Asociația BookLand a pus piatra de temelie la primul său campus preuniversitar profesional în sistem dual, în satul Vulturești, județul Argeș. Proiectul realizat cu susținerea autorităților locale și în parteneriat cu sponsorii – peste 300 de companii și organizații nonguvernamentale din toată țara – reprezintă o premieră la nivel național, acesta fiind primul campus profesional dual care se construiește din bani privați în mediul rural.
Evenimentul a avut loc în prezența a 170 de invitați: reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, instituțiilor educaționale, operatorilor economici din regiune și partenerilor care susțin viziunea BookLand pentru o Românie care știe meserie.
Campusul BookLand: o viziune cu sens și soluții concrete pentru Argeșul rural
Pentru comunitatea locală, Campusul BookLand aduce soluții concrete, asigurând stabilitate economică, sustenabilitate și un viitor prosper pentru zeci de generații de tineri argeșeni. Începând din 2025, când își va deschide porțile, peste 300 de elevi din satele învecinate (pe o rază de ~75km) vor studia aici, beneficiind de condiții moderne de învățare pentru toate ciclurile de învățământ: primar, gimnazial, liceal și postliceal. Tinerii vor avea parte de toate facilitățile și dotările necesare pentru a face performanță: săli de clasă ʻscoase în natură’, ateliere de lucru, laboratoare, bibliotecă, sală de spectacole, facilități sportive, amfiteatru în aer liber, spații de relaxare, mini-fermă de animale, cantină, brutărie, spălătorie, livadă, grădină de legume și solar. Asociația BookLand și-a propus astfel să revoluționeze învățământul profesional, implementându-l acolo unde-i șade mai bine – la sat -, derulând programe în sistem dual alături de agenții economici cărora le va pregăti teoretic și practic viitorii angajați, învățându-i carte și meserii pe copiii din mediul rural.
Participanții la evenimentul de punere a pietrei de temelie au fost invitați să contribuie cu obiecte simbolice și mesaje care au fost introduse în „Capsula timpului”, dar și să-și lase amprenta pe „Piatra de temelie” care va fi incorporată în construcția Campusului, și anume două panouri prefabricate din beton executate de Somaco Grup Prefabricate. Echipa MC-Bauchemie a prelucrat suprafața, adăugând un strat de adeziv în care invitații și-au imprimat palmele, semn al susținerii lor.
Campusul BookLand este spațiul în care vor fi formați viitorii specialiști în producție și servicii din județul Argeș. Școala va susține performanța educațională și profesională și va fi 100% gratuită pentru toți elevii care vor urma cursurile aici, după o programă comparabilă cu cea din campusurile occidentale, asigurându-le transport, două mese pe zi, uniforme, rechizite și manuale.
Pentru operatorii economici, sistemul de învățământ dual oferă multiple beneficii. Aceștia scapă de costurile de recrutare prin formarea de muncitori calificați în sistem dual și își asigură necesarul de forță de muncă calificată pe termen lung. Muncitorii sunt astfel familiarizați cu procedurile și cultura organizațională a operatorului economic încă din perioada de practică, permițând companiei să crească productivitatea internă și să reducă gradul de mobilitate a resursei umane.
În baza contractului de parteneriat între operatorul economic, școală și autorități locale, operatorul – cu sprijinul cadrelor didactice – realizează selecția elevilor, actualizează curriculumul și manualele. Și, cel mai important, asigură cele 2.000 de ore de practică prin care elevul dobândește în cei 3 ani de liceu experiența și abilitățile necesare chiar la viitorul lui loc de muncă.
Legătura strânsă dintre cererea de pe piața muncii din județul Argeș & învățământul dual a fost punctată și de Cornel Bertea-Hanganu, expert în educație duală, care a contribuit la strategia de dezvoltare a Asociației BookLand, acesta amintind faptul că primele proiecte de formare în sistem dual din județ au avut loc în anul 2018, când „la Mioveni, se înființa primul Centru de excelență în sistem dual, ca inițiativă a mediului de afaceri și a primăriei locale. Și iată că tot în Argeș se înființează primul campus privat în sistem dual. Dovadă că Argeșul are potențial, are resurse! Și vă mai spun un lucru: un muncitor calificat nu va fi niciodată șomer. Agenții economici din Argeș au nevoie de forță de muncă calificată, pe care să și-o pregătească așa cum își doresc ei.”
Sute de companii din toată țara și-au dat mâna pentru a contribui la construirea Campusului BookLand, susținând misiunea educațională a Asociației BookLand pentru o Românie care știe meserie.
Educația în sistem dual: o rețetă de succes
Inspectoratele școlare își doresc ca elevii să acceseze clase de învățământ dual în învățământul profesional și tehnic, acestea asigurându-le tinerilor numeroase beneficii. În primul rând, oferirea unor locuri de muncă la finalizarea cursurilor teoretice și practice, direct la angajator, ceea ce reprezintă un avantaj competitiv pentru orice tânăr de până în 26 de ani. În plus, prin parteneriatele pe care Campusul BookLand le va derula cu operatorii economici, elevii vor fi selectați în funcție de abilitățile dovedite și preferințele exprimate, vor semna contracte de pregătire profesională, vor primi burse și, la finalul formării teoretice și practice, vor fi extrem de bine pregătiți pentru meseria pe care au ales s-o urmeze.
Aici, la Vulturești, facem istorie! Greul de acum încolo începe. Am vrut ca lumea să vină și să vadă terenul: sunt 72.000 mp pe care începem să construim ceva de la cap la coadă pentru copiii din mediul rural pe care, din clasa pregătitoare până în clasa a XII-a, îi vom învăța și carte și meserie. Vrem ca acești copii să rămână în județ, să învețe o meserie și să aibă un loc de muncă asigurat. Este important ca ei să rămână în comunitate și să contribuie la dezvoltarea acesteia. Argeșul este un județ puternic, dar cred că poate să fie și mai puternic. Îi vom crește pe acești elevi care vor învăța în Campusul BookLand cu respect pentru muncă, cu dragoste pentru țară și cu dragoste față de comunitatea în care au crescut, în care noi vrem să rămână ca oameni prosperi, oameni împliniți și ca oameni care au un viitor în România, nu în afara ei. – Mihaela Petrovan, președinte Asociația BookLand
Iar în contextul extinderii învățământului profesional dual în universități, începând din această toamnă, Campusul BookLand este și o pepinieră de viitori studenți pentru mediul academic.
Centrul Universitar Pitești va fi cu siguranță unul dintre beneficiarii acestui proiect ambițios. Vă felicit pentru ceea ce ați reușit! Văd aici o trambulină pentru copiii din mediul rural, o trambulină care să-i facă să țâșnească acolo unde visează. – Prezent la eveniment, prof. univ. Daniel-Constantin Anghel – Politehnica București, Centrul Universitar Pitești
Campusul BookLand: un proiect național
Investiția în amenajarea celor 7.2 ha de teren din Vulturești este estimată la peste 5 milioane EUR, iar Campusul își va deschide porțile în anul 2025. Experiența dobândită aici va defini un model de bune practici pentru viitoarele campusuri în sistem dual pe care BookLand plănuiește să le ridice la sat, câte unul în fiecare județ, în următorii 50 de ani, pentru a încuraja stabilitatea, sustenabilitatea și prosperitatea mediului rural.