Campanie de strângere de fonduri pentru cărți destinate bibliotecilor din provincie, derulată de Asociația De Basm

Începând de luna aceasta, Asociația De Basm, cea mai cunoscută instituție autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii și tineret, derulează o amplă campanie de strângere de fonduri pentru achiziția de cărți destinate bibliotecilor din patru localități: Aninoasa și Morărești din județul Argeș, Titu și Conțești din județul Dâmbovița. Inițiativa este motivată de cele mai recente statistici care arată că, în mediul rural, numărul bibliotecilor este într-o scădere accentuată, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. În plus, doar 60% dintre școli au bibliotecă proprie, după cum arată datele din Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă 2030.

Planul Asociației De Basm este să le ofere copiilor din cele patru localități un fond de carte actual, participând astfel la atenuarea decalajelor în ceea ce privește accesul la educație. Bibliotecile din Aninoasa, Morărești, Titu și Conțești au un fond de carte redus şi învechit, din care lipsesc aproape în totalitate volumele semnate de autorii contemporani de cărți pentru copii şi adolescenţi. În spaţiul bibliotecilor au fost organizate puţine evenimente culturale pentru copii şi au fost vizitate doar de unul sau doi scriitori pentru copii în ultimii zece ani. 

Selecția cărților ce vor constitui fondul de carte donat are în vedere preocupările pe care le au copiii la această vârstă (6-10 ani), anume, dorința de a lega prietenii, de a fi împreună, de a-și descoperi și dezvolta talentele. Este vorba despre cărți care spun povești despre toleranță, perseverență și încredere în sine, atât de necesare mai ales celor care cresc în medii defavorizate cultural. Toți cei interesați să susțină această inițiativă a Asociației De Basm sunt invitați să acceseze site-ul oficial al asociației, precum și pe paginile de Facebook și Instagram.

Campania de strângere fonduri pentru achiziția de cărți este parte a unui proiect mai amplu inițiat de Asociația De Basm, care se va derula de-a lungul întregului an 2022. Sub motto-ul Joacă-ți cartea!, campania de strângere fonduri și de donare de cărți va fi urmată de o serie de ateliere educative interactive, concepute şi coordonate de nume cunoscute ale literaturii române pentru copii și tineret, ateliere al căror format va fi transpus într-un kit pedagogic.

„Misiunea noastră este aceea de a le oferi copiilor din zonele defavorizate o șansă în plus la educație, prin dotarea bibliotecilor și organizarea de ateliere creative. Veniți alături de noi în proiectul Joacă-ți cartea!, o inițiativă care va duce poveștile în bibliotecile comunale și le va da copiilor încredere în forțele și în șansele lor!”, au declarat reprezentantele Asociației De Basm.

Întregul proiect se va derula în jurul a trei teme care se regăsesc în viața de zi cu zi a fiecărui copil și care îi vor defini parcursul în viață: toleranţa, prietenia și încrederea în sine. Proiectul se înscrie în sfera educației prin cultură și este un demers interactiv care îmbină învățarea prin activități practice de tip artistic (scriere creativă, storytelling, tehnici de ilustrație) cu descoperirea și încurajarea abilităților personale, cu analiza critică și opiniile personale, stimulând implicarea, participarea activă a copiilor și dialogul liber. 

Primul partener care s-a alăturat acestui proiect este Grupul Editorial ART, care va dona cărți către bibliotecile din cele patru localități.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici