Asociația Iele-Sânziene a depus petiția „Produse menstruale gratuite în școli”

Vineri, pe 28 mai, chiar de Ziua Internațională a Igienei Menstruale, Asociația Iele-Sânziene a depus la Ministerul Educației și Ministerul Sănătății un document cu 22.574 de semnături pentru petiția „Produse menstruale gratuite în școli”. Între timp, petiția a trecut de 33.000 de semnături și poate fi semnată în continuare aici. Rolul acestei inițiative este de a cere Guvernului să implementeze un program prin care produsele menstruale să fie disponibile în toate școlile din România în mod gratuit, pe toată durata anului școlar.

Proiectul este unul extrem de important, dat fiind contextul din țara noastră, deseori neprietenos cu nevoile unei persoane. Asociația Iele-Sânziene argumentează prin câteva întrebări de bun-simț, al căror răspuns sincer are potențialul de a determina schimbare cu folos în modul în care percepem acest tabu: „Te-ai întrebat vreodată cum se descurcă o adolescentă atunci când e pe stop în timp ce e la școală? Te-ai gândit că poate nu are resursele necesare pentru a achiziționa produse menstruale lunar? Sau că pur și simplu nu are la îndemână un absorbant în ziua respectivă?”

La noi în țară, dar nu numai, discuțiile despre menstruație au loc cu perdea, avem o mulțime de sintagme pentru a o desemna, fie amuzante, fie la limita penibilului, toate acestea pentru că ne rușinăm considerând-o ceva murdar și un subiect rușinos, așa cum am fost învățați de familie, școală și biserică. Însă omitem aspectul practic și obiectiv: la fel ca orice alt produs de igienă, cele pentru menstruație sunt o necesitate.

Asociația Iele-Sânziene indică faptul că aproximativ 4,8 milioane de persoane din România au menstruație, iar dintre acestea 702,820 sunt adolescente cu vârste cuprinse între 12-18 ani. Distribuirea gratuită în școli a produselor pentru acea perioadă a lunii poate ajuta la diminuarea inegalităților sociale dintre elevi, scăderea absențelor școlare, oferă opțiunea ca toată lumea să își gestioneze menstruația într-un mod igienic și sigur, încurajează diminuarea stigmatului asupra menstruației (elevii petrec 4-7 ore pe zi la școală, un mediu în care ei se dezvoltă, învață, leagă prietenii, un mediu important pentru ei, în care este firesc să aibă acces la produse de bază pentru a nu se simți rușinați, pentru a nu fi nevoiți să lipsească de la ore, să folosească improvizații etc.)

Deși cu siguranță ne jenează și mai mult să discutăm despre consecințele lipsei accesului la produse menstruale, jena noastră nu schimbă realitatea în lipsa luării unei poziții ferme, proactive. Astfel, consecințele implică folosirea unor materiale improvizate precum hârtie, cârpe sau haine, care pot duce la infecții și afecțiuni ale aparatului reproducător, absențe școlare, cu un efect negativ asupra educației, creșterea stigmatului asupra proceselor firești ale corpului uman și chiar excluziune socială (risc pe care, în 2019, în prezentau 33,5% din persoanele de sex feminin cu vârsta între 0-17 ani).

Organizație activă din 2020, Asociația Iele-Sânziene derulează programe de educație menstruală și despre pubertate dedicate adolescentelor. Asociația își propune, prin proiectele derulate, să reducă stigmatul asupra menstruației în societatea românească prin acces la resurse educative și produse de igienă menstruală sustenabile. Și alte organizații, la fel de cunoscute și implicate social, au semnat petiția și susțin această inițiativă: Asociația Pe Stop, Asociația Casa Naturii, Asociația Micile Bucurii, Asociația FRONT, Asociația Ajungem MARI, Asociația E-Romnja – Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociația ANAIS, Girl Up Romania și Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici