Asociația Culturală Eastwards Prospectus, în parteneriat cu Spitalul Marie Curie din București și Dăruiește Viață, anunță numele artistei selectate pentru a participa în perioada septembrie – noiembrie în programul de rezidență A Network of Care. Diana Drăghici va lucra, timp de de 3 luni, cu copiii internați la Spitalul Marie Curie.
Artista a fost selectată de către un juriu din România, în urma unui apel deschis desfășurat în perioada 6 – 27 august 2024, la care au fost înregistrate peste 30 de aplicații eligibile.
Pe parcursul celor trei luni de rezidență, artista selectată va dezvolta un proiect participativ care îi va implica în mod activ pe pacienți, familiile lor și personalul medical. A Network of Care oferă un onorariu de 10.000 lei brut artistei pentru a dezvolta și a implementa proiectul participativ.
Suntem încântați de numărul mare de înscrieri pentru participarea în programul de rezidență A Network of Care. Am fost conștienți, încă de la lansarea proiectului, că invitația adresată artiștilor din România, prin intermediul apelului deschis, nu era una ușor de abordat. Crearea de proiecte artistice dedicate copiilor spitalizați implică un nivel profund de angajament emoțional. Felicităm artista selectată și îi urăm mult succes! Îi vom fi alături pentru a implementa propunerea de proiect participativ schițată în cadrul aplicației sale. – Andrei Breahnă, Președinte al Asociației Culturale Eastwards Prospectus.
Pe lângă programul de rezidență, A Network of Care implementează și următoarele alte activități în Spitalul Marie Curie din București:
- Proiecții de filme și video-art
- Realizarea unei cărți de colorat în colaborare cu zece artiști din România
- Ateliere culturale
A Network of Care este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Asociația Culturală Eastwards Prospectus
Înființată de peste șapte ani, Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), promovează, prin proiecte culturale sau educative, arta contemporană la nivel național și internațional. Prin seria de programe ACCELERATOR, ACEP susține artiștii emergenți în drumul și dezvoltarea carierelor lor oferindu-le oportunități de învățare inspirate din abordarea și practicile locale și din străinătate. De asemenea, ACEP și-a propus să intensifice proiectele de formare și dezvoltare a publicurilor prin acțiuni organizate în București și în țară, online și offline, în care publicul înțelege, se regăsește și se conectează cu arta contemporană.
ACEP a atras fonduri pentru producția de lucrări de artă; a organizat peste 30 de expoziții offline și online; a coordonat o intervenție urbană a artistei Tania Mouraud, desfășurată simultan în 9 orașe; a susținut participarea artiștilor în cadrul unor târguri internaționale de artă și a dezvoltat proiecte pentru copii și angajații din companii interesați de arta contemporană. Astfel, prin programele implementate de ACEP, arta contribuie la dezvoltarea individuală și colectivă – făcând ceea ce a făcut dintotdeauna – a catalizat evoluția societății.
Spitalul Marie S. Curie din București
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie S. Curie din București este unul dintre cele mai mari spitale de copii din țară, tratând anual peste 20.000 de pacienți cu vârste cuprinse între 0 – 18 ani. Deși este localizat în capitala României, Spitalul Marie Curie are adresabilitate națională, peste 50% din pacienți venind aici din întreaga țară.
Dăruiește Viață
De mai bine de 10 ani, Dăruiește Viață construiește și reconstruiește secții, spitale. Dăruiește Viață a oferit sprijin bolnavilor de cancer în relația cu Autoritățile, a modernizat mai multe secții de oncologie din țară (Brașov, Timișoara, Cluj, București) și a demarat cel mai mare proiect de implicare socială din ultimii ani: construcția Spitalului de Copii de la București. Începând cu 2024, Dăruiește Viață a finalizat și donat Spitalului Marie Curie noua clădire, construită exclusiv din donații și sponsorizări, cu sprijinul a peste 350.000 de persoane fizice și peste 8.000 de companii. Noua clădire are aprox. 12.000mp, 9 niveluri și peste 140 paturi și deservește o parte din secțiile Spitalului Marie Curie: oncologie, chirurgie, neurochirurgie, terapie intensivă și un bloc operator cu 5 săli de operație. De asemenea, urmează să fie operaționalizate secțiile de radioterapie și hemato-oncologie.