Artiști consacrați și studenți, cele două categorii de la Salonul Internațional al Sticlei 2024

Uniunea Artiștilor Plastici din România organizează, prin filiala Arte Decorative, cea de-a  36-a ediție a Salonului Internațional al Sticlei. Deschiderea oficială a salonului va avea loc în data de 10 mai, de la ora 19:00, la Galeria ORIZONT din București, urmând ca evenimentele Salonului să se desfășoare până pe 14 iunie 2024.

Ediția din 2024 a Salonului Internațional al Sticlei propune o expoziție colectivă care include aproximativ 100 de artiști, cuprinzând nume de referință din domeniu, dar și o secțiune dedicată studenților; artiști a căror practică integrează această arie atât de specială și dificilă a artelor decorative: sticla. Totodată, ediția curentă se remarcă printr-o participare  internațională impresionantă, cu o structură curatorială organizată pe două categorii distincte: artiști consacrați și studenți. 

Ideea constituirii unui salon dedicat sticlei a prins contur în anul 1988, fiind inițiată de un grup de artiști coagulați în jurul unuia dintre cele mai cunoscute și apreciate nume din domeniu, regretatul maestru Vladimir Cioroiu. Scopul principal care a stat la baza creării acestui salon a fost acela de a (re)aduce arta sticlei în atenția publicului și a specialiștilor, să recalibreze poziția acestor practici în matca artelor decorative.   

Curatorii celei de-a 36-a ediții a Salonului Internațional al Sticlei aduc în prim-plan un concept curatorial elaborat, care acomodează printr-un exigent proces de selecție, discursuri artistice extrem de diferite, structurând astfel un traseu expozițional care are capacitatea de a prezenta lucrări relevante și perfect sincronizate cu practicile contemporane din domeniul  sticlei, dar și cel specific artelor decorative. Echipa curatorială si-a  propus să atragă atenția  asupra  acestei forme  de artă, fragilă și puternică, în același timp; asupra unei întregi serii de artiști contemporani, chiar din diferite generații, care se încăpățânează să propună lumii artistice contemporane un material cu o istorie milenară, versatil, dar cu fabuloase abilități de a se adapta și răspunde esteticii contemporane. 

Participanți internaționali

Dintre numele importante ale participanților internaționali prezenți în expunerea acestei ediții amintim: Anna Mlasowky (SUA), Plamen Kondov (Bulgaria), Monica Naydenova (Bulgaria), Ramona Pauli (Germania) și Rebbeca Tanda (Germania), dar și artiști români deja extrem de apreciați  și recunoscuți internațional precum Alexandra  Mureșan sau Matei Negreanu, care activează la Paris. 

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici