Ateliere de detectivi urbani pentru elevi și vizite ghidate propuse timișorenilor ca evenimente asociate expoziției Performing 89

Fotografie de Serioja Bocsok

Începând cu data de 20 septembrie 2023, Institutul Prezentului deschide seria de evenimente asociate expoziției PERFORMING 89. Stări de deziluzie. Acestea includ ateliere educaționale, dedicate școlilor, și vizite ghidate cu ajutorul cărora publicul de toate vârstele să descopere mai fidel în expoziție atmosfera plină de efervescență de după anii 1989, dar și să înțeleagă mai bine cum se conectează acțiunile din acei ani la fapte și istorii ale prezentului, relevante pentru noile generații.

Programul de evenimente asociate cuprinde: 

  • În fiecare zi din intervalul 20-22 septembrie 2023: atelier De-a Arhitectura – „Locuri și fapte | Detectivi urbani la FABER”, condus de Maria Sgîrcea, care combină lucrări din expoziția Performing 89 ce reflectă transformările spațiului public în anii 1990 cu istoria sitului fabricii Azur, în care este amplasat FABER, pe malul râului Bega. 
  • În zilele de 4 și 6 octombrie 2023: atelier condus de artistul Mihai Toth – „Reconstruim idei” – derulat și inspirat de lucrări din perioada anilor 90 care nu mai pot fi vizionate, dar care au fost special reconstruite pentru expoziție.
  • În fiecare zi din intervalul 11-13 octombrie 2023: atelier susținut artistul Gavril Pop – „Acțiuni și stări de spirit” – dedicat lucrărilor din expoziție care reflectă implicarea artiștilor în societate în anii 1990. 

Programul de workshopuri a fost special conceput de Institutul Prezentului pentru elevii timișoreni, pentru a înțelege mai bine istoria recentă și spațiul urban în care trăiesc. La program participă clase de la Școala Gimnazială nr. 30, de la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau și de la Liceul Babel din Timișoara.

„Sub titlul <Te afli aici>, programul educațional își propune să le ofere elevilor participanți trei experiențe diferite pornind de la lucrări, locuri și idei din expoziția PERFORMING 89, pentru a genera un context și o înțelegere din diverse perspective asupra perioadei la care face referire expoziția și la viața și acțiunile artiștilor din acel moment. Le-am propus artiștilor invitați să dezvolte un conținut inspirat de lucrări din expoziție, dar care să poată funcționa și independent în cadrul unor ateliere viitoare, după ce expoziția se va închide.” (Ștefania Ferchedău, director artistic Institutului Prezentului)

Tot în cadrul evenimentelor asociate expoziției se înscriu și tururile ghidate, care sunt deschise publicului în fiecare sâmbătă de la ora 17:00 și sunt prezentate de artistul Gavril Pop și echipa Institutul Prezentului. 

În plus, pentru cei interesați de ce se citea în acei ani, există un raft al artiștilor PERFORMING 89, cu o selecție de titluri care făceau parte din lecturile lor în anii 1990, dar și în prezent, propus de librăria La Două Bufnițe din Timișoara pe toată durata expoziției.

Institutul Prezentului a deschis pe 7 septembrie expoziția PERFORMING 89. STĂRI DE DEZILUZIE la Centrul Cultural FABER din Timișoara (Splaiul Peneș Curcanul 4-5), într-un eveniment comun cu lansarea expoziției Semnalizatoare – Designul nu este un Panou de Bord” (creată de FABER și Universitatea Politehnică Timișoara). Peste 1.500 de persoane au vizitat FABER la vernisajele celor două expoziții și au participat la concertul susținut cu această ocazie de trupele Șuie Paparude și Zimbru.

Concepută și organizată de Institutul Prezentului, expoziția include o selecţie de lucrări realizate în diverse medii prin care artiștii vorbesc despre istoriile complicate trăite în anii 1990, născute în urma schimbărilor politice și sociale de după 1989. Vizitatorul este conectat astfel în priză directă la schimbările turbulente ale acelor ani, într-o retrospectivă vizuală particulară care îmbină cercetarea documentară și cea artistică subiectivă. 

Expoziția este deschisă publicului până pe 22 octombrie 2023 și poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 12:00–20:00, accesul publicului fiind gratuit. Sunt expuse lucrări semnate de artiști din România, Serbia și Ungaria: APSOLUTNO, Balázs Beöthy, Nikola Džafo, Miomir Grujić Fleka, FIA Art Group, Teodor Graur, Róza El-Hassan, Big Hope, Iosif Király, LED ART, LITTLE WARSAW, Dan Mihălţianu, Saša Marković Mikrob, Csaba Nemes, Vesna Pavlović, Lia Perjovschi, Dan Perjovschi, Škart, subREAL, Újlak, Sorin Vreme. Curator: Alina Șerban.

PERFORMING 89. STĂRI DE DEZILUZIE face parte din Programul cultural naţional „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici