Bucharest Graphic Days: 10 locuri rămase la atelierul de bandă desenată cu Maria Surducan

A doua ediție a Bucharest Graphic Days are loc în perioada 20 octombrie – 10 noiembrie 2023 și va avea 4 secțiuni: expoziții, workshop-uri, talk-uri și call-uri (pentru rezidențe, call for posters, concurs de bandă desenată). 

Deși programul integral nu este încă publicat de organizatori, există o serie de workshopuri la care înscrierile se pot face deja. Printre acestea se numără și workshopul de bandă desenată cu Maria Surducan.

Când și unde?

Workshopul de bandă desenată cu Maria Surducan înseamnă două întâlniri a câte 4 ore fiecare, în zilele de 1 și 2 noiembrie 2023, începând cu ora 10:00. Întâlnirile au loc la OAR București (Sf. Constantin 32), iar atelierul de introducere în banda desenată presupune existența unor cunoștințe de bază legate de desen și ilustrație. Accentul va fi pus pe realizarea unui scenariu pentru 4 pagini și a storyboardului corespunzător.

Program

Ziua 1: Scenariul în bandă desenată
 • Zece ani de bandă desenată – prezentare Maria Surducan
 • Din culise – Limbajul benzii desenate
 • Între literatură și film – Drumul de la poveste la scenarizare
Ziua 2: Storyboardul în bandă desenată
 • Stop cadru – Acțiune dinamică și imagine statică
 • De ce dăm pagina – Narațiune și emoție
 • Design – Personajul și lumea lui
 • Bule și nori – Textul în banda desenată

Cine se poate înscrie?

Participantul înscris trebuie să aibă un nivel mediu, să fie disponibil pentru programul de 2 zile x 4 ore, cu începere de la ora 10:00, și să aplice cu un link către portofoliul propriu și o scrisoare de intenție. Grupa are 15 locuri, dintre care mai sunt disponibile 10.

Cost înscriere

Costul este de 52 euro (255 lei) pentru oricare participant, cu excepția studenților, care plătesc doar 40 de euro (200 lei).

În această plată, organizatorii includ și:

 • sacoșa de bumbac a evenimentului imprimată serigrafic la două culori
 • hârtia de desen necesară pe tot parcursul workshopului
 • apă minerală pe tot parcursul workshopului
 • accesul pentru o zi la toate expozițiile și conferințele festivalului

Înscrieri aici.

Despre Maria Surducan

Maria Surducan lucrează de peste zece ani ca ilustratoare, autoare și scenaristă de bandă desenată în studioul său din Cluj-Napoca. Lucrările ei includ proiecte de ilustraţie pentru publicitate, reviste, jocuri de societate și cărți, iar printre clienții săi se numără Jazz in the Park Cluj-Napoca, Festivalul de Literatură Europeană Cognac, PositiveNegatives, Cărturești și Usborne. A publicat cărți de bandă desenată în limba română, franceză și maghiară, iar în 2021 a fost selectată pentru bursa și rezidența Comic Art Europe. Crede că imaginile sunt o formă imprecisă, deci inevitabil autentică, de traducere a realității.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici