Artefacte furate în secolul al XIX-lea, înapoiate Nigeriei de către un muzeu din Londra

foto: agerpres.ro

Şaptezeci şi două de artefacte jefuite în 1897, în timpul unei incursiuni militare britanice în Benin City, vor fi restituite Nigeriei, a anunţat Muzeul Horniman din Londra, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Printre lucrări şi obiecte se numără 12 plăci de alamă, cunoscute ca „bronzuri de Benin”, precum şi obiecte ceremoniale din fildeş şi alamă, obiecte de uz cotidian şi o cheie „de la palatul regelui”. Restituirea răspunde la o solicitare făcută în ianuarie de către Comisia Naţională pentru Muzee şi Monumente din Nigeria, al cărei director general, profesorul Abba Tijani, a salutat decizia instituţiei londoneze.

„Dovezile au arătat foarte clar că aceste obiecte au fost obţinute prin forţă, iar o consultare externă ne-a confirmat opinia că este atât moral, cât şi adecvat să le restituim Nigeriei”, a declarat Eve Salomon, preşedinta consiliului de administraţie al muzeului.

Muzeul va discuta cu comisia nigeriană despre procesul formal de transfer al proprietăţii şi despre posibilitatea ca unele obiecte să rămână împrumutate, pentru a fi expuse sau în scopuri de cercetare sau predare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici