„Arta de a râde de noi înșine”: expoziție de caricatură mexicană contemporană semnată de TRINO

Ambasada Mexicului în România, în colaborare cu Institutul Cervantes din București, organizează miercuri, în data de 6 decembrie, începând cu ora 18:30, vernisajul unei expoziții inedite de caricatură mexicană contemporană, semnată de José Trinidad Camacho, cunoscut sub pseudonimul „Trino”.  

Evenimentul va avea loc în Sala de expoziții a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în prezența E.S. Doamna Amparo Eréndira Anguiano, Ambasadoarea Mexicului în România și a curatorului Justin Baroncea. 

Participarea publicului la vernisaj este cu intrare liberă, pe baza rezervării locurilor printr-un mesaj trimis către cultbuc@cervantes.es (rezervarea este valabilă doar după primirea unei confirmări în scris).   

Despre artist   

José Trinidad Camacho, „Trino”, născut în Guadalajara, Mexic, în 1961, este unul dintre cei mai inovatori și provocatori caricaturiști mexicani. Posesor al unui umor acid și direct, desenele lui abordează teme foarte diferite, de la glume pentru copii până la cele mai crude critici politice. În anul 2000 a câștigat Premiul Național de Jurnalism – categoria caricatură politică – și, în 2006, Premiul Național de Comunicare „José Pagés Llergo” pentru jurnalism acordat celui mai bun caricaturist. Câștigător, de asemenea, al Premiului „Inkpot” la Comic-Con 2022 și al Premiului „La Catrina 2022” la Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara. 

Trino s-a format lucrând pentru ziare. Umorul său descrie situații de zi cu zi cu detașare și adesea cu o doză de absurd. În fiecare zi se confruntă cu foaia albă de hârtie și de acolo își provoacă cititorii, le luminează zilnic calea, făcându-i fie să râdă, fie să reflecteze la prezent. 

Trino poate fi ascultat în podcastul „La Chora Interminable”, împreună cu Jis, co-creatorul seriei de caricaturi „Monos” (2012) și al filmului „El Santos vs la Tetona Mendoza”. Începând din 2021, Chora TV transmite săptămânal pe canalul 44 al Universității din Guadalajara și pe canalul 22 al Ministerului Culturii din Mexic. În 2023 are loc premiera podcastului „La Última Trinchera”, unde Trino participă alături de Andrés Bustamante. 

Trino a realizat și dublaje și animații pentru Jocurile Olimpice și Mondiale de fotbal. 

De asemenea, a lucrat ca ilustrator de carte pentru copii pentru mai multe edituri, printre care Fondo de Cultura Económica, Tusquets, Sexto Piso. A publicat zeci de titluri la diferite edituri, cele mai importante fiind cele 11 volume din seria „El Santos”. În 2023 a lansat cu Editura Penguin Random House volumul Crónicas de un Dandy

A fost invitat să organizeze expoziții cu cele mai renumite serii ale sale de benzi desenate și caricaturi la Consulatele mexicane din Atlanta, El Paso și Salt Lake City. 

Expoziția de la București

Expoziția de la București reunește 37 de imagini, selecționate de arhitectul Justin Baroncea care este și curatorul expoziției. Vizitatorii vor putea întâlni doar câteva exemple ale unui univers populat de personaje foarte comune, tratate însă cu multă profunzime și simplitate. 

Program de vizitare

Expoziția „Trino. Arta de a râde de noi înșine. Caricatură” va fi deschisă în perioada 7 decembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, având următorul orar de vizitare:  

  • luni-joi – 09:00-20:00
  • vineri-sâmbată – 09:00-15:00
  • duminica și în perioada 25 dec 2023 – 2 ianuarie 2024 – închis.
mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici