisă, dar cititorii vor fi avertizați că are pasaje rasiste

Pan Macmillan, editorul romanului Gone with the Wind/ Pe aripile vântului, scris de Margaret Mitchell, a decis să adauge un avertisment pentru cititori la noua ediţie a bestseller-ului publicat în 1936. Se va menţiona că lucrarea conţine pasaje rasiste, că este problematică şi că anumite elemente se pot dovedi a fi „ofensatoare sau chiar periculoase”, potrivit The Telegraph.

Gone with the Wind este un roman care are elemente problematice, printre care romantizarea unei perioade şocante din istoria noastră şi ororile sclaviei”, este avertismentul pentru această nouă ediţie, potrivit The Independent.

„Romanul include descrierea unor practici inacceptabile, portrete rasiste şi stereotipe şi teme perturbatoare, o caracterizare, limbaj şi imagini tulburătoare”.

Pan Macmillan a decis să păstreze textul aşa cum este, spre deosebire de alţi editori care aleg să elimine caracterul rasist sau ofensiv al anumitor lucrări precum romanele Agathei Christie, cărţile pentru copii ale lui Roald DahlPan Macmillan sau romanele din seria James Bond. El consideră că modificarea textului pentru a reflecta lumea actuală ar afecta autenticitatea originalului şi, prin urmare, a ales să păstreze textul integral.

„Textul acestei cărţi rămâne în toate privinţele fidel originalului şi reflectă limba şi perioada în care a fost scrisă iniţial”, se mai arată în avertisment.

Ediţia este, de asemenea, însoţită de un eseu al unui istoric şi romancier britanic, Philipp Gregory. Autorul spune că romanul Pe aripile vântului „a promovat viziunea rasistă a plantatorilor asupra istoriei sudice” şi „glorifică şi predică supremaţia albă”.

Cartea, publicată pentru prima dată în 1936, este o poveste de dragoste plasată în timpul Războiului Civil American, în care deţinătorii de sclavi din Sud s-au luptat cu aboliţioniştii lui Abraham Lincoln din Nord.

Filmul bazat pe carte, cu Vivien Leigh şi Clark Gable din 1939, a devenit un clasic al cinematografiei. Această frescă epică din timpul Războiului Civil a fost, de asemenea, acuzată de rasism.

Retras pentru scurt timp de pe platforma HBO Max în 2020, filmul a revenit cu un avertisment potrivit căruia filmul „neagă ororile sclaviei”. Pentru HBO Max, menţinerea acestui film în catalogul său „fără explicaţii şi denunţarea acestei reprezentări ar fi fost iresponsabilă”, potrivit News.ro.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici