După ce a derulat anul acesta o serie de activități dedicate creșterii gradului de conștientizare în rândul publicului a riscurilor de sănătate prezentate de virusul HPV, cât și a posibilităților de prevenție care există, Asociația Șangri-La Artistic Ground încheie proiectul artistic Papiloma Party cu o discuție comunitară despre HPV, care va avea loc pe 13 noiembrie, începând cu ora 19:00, în București, la Heavy Yard (str. Vasile Lascăr nr. 38). Evenimentul va crea un spațiu de dialog sincer despre impactul acestui virus și riscurile asociate iar accesul publicului este liber.
Regizoarea și scriitoarea Alina Pietrăreanu, inițiatoarea proiectului – a reunit o echipă interdisciplinară de artiști pentru crearea unui spectacol multimedia despre HPV, care a avut premiera la final de octombrie, în spațiul /SAC Malmaison din București. Ulterior, spectacolul a avut un turneu și în Roșiori de Vede, Turnu Măgurele, Alexandria și Câmpulung iar reprezentațiile au fost secondate de ateliere cu elevii în liceele din aceste orașe. Proiectul mai cuprinde, pe lângă spectacol, ateliere și dezbaterea publică, și o platformă online de dialog și informare, lansată la începutul lunii august, care constă în grupul de Facebook dedicat – HPV Community.
România este pe primul loc în Europa ca număr de victime ale HPV, cu 8,45 milioane de femei expuse riscului de cancer de col uterin, provocat în proporție de 84,7% de tulpinile 16 și 18 ale acestui virus. Statisticile sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât există deja un vaccin anti-HPV care neutralizează aceste tulpini și multe altele. Și totuși, consecința directă a lipsei de informație duce la mii de morți anuale care ar putea să fie prevenite. Reunind specialiști, artiști și public într-o serie de evenimente, proiectul Papiloma Party este conceput să ajute la conștientizarea și destigmatizarea bolilor cu transmitere sexuală, cu focus pe HPV, mai ales că, de anul acesta, vaccinul se poate găsi și gratuit sau compensat pentru femei.
La discuția comunitară de pe 13 noiembrie vor participa Alina Greavu (activist pentru mediu și drepturile omului, fondatoarea Asociației Aluziva), Anne Marie Ionescu (GirlUP România, prima organizație de activism și egalitate de gen pentru liceeni), Gabriel Brumariu (director executiv SECS – Societatea pentru Educație Contraceptivă și Sexuală), Antonia Pîslariu (coordonatoare de proiecte, A.R.T. Fusion), Anastasia Dade și Cabiria Morgenstern (Papiloma Party) iar dezbaterea va fi moderată de Alina Pietrăreanu,
Acest subiect sensibil va fi abordat într-o conversație deschisă, alături de specialiști, activiști pentru sănătate și persoane care își împărtășesc experiențele.
Echipa Papiloma Party este compusă din Alina Pietrăreanu – regizoare și dramaturgă, Cabiria Morgenstern, – producător creativ, Oana Rotaru, Bianca Marinescu și Anastasia Nane – performere, Andreea Novac – coregrafă, Sofia Zadar – creatoare a universului sonor și muzical, datejuice – artistă 3D, Ciprian Făcăeru – scenograf new media.
Arta contemporană trebuie să își asume responsabilitatea de a comunica despre subiecte arzătoare. Arta poate salva vieți într-o manieră cât se poate de pragmatică.
Detalii despre proiect se găsesc pe site: www.ecosistemfestival.com la secțiunea Proiectele Șangri-La, pe Facebook și Instagram.