București | „Erori au fost, erori sunt încă” – o expoziție dedicată universului vizual al filmului „Anul Nou care n-a fost” 

„Erori au fost, erori sunt încă” – o expoziție dedicată universului vizual al filmului „Anul Nou care n-a fost” – realizată în parteneriat cu The Institute și Cartierul Creativ, dezvăluie publicului, până pe 17 aprilie, o mulțime de detalii din culisele producției care se bucură de 13 nominalizări la Premiile Gopo 2025. În continuare, comunicatul de presă care anunță expoziția.

Expoziția a fost vernisată pe 8 aprilie, la Amzei Creative Corner. Zeci de invitați au fost alături de organizatori și de echipa filmului la eveniment, remarcând ingeniozitatea și calitatea acesteia.

Organizatorii expoziției au povestit cum a luat naștere conceptul expoziției. Profesorul Daniel Șandru, președintele executiv al IICCMER, a vorbit despre eforturile pe care instituția pe care o conduce le face pentru a sancționa derapajele spre autoritarism ale discursului public și cultul personalităților reprezentative pentru totalitarismul de dreapta sau de stânga.

Din punctul meu de vedere, această expoziție trimite spre realitatea că eroarea e consubstanțială totalitarismului (în cazul de față, cel comunist), fiindcă vinde iluzii apelând la crime. Pericolul e dat de faptul că această eroare pare să revină ciclic, atunci când apar condițiile sociale pentru a fi reinstrumentalizată politic. Întregind, practic, excelentul film al lui Bogdan Mureșanu și formidabilul joc al actorilor, expoziția e parte a unui proiect educațional alternativ celor instituționalizate, cu atât mai important cu cât, fiind un act artistic, reușește să ajungă la publicul larg și să îi atingă sensibilitatea în sensul unui medicament pentru nostalgia după o societate închisă în care avem datoria de a nu ne mai întoarce vreodată. IICCMER susține acest proiect și suntem bucuroși să fim parte a Caravanei care va duce filmul „Anul Nou care n-a fost” pe tot teritoriul României în perioada următoare.” (politologul Daniel Șandru, președinte IICCMER – Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc).

Andrei Galiță, investigator CNSAS, a povestit despre rolul pe care informatorii și colaboratorii Securității l-au avut în menținerea la putere, timp de decenii, a unui regim criminal, bazat pe un aparat represiv enorm.

„Filmele ca „Anul nou care n-a fost” nu sunt simple producții cinematografice. Ele devin instrumente pentru generarea unor dezbateri despre trecutul nostru, despre înțelegerea greșelilor care aparțin acestuia și, mai ales, despre ceea ce avem de făcut, ca societate, dar și ca indivizi, pentru a ne putea bucura în continuare de Libertate și Democrație. (…)

Filmul lui Bogdan reușește să activeze simțuri. În cele două ore îți poți da seama cum mirosea comunismul. Îți dai seama cum se simțea, la finele anilor ’80, presiunea unui aparat represiv surmenat și el de demența „iubitului Conducător”. Poți vedea culorile comunismului, în accepțiunea ideii că nuanțele șterse de gri, negru, bleumarin sau maroniu intră în spectrul „culorilor vieții”. Poți să simți gustul rânced al penuriei din timpul ultimei decade a României comuniste. În fine, cu Bolero-ul lui Ravel în urechi și minte, poți simți ceva din entuziasmul și Speranța celor care, în decembrie 1989, și-au riscat viața și au strigat „Jos comunismul” și „Libertate”. Expoziția dedicată filmului reușește să ducă toată această experiență senzorială la un alt nivel. Costumele folosite de actori, radio-ul, discurile, pachetul de Kent, portretul lui Nicolae Ceaușescu, studio-ul televiziunii, pancartele ce aduc aminte de acel 21 decembrie reușesc să te proiecteze într-o lume, nu doar a filmului, ci în adâncul unei Românii de care, sper eu, ne-am despărțit definitiv. Conceptul expozițional te ajută, realmente, să vezi, să înțelegi, să nu (mai) vrei experimente ieeologice utopice.

Vizitarea expoziției, cred eu, este „un must” pentru toți cei care, din curiozitate, rațiuni științifice sau chiar nostalgice (de neînțeles în 2025), doresc să guste puțin din „Raiul” totalitarismului. Un „Rai” populat cu victime și călăi și nicidecum cu îngeri.” (Andrei Galiță)

Expoziția „Erori au fost, erori sunt încă” va putea fi vizitată în spațiul dedicat din Amzei Creative Corner (Piața Amzei 13), până pe 17 aprilie. Programul de vizitare este de  luni până vineri de la ora 16:00 la ora 20:30, iar sâmbăta și duminica de la ora 11:00 la ora 20:00.

„Decorurile filmului „Anul Nou care n-a fost” sunt un amalgam de amintiri ale interioarelor cunoscuților și prietenilor părinților noștri combinate cu amintirile lui Bogdan Mureșanu, cu care am avut discuții îndelungate despre personaje, încercând să-i cunoaștem cât mai bine. Ne-am gândit cam ce tip de apartamente ar avea fiecare personaj, în funcție de personalitatea lui, ocupația, mediul social și economic. Diverse obiecte aparent banale, precum ceasul pătrat Selva, Feonul Diana, Cutia de creveți Ben Ghe sau pachetul de Kent, ne-au declanșat o avalanșă de emoții despre o perioadă foarte gri dar în care noi eram copii, fără prea multe griji. Aceste obiecte le puteți regăsi în expoziție, pe planșe colorate, formând un puzzle de amintiri, o incursiune în spatele cortinei, al procesului de creare al decorurilor. Este o modalitate să ne aducem aminte cum era în Comunism ca să nu repetăm erorile din trecut.” (scenografa Iulia Fulicea)

Filmarea pentru „Anul Nou care n-a fost”, scris, produs și regizat de Bogdan Mureșanu, a fost un prilej de discuții și rememorare a perioadei căderii Cortinei de Fier, a amintirilor legate de copilărie, de tinerețe, a speranțelor și a fricilor pe care le simțeam atunci.

„Felul în care am tratat acest eveniment expozițional este unul în care încercăm să vedem epoca și într-o cheie culturală retro-pop. Astfel, vrem să combatem nostalgia după aceste vremuri chiar cu armele ei”, spune regizorul Bogdan Mureșanu.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici